Jazero TulareX/alan Smithee/
StoryEditor

Príroda si vždy nájde cestu: Stratené kalifornské jazero sa obnovilo po vyše stovke rokov. Opäť mu však hrozí zánik

Viktória Revajová30.05.2024., 13:00h

Obrovské jazero, ktoré patrilo k najväčším v USA zmizlo pred vyše stovkou rokov kvôli chamtivosti kolonialistov. Po dekádach sa však obnovilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Jazero Tulare, ktoré sa nachádza v kalifornskom údolí San Joaquin Valley, bolo kedysi jedným z najväčších útvarov sladkej vody v celých Spojených štátoch amerických. Pred 130 rokmi však zmizlo z povrchu zemského najmä kvôli chamtivosti kolonialistov, ktorí vysušili jeho vody, aby vytvorili ornú pôdu. Po dekádach sa opäť obnovilo, píše portál Indy 100.

image

Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých

V minulosti sa po ňom plavili parníky

Koncom 19. storočia sa jazero Tulare rozprestieralo na území dlhom približne 160 kilometrov a bolo „najväčším útvarom sladkej vody západne od rieky Mississippi “, hovorí Vivian Underhill výskumníčka z Northeastern University, ktorá sa špecializuje na etnografiu a environmentálnu zodpovednosť.

V tom čase obsahovalo toľko vody, že sa po ňom prepravovali parné lode, ktoré prepravovali poľnohospodárske zásoby. Keďže sa jazero Tulare nachádza v regióne, ktorý je chudobný na zrážky, zásoby vody čerpalo predovšetkým z topiaceho sa snehu z pohoria Sierra Nevada.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Jazero začalo miznúť z povrchu zemského koncom 50. a začiatkom 60. rokov 19. storočia. Podľa Underhill sa tak stalo kvôli rekultivácii pôvodne domorodého prostredia, ktoré prebral štát Kalifornia a dal ho do súkromného vlastníctva. Kalifornia osadníkov motivovala k odvodňovaniu jazera tým, že mohli získať pozemky do svojho vlastníctva. „Pre osadníkov to bol veľký stimul, aby začali vykonávať túto prácu,“ približuje Underhill.

Údolie San Joaquin Valley je v súčasnosti popretkávané stovkami zavlažovacích kanálov, ktoré boli vybudované, aby odvádzali vodu z jazera na zavlažované polia. V roku 1890 už po jazere Tulare nebolo ani stopy. 

image

Ako vyzerá skutočný život na Antarktíde? Nemáme žiadnu tečúcu vodu ani poriadne splachovacie záchody, hovorí Laura

Príroda si opäť našla cestu

Pred rokom však Tulare vstalo z mŕtvych. Môžu za to výdatné snehové a dažďové zrážky, ktoré zasiahli Kaliforniu. Mesiace po jeho oživení sa na územie začala vracať aj zver. „Vtáky všetkých druhov - pelikány, jastraby, vodné vtáky sa vracajú,“ hovorí Underhill. Podľa miestnych okolo jeho brehu hniezdi aj druh sovy, ktorá je v USA ohrozeným druhom.

image

Jazero Tulare z vtáčej perspektívy.

X/sjvwater/

Pozoruhodná obnova jazera má však aj svoje temné stránky. Farmári a vlastníci pôdy túto situáciu nevnímajú veľmi ružovo. V dôsledku záplav utrpeli ničivé straty a mnohí prišli o svoje domovy.

V súčasnosti už prebiehajú snahy o opätovné vypustenie jazera. Underhill očakáva, že v istej forme by mohlo zotrvať ešte dva roky, ale klimatické zmeny by ho mohli udržať pri živote.

image

Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán

„Myslím si, že v určitom bode by si štát Kalifornia mal uvedomiť, že jazero Tulare tu chce zostať,“ hovorí výskumníčka s tým, že by mohlo priniesť aj nové ekonomické príležitosti.

Podľa výskumníčky nejde o prvú obnovu tohto jazera. „Stalo sa to v 80. rokoch, raz v 60. rokoch a párkrát v 30. rokoch,“ povedala. „Táto krajina bola vždy jednou z jazier a mokradí a naše súčasné zavlažované poľnohospodárstvo je len storočným výkyvom v tejto rozsiahlejšej geologickej histórii,“ uzavrela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 23:51