Gigantická skládka odpadu v ČileTwitter/SkyFi, Greg Cocks
StoryEditor

Ničivé následky fast fashion. V čilskej púšti sa nahromadilo také množstvo nenoseného oblečenia, že je viditeľné z vesmíru

Miroslav Kamody23.05.2023., 13:00h

Desiatky tisíc ton nenoseného oblečenia končí každoročne na skládkach. Fast fashion devastuje planétu, no namiesto jej útlmu sa očakáva, že tento rok biznis narastie o takmer 20 miliárd dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Fast fashion aj naďalej ukazuje, že je skazou pre ľudstvo. Ako upozornil portál Insider, obrovská skládka nepoužitého oblečenia v čilskej púšti Atacama je dnes už taká veľká, že je viditeľná zo satelitných snímok.

Oblečenie z lacných materiálov, ktoré plní regály väčšiny módnych obchodov, známe aj ako fast fashion, sa vyrába hlavne v Číne a Bangladéši. Odtiaľ putuje do predajní v Spojených štátoch, Európe a Ázii. Čo sa nepredá, skončí na skládke v Čile.

image

Vrátil si oblečenie z online obchodu? Zrejme skončilo na skládke. Prečo je fast fashion hotové peklo?

Desiatky tisíc ton nenoseného oblečenia

Väčšinou sa tak na gigantickej skládke v Alto Hospicio ocitá oblečenie, ktoré nebolo nikdy nosené, upozorňuje Agence France-Presse (AFP). Na tomto mieste v čilskej púšti Atacama sa nachádza už najmenej 39-tisíc ton fast fashion kúskov.

O satelitný záber z 10. mája sa postarali vývojári SkyFi, satelitnej aplikácie pre fotografie na videá, ktorí ju uverejnili na svojom blogu. „Snímka s rozlíšením 50 cm, ktorá je klasifikovaná ako veľmi vysoké rozlíšenie, bola nasnímaná pomocou satelitných snímok a ukazuje, aká veľká je kopa v porovnaní s mestom v spodnej časti obrázka,“ napísali vývojári.

A prečo vlastne toto oblečenie končí práve tu? Je nemožné poslať ho na komunálne skládky, pretože nie je biologicky rozložiteľné a často obsahuje chemické produkty, vysvetlil pre AFP Franklin Zepeda, zakladateľ spoločnosti EcoFibra, ktorá sa pokúša opätovne použiť textílie výrobou izolačných panelov.

Devastácia prírody aj planéty

Fast fashion oblečenie sa tak hromadí neďaleko čilského prístavu Iquique, ktorý leží približne kilometer od najchudobnejších štvrtí mesta. Aj preto skládka často priťahuje migrantov a miestne ženy, ktoré tu hľadajú kúsky na nosenie či ďalší predaj.

image

Vieš, kde v skutočnosti končí darované oblečenie? Riešenie jednej katastrofy môže spôsobiť ďalšiu

Cieľom fast fashion priemyslu je poskytnúť spotrebiteľom cenovo dostupné módne trendy, no podľa správy Organizácie spojených národov z roku 2018 sa podieľa na dvoch až ôsmich percentách svetových emisií uhlíka.

Najsmutnejšou štatistikou je, že až závratných 85 % všetkého textilu končí každoročne na skládkach, pričom módny priemysel spotrebuje gigantické množstvo vody, ktoré zároveň znečisťujú rieky. Nadácia Ellen McArthur Foundation, britský think-tank, odhadla, že každú sekundu sa spáli a pošle na skládku také množstvo oblečenia, že by naplnilo jedno smetiarske auto.

Očakáva sa pritom, že veľkosť trhu rýchlej módy vzrastie v roku 2023 na 122,9 miliardy dolárov, čo je nárast zo 106,4 miliardy dolárov v roku 2022. Vyplýva to z údajov spoločnosti zaoberajúcej sa prieskumom trhu The Business Research Company.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:15