Kvôli teplu padajú na mexickom pobreží mŕtve opice priamo zo stromov.X/Ecotopicalnews/
StoryEditor

Smrtiace horúčavy. Kvôli teplu padajú na mexickom pobreží mŕtve opice priamo zo stromov

Michal Čiernik22.05.2024., 13:00h

Extrémne teploty nedoliehajú len na ľudí. Na pobreží Mexického zálivu našli desiatky mŕtvych primátov, ktoré zomierajú na stromoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Najmenej 138 vrešťanov našli mŕtvych v mexickom štáte Tabasco na pobreží Mexického zálivu, uvádza abcnews.com. Podľa miestnej organizácie na ochranu biodiverzity The Usumacinta niekoľko z nich zachránili obyvatelia, či dobrovoľní hasiči, ktorí päť primátov priviezli k miestnemu zverolekárovi.

image

Čína vytvorila vlny horúčav, ktoré ničia život v oceánoch. Chcela znížiť emisie výfukových plynov

„Priniesli ich v kritickom stave, dehydratované a s horúčkou,“ povedal Dr. Sergio Valenzuela. „Mali úpal,“ dodal.

Zatiaľ čo brutálna vlna horúčav v Mexiku je od marca spojená so smrťou najmenej 26 ľudí, veterinári a záchranári tvrdia, že zabila aj desiatky a možno stovky vrešťanov. Približne tretina krajiny zaznamenala v utorok 21. mája teploty dosahujúce až 45 stupňov Celzia.

Podľa posledných správ sa zdá, že hospitalizované opice sú v poriadku. Zo začiatku boli apatické a ľahko sa s nimi manipulovalo, teraz sú v klietkach v kancelárii Valenzuely. „Zotavujú sa. Sú agresívne... opäť hryzú,“ povedal a poznamenal, že je to zdravé znamenie pre tieto inak dominantné stvorenia.

Sucho a horúčavy

Väčšina ale také šťastie nemala. Biológ pre divokú zver Gilberto Pozo napočítal asi 138 mŕtvych alebo umierajúcich zvierat na zemi pod stromami. Telá začali nachádzať okolo 5. mája no najviac ich našli cez víkend.

„Padali zo stromov ako jablká,“ povedal pre abcnews Pozo. „Boli v stave ťažkej dehydratácie a v priebehu niekoľkých minút zomreli,“ vysvetlil. Pády z výšky niekoľko metrov im okrem toho spôsobujú ďalšie zranenia, ktoré sú často pre zoslabnuté opice smrteľné.

Pozo pripisuje úmrtia viacerým faktorov, vrátane vysokých horúčav, sucha, lesných požiarov a ťažby dreva, pri ktorej zvieratá prichádzajú o vodu, tieň a potravu. Biológ poznamenáva, že v hre môže byť aj zatiaľ neidentifikovaný patogén alebo choroba.

Vrešťany sú normálne dosť agresívne, svalnaté opice a niektoré môžu byť vysoké až 90 centimetrov, s rovnako dlhými chvostami. Niektorí samci vážia viac ako 13,5 kilogramov a môžu sa dožiť až 20 rokov. Sú vybavené veľkými čeľusťami a hrôzostrašnou sadou zubov a tesákov. Ale väčšinou sú známi svojím levím revom, ktorý prevyšuje ich veľkosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 06:52