Módna prehliadka uprostred gigantickej skládky oblečenia v čilskej púšti Atacama.Atacama Fashion Week/maurício Nahas/
StoryEditor

Aktivisti chceli poukázať na ničivé následky fast fashion. Gigantickú skládku textilného odpadu premenili na módne mólo

Viktória Revajová24.05.2024., 12:30h

Uprostred nekonečnej hory z oblečenia v čilskej púšti Atacama sa konala módna prehliadka. Aktivisti chceli poukázať na ničivý dopad fast fashion na životné prostredie.

Lajkuj Brainee.sk na

Čilská púšť Atacama sa stala pohrebiskom fast fashion. Oblečenie sem zvážajú z celého sveta. Skládka je taká veľká, že je viditeľná aj z vesmíru. Práve na tomto mieste aktivisti zorganizovali módnu prehliadku, ktorou chcú poukázať na ničivý dopad odevného priemyslu na životné prostredie. Všetky outfity vyrobili z odpadu, ktorý našli na skládke, píše portál The Guardian.

image

Krutá daň za lacné oblečenie zo Sheinu. Zamestnanci nemajú žiaden osobný život, pracujú aj 75 hodín týždenne

Zvážajú sem oblečenie z celého sveta

Hoci je púšť Atacama jednou z najobľúbenejších turistických destinácií v Čile, pre miestnych obyvateľov je život v blízkosti gigantických skládok oblečenia nočnou morou. Najznámejšou je skládka pri obci Alto Hospicio, ktorá je taká veľká, že ju dokázali zaznamenať snímky satelitu.

Takmer všetok tento odpad pochádza z krajín vzdialených tisíce kilometrov, vrátane USA, Číny, Južnej Kórey a Spojeného kráľovstva. Každý rok sa do Čile odošle ohromujúcich 60-tisíc ton použitého oblečenia. Podľa najnovších údajov OSN je Čile tretím najväčším dovozcom oblečenia z druhej ruky na svete. Niektoré z týchto odevov sa predávajú na trhoch, ale najmenej 39-tisíc ton skončí nelegálne na skládke v púšti Atacama. 

image

Skládka oblečenia v čilskej púšti Atacama je taká veľká, že ju je vidieť aj z vesmíru.

X/skyfi/

„Toto miesto sa využíva ako globálna obetná zóna, kam prichádza odpad z rôznych častí sveta a končí v okolí obce Alto Hospicio,“ hovorí Ángela Astudillo, spoluzakladateľka organizácie Desierto Vestido, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o vplyve odpadu na životné prostredie.

Ángela žije päť minút jazdy autom od jednej z približne 160 skládok, ktoré sa nachádzajú v tejto oblasti. Denne pozoruje ako nákladné autá sypú na gigantickú skládku ďalšie stovky kíl odpadu. Napriek tomu, že skládka predstavuje riziko pre zdravie obyvateľov, sú bezmocní. „Je to smutné, pretože sa to deje už dlho. Jediné, čo môžeme urobiť, je odsúdiť, čo sa deje, a nečinne sa prizerať,“ hovorí.

image

Skládka oblečenia v čilskej púšti Atacama.

X/data Mausoleum/

Módna prehliadka na hore oblečenia

V snahe čeliť tomuto pocitu bezmocnosti sa jej organizácia spojila s hnutím Fashion Revolution a brazílskou reklamnou agentúrou Artplan a usporiadali módnu prehliadku uprostred hory odpadu, aby zvýšili povedomie o realite života miestnych ľudí a ilustrovali, čo sa dá vyrobiť z odpadu.

Osem prezentovaných outfitov vytvorila brazílska stylistka Maya Ramos iba z odpadu, ktorý jej tím našiel na skládke. Jednotlivé outfity majú prezentovať štyri živly - zem, oheň, vzduch a vodu. Každý outfit symbolizuje rôzne druhy znečistenia a dopad na životné prostredie. 

Podľa Maye Ramos je problém hromadenia odpadu produkovaného odevným priemyslom väčší ako sa zdá. „Je to celospoločenský problém. Ľudia kvôli nedostatku spojenia s prírodou nakupujú viac, ako potrebujú, a to bezuzdným tempom,“ upozornila.

Módny priemysel je podľa OSN jedným z najväčších znečisťovateľov sveta. Je zodpovedný za približne 20 percent odpadových vôd planéty a približne 10 percent emisií skleníkových plynov. Podľa správy OSN z roku 2019 každý spotrebiteľ nakupuje o 60 percent viac oblečenia ako pred ako pred 20 rokmi. Ročne končí na skládkach 92 miliónov ton textilného odpadu.

image

Ničivé následky fast fashion. V čilskej púšti sa nahromadilo také množstvo nenoseného oblečenia, že je viditeľné z vesmíru

Zákony sú prikrátke

Oblečenie z rôznych krajín sveta putuje najskôr do mesta Iquique v severnom Čile, ktoré je domovom jedného z najdôležitejších bezcolných prístavov v Južnej Amerike. Tu sa pretriedi a nechcené kúsky skončia v rukách vodičov nákladných áut, ktorí ho prevážajú niekoľko kilometrov na skládky pri obci Alto Hospicio, ktorá má približne 130-tisíc obyvateľov. Tu prechádza ďalším kolobehom triedenia a následného predaja v malých obchodíkoch alebo na obrovskom trhu La Quebradilla.

V Čile je zakázané ukladať textilný odpad na legálne skládky, pretože spôsobuje nestabilitu pôdy. Oblečenie, ktoré sa nepredá nakoniec skončí na ilegálnych skládkach v púšti. Medzi značky, ktoré miestni bežne nachádzajú pochované v piesku patria Zara, H&M, Calvin Klein, Levi‘s, Wrangler, Nike či Adidas.

image

Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém

Väčšina tohto oblečenia je vyrobená z polyesteru, syntetickej tkaniny na báze plastov, ktorej rozklad trvá až 200 rokov. Na týchto skládkach často vznikajú požiare, pri ktorých sa do ovzdušia uvoľňujú toxické výpary, ktoré poškodzujú pôdu, ozónovú vrstvu a zdravie miestneho obyvateľstva.

Hoci za vývoz odpadu na ilegálne skládky hrozí pokuta, denne na púšti Atacama končia ďalšie hromady oblečenia. Riaditeľka hnutia Fashion Revolution Brazil Fernanda Simon hovorí, že je nevyhnutná „systémová zmena“.

„Máme toto krásne miesto, kam cestuje veľa ľudí. Teraz sa tam vyhodilo takmer 50 000 ton oblečenia. Oblečenie pochádza z krajín globálneho severu,“ upozorňuje.

Krajina zaviedla "zákon o rozšírenej zodpovednosti výrobcu", ktorý vytvára právny rámec pre nakladanie s odpadom, pričom dovozcovia sú zodpovední za odpad, ktorý produkujú. Tento zákon sa však nevzťahuje na textilný odpad.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. jún 2024 10:02