ArktídaTasr/angus Duncan/
StoryEditor

Arktída bez ľadu? Vedci sa obávajú, že tento scenár môže nastať omnoho skôr, ako sme čakali

Viktória Revajová10.03.2024., 13:30h

Podľa nových vedeckých odhadov by Arktída mohla zažiť svoj prvý deň bez ľadu v najbližších rokoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Autori novej štúdie z University v Colorade zistili, že táto kritická hranica by mohla byť prekonaná o vyše 10 rokov skôr, než sa pôvodne očakávalo. Ich zistenia načrtávajú dôsledky klimatických zmien a ukazujú, prečo je naliehavo potrebné zníženie emisií.

Vedci analyzovali existujúce dokumenty o projekciách morského ľadu, ako aj údaje z výpočtových klimatických modelov, aby zistili, ako by sa Arktída mohla v budúcnosti denne meniť.

image

Zásadný rozkol medzi vedcami. Kým jedni hovoria o novej epoche našej planéty, iní hovoria, že je to nezmysel

Arktída bez ľadu vo vedeckom jazyku neznamená, že zmizne celkom všetok ľad. Polárna oblasť bude považovaná za oblasť bez ľadu, ak rozloha ľadu v oceáne dosiahne kritickú hranicu, a to menej ako jeden milión štvorcových kilometrov. A keďže v posledných rokoch mal Severný ľadový oceán na svojom minime okolo 3,3 milióna štvorcových kilometrov morského ľadu, ide obrovský úbytok. 

Čo to znamená pre planétu

Väčšina ľadovej krajiny sa tak počas letných mesiacov premení na vodu. To znamená, že jedinečný biotop, ktorý je domovom ľadových medveďov, tuleňov a mrožov sa zmení na nepoznanie.

image

Zem stratila 90 percent najdrahšieho vzácneho plynu. Vedci si nedokážu vysvetliť, čo sa stalo

Nie je to len arktická divoká zver, ktorá bude trpieť, keď sa jej biotop rozplynie. Ľudia žijúci na pobreží budú tiež bojovať s nepriaznivými podmienkami pre život. Morský ľad totiž zmierňuje silu vĺn na pobreží. Znamená to, že ak sa stratí, vlny budú silnejšie a väčšie.

Menej ľadu v Arktíde tiež spôsobí rýchlejšie otepľovanie oceánov, a prispeje k vlnám horúčav na pevnine. 

Kedy nastane deň D

Arktída by mohla podľa odhadov vedcov zažiť svoj prvý deň bez ľadu už v tomto alebo nasledujúcom desaťročí. Zlou správou je, že je to pravdepodobné pri všetkých emisných scenároch. Presný termín závisí od toho, ako rýchlo svet zníži množstvo spálených fosílnych palív.

image

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

Ak by ľudstvo pokračovalo v napĺňaní najhoršieho emisného scenára, obdobia bez ľadu by mohli trvať aj niekoľko mesiacov. Dobrou správou však je, že ak znížime emisie, ľadový povrch arktídy sa môže pomerne rýchlo obnoviť. Má to však háčik. 

Ako uvádza hlavná autorka výskumu Alexandra Jahn, nie je to také katastrofálne ako v prípade topenia ľadovca v Grónsku, ktorého výstavba trvala tisíce rokov. Ak v blízkej budúcnosti ľudstvo príde na spôsob, ako odvázť CO2 z atmosféry, morský ľad sa obnoví do desiatich rokov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:41