Údolie smrti rozkvitlo.X/Realbigugly/
StoryEditor

Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán

Michal Čiernik25.04.2024., 10:30h

Údolie smrti rozkvitlo. Zriedkavé silné búrky zmenili kalifornskú púšť na rajskú lúku.

Lajkuj Brainee.sk na

Miesto, ktoré je známe hlavne fádnou hnedou, a piesočnou žltou farbou posledné dni hrá celou paletou farieb. Kalifornské údolie smrti zaplavila plejáda pôvodných lúčnych kvetov.

Tieto zriedkavé javy spôsobili nezvyčajné a rekordným zrážky, ktoré zaplavili štát od augusta, keď hurikán Hilary priniesol Údoliu smrti najvlhkejší deň v histórii. Následné búrky dopriali púšti ešte viac dažďa a nakoniec ju vytiahli z roky trvajúceho megasucha.

image

Rusko dobyla jedovatá invázna rastlina. Boľševník ničí ekosystémy a spôsobuje vážne popáleniny

„Príležitostný návštevník v čase, keď tu nie sú poľné kvety, by si pomyslel: Ach, toto je neúrodné, toto je pusté, niet divu, že to nazývajú Údolie smrti,“ povedala pre Washington Post Naomi Fraga, riaditeľka ochrany v Kalifornskej botanickej záhrade, najväčšej botanickej záhrade venovanej pôvodným rastlinám štátu.

image

Zriedkavé silné búrky zmenili kalifornskú púšť v rajskú lúku

X/Earthskyscience/

Pre ľudí, ako je Fraga, a jej častý spolupracovník Patrick Donnelly, ktorý pracuje ako riaditeľ v Centre pre biologickú diverzitu, sú podobné chvíle priam regeneračné. Pôsobenie na jednom z najextrémnejších miest sveta si totiž vyberá svoju daň.

„Milujem kvety na púšti. Je to vec, ktorá ma robí najšťastnejším na svete, stávam sa na nej závislým. Takže sa to pokúsim všetko vstrebať, kým sa dá,“ prezradil Donnelly.

Podzemná banka semien

Týmto spôsobom tieto rastliny robia pre Fragu a Donnellyho presne to, čo robia pre svoj vlastný ekosystém. Keď kvitnú, rozširujú semená a dopĺňajú prirodzenú podzemnú zásobáreň ukrytú v pôde. Semená môžu takto prežiť roky, dokonca desaťročia, pričom čakajú na drsné podmienky v podzemnej banke semien až do ďalšieho veľkého rozkvetu. Vedci tiež využívajú tento čas naplno, pretože vedia, že ich čakajú drsnejšie roky.

Tento rok je však jedinečný. Ako podotkla Fraga, môže za to veľkosť rastlín a dlhovekosť ich kvetov, čo pripisuje nezvyčajnému mixu letných a zimných zrážok. Dobré roky divokých kvetov umožňujú botanikom, ako je Fraga, zbierať vzorky vzácnych exemplárov a zbierať semená, ktoré sa majú použiť v budúcich snahách o obnovu.

„Toto je klimatický chaos,“ povedal Donnelly. „Jazero, ktoré sa v Údolí smrti vytvorilo po najvlhkejších šiestich mesiacoch v histórii, po ktorom nasledovali táto bizarná záplava kvetov, ktorá sa nepodobá ničomu, čo sme doteraz pozorovali. Ak chcete obraz klimatických zmien, tu ho máte,“ dodal vedec na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:35