Klimatické zmenyShutterstock
StoryEditor

Svetovo uznávaný klimatológ otvorene: Keby ste vedeli to, čo viem ja, tiež by ste sa báli

Miroslav Kamody11.03.2024., 10:30h

Planéta kvôli činnosti ľudí zažíva niečo, čo za 4,6 miliardy rokov ešte nezažila. Ak nebudeme konať, čaká nás rýchly koniec.

Lajkuj Brainee.sk na

Známy klimatológ a emeritný profesor geofyzikálnych a klimatických rizík na University College London Bill McGuire sa vo svojom poslednom komentári pre CNN rozhodol otvorene hovoriť o desivých následkoch klimatických zmien, ktoré ako ľudstvo aktuálne prežívame a budeme prežívať.

„Ak vás štiepenie našej kedysi stabilnej klímy nevydesí, potom tomu úplne nerozumiete. Realita je taká, že pokiaľ vieme, v prirodzenom priebehu udalostí sa náš svet nikdy – v celej svojej histórii – nezohrial tak rýchlo ako teraz. Ani hladiny skleníkových plynov v atmosfére nikdy nezaznamenali taký prudký nárast,” píše v úvode.

image

Arktída bez ľadu? Vedci sa obávajú, že tento scenár môže nastať omnoho skôr, ako sme čakali

Ak nekonajú politici, musia konať ľudia

Pripomína, že počas našich životov zažívame epizódu zahrievania, ktorá je pravdepodobne jedinečná za posledných 4,6 miliardy rokov. „Zatiaľ čo tí z nás, ktorí pracujú v oblasti klimatických vied, poznajú skutočný obraz a chápu dôsledky pre náš svet, väčšina ostatných nie. A to je problém – veľký. Koniec koncov, nemôžeme konať efektívne pri riešení krízy, ak nepoznáme jej plnú hĺbku a rozsah.”

Sám seba sa pýta, čo spôsobí, ak bude do sveta kričať brutálnu a neprikrášlenú pravdu. Keďže však podľa neho politici a korporácie nie sú ochotné konať dostatočne rýchlo, klimatickým vedcom nezostáva nič iné, ako sa snažiť podnietiť verejnosť, aby sa rozhodla konať - či už vo voľbách alebo zmene spotrebiteľských rozhodnutí.

Veľká psychologická štúdia publikovaná vedeckým časopisom Lancet Planetary Health v roku 2021 zistila, že väčšina ľudí vo veku 16 – 25 rokov v 10 krajinách na celom svete mala mierne až extrémne obavy z klimatických zmien, no viac ako polovica sa cítila ohromená a bezmocná konať. 

image

Klimatická zmena

Unsplash/redcharlie

Informácie sú základ

V skutočnosti tu nejde o vystrašenie ľudí, ale o ich informovanie. „Ako klimatológ je mojou povinnosťou povedať vám o tom, čo sa deje s naším svetom, či už to vyvoláva strach alebo nie. Ak to neurobíte, bude to znamenať, že verejnosť nebude vedieť o skutočnom rozsahu klimatickej krízy, čo môže zase len brániť angažovanosti a činnosti.”

Podľa neho ľudia znesú strach, ak vedia, že stále existuje nádej a že môžu urobiť niečo, aby sa veci zlepšili alebo aspoň zastavili zhoršovanie. Podľa neho je preto dôležité podporiť kolektívnu akciu. „Veľa ľudí mi povedalo, že sa cítia izolovaní alebo že ako jednotlivci si nemyslia, že môžu niečo hodnotné zmeniť.”

Jeho odpoveďou je vždy pripojiť sa ku skupine rovnako zmýšľajúcich ľudí a spolupracovať s nimi na riadení inštitucionálnych a systémových zmien. V každom prípade to podľa neho malo povzbudzujúci účinok a nahradilo beznádej nádejou; zotrvačnosť s akciou.

image

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

Ignorancia problémy zhoršuje

Pointa je, že veľa vecí v živote je strašidelných alebo znepokojujúcich, od návštevy zubára až po zistenie potenciálneho príznaku rakoviny, ale ich ignorovanie takmer vždy vedie k niečomu oveľa horšiemu.

„Zmena klímy nie je iná. Každý má právo poznať fakty – strašidelné alebo nie –, aby mal možnosť konať na základe reality toho, čo robíme našej planéte, a nie na základe nejakej sanovanej verzie. Domnievam sa, že skôr ako viesť k nečinnosti by to mohlo byť transformačné,” dodáva na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:05