Tipy na ekologickejší šatníkUnsplash/sarah Brown/
StoryEditor

Tieto tipy pri rozširovaní šatníka musíš poznať. Hlavne mysli ekologicky, dôležitá je kvalita, nie kvantita

iDnes.cz01.09.2022., 14:00h

Nakupovanie je pre mnohé ženy koníčkom. Hoci ich skrine často praskajú vo švíkoch a niektoré kúsky v nich aj po rokoch stále zdobí cenovka z obchodu, napriek tomu stále túži po niečom novom. Pritom práve plytvanie oblečením je jedným z najzbytočnejších spôsobov, ako škodiť našej planéte.

Lajkuj Brainee.sk na

Produkcia módneho priemyslu rastie nekontrolovaným tempom, čo má okrem iného neblahý vplyv na životné prostredie. Miliardy kusov nechceného oblečenia končia ročne v spaľovniach a na skládkach. A to nehovoríme o podmienkach, v ktorých sa odevy šijú. Bohužiaľ sa tento problém stále stupňuje. Prečo? Pretože kde je dopyt, tam je aj ponuka, píše Markéta Škaldová z iDnes.cz

V posledných rokoch sa síce častejšie apeluje na udržateľný šatník, nepremyslené nákupy oblečenia, ktoré po pár noseniach skončia v smetiaku, sú stále obľúbeným trendom nielen mladých. Preplnené skrine nekvalitnými kúskami rozhodne nie sú ničím výnimočným.

Špinavý priemysel

Aj tak sa módnemu odvetviu hovorí. Odhaduje sa, že spotrebitelia v EÚ vyhodia približne 5,8 milióna ton textilu ročne (približne 11 kg na osobu) z čoho sú zhruba dve tretiny syntetické. Zdroj: eea.europa.eu

 

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Nielen pre blaho našej planéty dávajte prednosť minimalistickému odievaniu a prírodným materiálom. Tie bývajú kvalitné, lepšie odbúrateľné a spracovávajú sa šetrnejšie. Aj keď tiež nie všetky. Tu bohužiaľ záleží na mnohých ďalších aspektoch. Tú najlepšiu kvalitu zaistia certifikované kúsky z prírodných tkanín a od firiem s „udržateľnou“ politikou.

V mnohých obchodoch ponúkajúcich „fast fashion“, teda veľmi lacné odevy z nekvalitných materiálov vyrábané v problematických podmienkach, nájdeme aj kolekciu obsahujúcu kúsky z „prírodných“ či recyklovateľných materiálov. Veľakrát sa však jedná o príklad greenwashingu. Nepoznáte tento pojem? V skratke ide o vylepšovanie vlastného mena pomocou dezinformačnej ekologickej reklamy, stručnejšie povedané, je to švindeľ.

image

Vrátil si oblečenie z online obchodu? Zrejme skončilo na skládke. Prečo je fast fashion hotové peklo?

„Tlak na udržateľnosť v módnom priemysle vedie výrobcov k tomu, aby uvádzali, aká ekologická a etická je ich výroba. Problém je v dôveryhodnosti proklamácií založených na nejednotných princípoch. Štúdia Európskej komisie zistila, že takmer 50 % takýchto tvrdení spoločností je klamlivých a neposkytujú spotrebiteľom dostatočné informácie,“ hovorí Karel Kotoun, odborník v otázkach udržateľnosti zo spoločnosti Accenture.

