OblečenieUnsplash/Lucas Hoang
StoryEditor

Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém

Miroslav Kamody17.03.2024., 09:00h

Do roku 2030 budeme každoročne vyrábať viac ako 100 miliónov ton nového oblečenia, čím prispejeme k zmene klímy viac ako medzinárodné lety a lodná doprava dohromady.

Lajkuj Brainee.sk na

Teoreticky ponúkajú aplikácie na predaj oblečenia z druhej ruky ako Vinted, Depop, ThredUp a Schpock príležitosť byť šetrný a zároveň módny. Portál The Conversation pripomína, že je to na prvý pohľad dobrá správa pre nakupujúcich, ktorí sa obávajú rastúcich nákladov a udržateľnosti nákupu nového oblečenia.

„Trhy s použitými tovarmi, ako sú tieto, a ich osobné iterácie, ako sú charitatívne obchody, sú už dlho chválené ako dôvtipnejšie, etickejšie a ekologicky udržateľnejšie nakupovanie. Náš výskum však zistil, že tieto trhy maskujú problémy spôsobené našou spotrebou. Ponúkajú len individualizované, čiastkové riešenia rozsiahleho globálneho problému odpadu,” hovoria Triona Fittonová, docentka v odbore sociológia na University of Kent, a Alida Paysonová, lektorka mediálnych a kultúrnych štúdií na Cardiff University.

image

Karma fast fashion udrela ako bumerang. Krajiny zaplavujú hromady vyhodeného oblečenia, fabriky kúria Adidas tričkami

Zdanie klame

Odborníci vo svete podnikania sú nadšení z „obehovej ekonomiky“ vytvorenej aplikáciami, ktoré predávajú „obľúbené“ odevy ako prostriedok na predĺženie životnosti odevov a iného spotrebného tovaru. Rovnako ako na iných online trhoch ďalšieho predaja, ako sú Facebook Marketplace a eBay, sú tieto aplikácie pevne umiestnené v rámci bežného chápania obehového hospodárstva, pretože umožňujú, aby sa nechcený tovar presúval v rámci systému, namiesto toho, aby bol poslaný do koša.

„Skutočné obehové hospodárstvo by malo nielen recyklovať tovar, ale aj predchádzať budúcej produkcii odpadu. A týmto meradlom trhy s oblečením veľkolepo zlyhávajú,” hovorí dvojica odborníčok.

Podľa správy nadácie Ellen MacArthur Foundation budeme do roku 2030 každoročne vyrábať viac ako 100 miliónov ton nového oblečenia, čím prispejeme k zmene klímy viac ako medzinárodné lety a lodná doprava dohromady. Opätovnému predaju z druhej ruky sa nedarí narušiť nevyspytateľný rozsah výroby na medzinárodnom trhu s textilom.

image

Oblečenie

Unsplash/Tobias Tullius

Je to horšie, ako sa zdá

„Naša kritika priestorov z druhej ruky naznačuje niekoľko dôvodov. Po prvé, o nákupe a predaji z druhej ruky sa hovorí a dokonca sa aj inzeruje ako to, čo robia dobrí, šikovní a šetrní ľudia, najmä pri rastúcich životných nákladoch. Používanie aplikácie na ďalší predaj alebo darovanie a nakupovanie v charitatívnych obchodoch vytvára „teplú žiaru“, ktorá kompenzuje pocit viny z nákupu niečoho nového.”

Najdôležitejšie však podľa nich je, že trhy s použitými výrobkami sú postavené tak, aby zvyšovali spotrebu, nie ju obmedzovali. Napríklad charitatívne obchody pod rastúcim tlakom, aby boli ziskové, sú nútené osvojiť profesionalizovanejšie a „ziskové“ obchodné návyky.

Dokonca aj spoločnosti, ktoré obchodujú s luxusnými predmetmi, ako sú hodinky a šperky, si obľúbili nákupy z druhej ruky, pretože dopĺňajú ich trh a umožňujú budúcim spotrebiteľom prístup k ich tovaru. Väčšina oblečenia z druhej ruky však stále končí na globálnom juhu

image

Ničivé následky fast fashion. V čilskej púšti sa nahromadilo také množstvo nenoseného oblečenia, že je viditeľné z vesmíru

Aj darované oblečenie sa predáva ďalej

Len zhruba 10 až 20 percent vecí darovaných charitatívnym obchodom je vhodných na predaj. Zvyšok sa buď recykluje, alebo sa posiela na ďalší predaj do krajín globálneho juhu, výsledkom čoho je priemysel v hodnote niekoľkých miliárd eur podporovaný prevažne charitatívnymi organizáciami.

Väčšina nakupujúcich a ľudí, ktorí darujú svoje oblečenie, však nevie, že sa to deje. Táto redistribúcia nekvalitného nepredaného tovaru zo západu k veľkoobchodníkom na miestach, ako je India, Senegal a Nigéria, môže podkopať miestnych výrobcov a vyradiť obchodníkov z podnikania.

Obrovské množstvo textílií spôsobuje, že sa na uliciach často vyhadzujú alebo, čo je horšie, otvorene pália, čím sa vzduch znečisťuje chemikáliami. Medzitým rozpad (väčšinou lacného syntetického) oblečenia znečisťuje vodné toky mikroplastmi a uvoľňuje toxické plyny.

Trpia ti najzraniteľnejší

Nebezpečnú prácu pri vyberaní takéhoto odpadu na účely recyklácie podstupujú väčšinou ženy a ľudia z marginalizovaných skupín, ako to ukazuje krátky film Unravel. Film založený na antropologickej práci akademičky Lucy Norris dokumentuje pracovné podmienky žien v severnej Indii, ktoré riskujú svoje zdravie, aby roztrhali a recyklovali nechcené západné oblečenie späť na priadzu.

„Namiesto individualizovaných riešení, ktoré ponúka trh s použitými výrobkami, by sme mali zvážiť kolektívne prístupy. Mohlo by to zahŕňať prejavenie solidarity a zabezpečenie odškodnenia pre tých, ktorí boli neúmerne zasiahnutí škodami na trhoch s použitými výrobkami. V konečnom dôsledku je jediným životaschopným riešením medzinárodnej odpadovej krízy brať výrobcov a vlády na zodpovednosť za ich environmentálne a humanitárne zlyhania,” dodávajú odborníčky na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:00