Ako na múdre nakupovanie

Určite sa nemusíš premeniť na eko bio ženu, ktorá bude chodiť v bohémskych modeloch, ktoré si bude doma šiť pod svetlom zo sviečky z vlastnoručne utkaného plátna. V prvom rade je dôležité prestať podliehať fashion nátlaku. Naozaj nie všetko, čo vidíš vo výkladoch, nutne potrebuješ. Ďalšia blúzka či šaty by nemali byť náplasťou na boľavú dušu. Uvedom si, že nie je dôležitá kvantita, ale kvalita.

image

Tipy na ekologickejší šatník

Unsplash/a65 Design/

Kvalitný nadčasový kúsok bude vyzerať dobre aj za niekoľko rokov. Investuj preto do univerzálnych basic modelov, ktoré môžeš ľahko kombinovať a hodia sa naprieč štýlmi. Mysli tiež na to, z akých materiálov je oblečenie vyrábané a aké má jeho výroba dopady na prostredie a spoločnosť. Lacné „umelotiny“ sú síce za pár korún, ale...

Prírodné tkaniny = stávka na istotu

Bavlna patrí k vôbec najobľúbenejším materiálom. Je priedušná a vďaka svojej povahe je vhodná aj pre citlivú pokožku. Je tiež celoročnou záležitosťou. V letných dňoch odvádza pot od tela, rýchlo schne a odoláva oderu, bavlnené oblečenie si po dostatočnom vyvetraní môžeš v lete obliecť aj viackrát po sebe bez toho, aby bolo potrebné ho hneď prať. V zime má zase skvele termo účinky.

image

Tipy na ekologickejší šatník

Unsplash/becca Mchaffie/

Tip: V tomto segmente nájdeme aj bio bavlnu. Tá, ako už sám názov napovedá, je ekologickejšia v mnohých smeroch.

A čo tak materiál ľahký, vzdušný, príjemný na dotyk, ktorý všetkému odolá? „Mušelín patrí do skupiny bavlnených tkanín, od klasickej bavlny sa ale zásadne líši voľnejšou a otvorenejšou plátnovou väzbou. Jednoduchá otvorená väzba totiž umožňuje látke dýchať, nestráca ale na pevnosti a dosť vydrží,“ vysvetľuje technologickú stránku tkaniny Danuta Faruzelová, autorka značky fajnea, ktorá sa na Fler.cz na mušelín špecializuje. Mušelín navyše znesie aj najcitlivejšia detská pokožka.

image

Interiérová dizajnérka: Fast furniture je dnes rovnako veľký problém ako fast fashion

Ľan je ďalší z prírodných tkanín, ktoré sa radia medzi stálice predovšetkým letnej sezóny. Ako jeden z najpevnejších a zároveň najvzdušnejších materiálov je vhodný aj do tých najväčších horúčav pri mori. K jeho pozitívnym vlastnostiam patrí pohlcovanie vlhkosti a rýchle schnutie. Okrem toho tento materiál pomerne dobre drží tvar, a tak sa ti v sparných dňoch nebude lepiť na telo. Má však jedno malé mínus, jeho nevýhodou je vyššia krčivosť.

Najluxusnejšia textília je rozhodne hodváb. Jeho nezameniteľný lesk navyše dodáva hodvábnym kúskom honosný punc, ktorý u žiadnej inej textílie nenájdete. Kvalitný hodváb ale býva drahší.

image

Tipy na ekologickejší šatník

Unsplash/priscilla Du Preez/

Exkluzívny materiál však poskytuje pomerne drsné tajomstvo. Hoci je prírodného pôvodu, vyrába sa z vlákien priadky morušovej. Húsenica vlákna spája v jedno, a to potom omotáva okolo seba, kedy následne vytvorí kuklu. Práve v tento čas sa tieto „obaly“ húseníc sparujú v horúcej vode, aby mohla vzniknúť hodvábna niť na výrobu tkaniny.

Niečo navyše

Do módneho popredia sa dostávajú okrem prírodných materiálov aj recyklované aj nové revolučné materiály. V procese ich výroby sa šetrí vodou aj elektrinou a používajú sa netoxické farbivá. V obchode tak môžeš naraziť napríklad na kabát z PET fliaš. Nemala by si hneď lepší pocit, že aj prázdne nápojové fľaše nájdu nové využitie? Nechcela by si obliekať džínsy, o ktorých vieš, že ich farbením nie sú ohrozené vodné toky?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:24