Lesný požiarUnsplash
StoryEditor

Ďalší desivý následok klimatických zmien. Lesné požiare sa menia na ohnivé peklo, ktoré nikto nedokáže zastaviť

Miroslav Kamody04.03.2024., 15:00h

Situácia po celom svete sa neustále zhoršuje. Ak nič neurobíme, je len otázkou času, kedy sa intenzívne požiare rozhoria aj na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Americký štát Texas momentálne trápia následky zúrivého požiaru v oblasti Smokehouse Creek. CNN píše, že ide o najväčší zaznamenaný požiar v štáte, ktorý spálil viac ako milión akrov územia a zaskočil aj odborníkov.

Jeho závažnosť bola spôsobená dokonalou búrkou environmentálnych faktorov: vysoko horľavé trávy a silný vietor v kombinácii s rekordne vysokými teplotami a suchými podmienkami - druh extrémneho počasia, ktorý sa často zhoršuje zmenou klímy. Tento požiar sa tak pridáva na zoznam katastrôf naprieč planétou, ktoré ľudstvo trápia v posledných rokoch.

image

Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod

Je to čoraz horšie

Problém je, že sú čoraz častejšie a ničivejšie, ako ukazujú napríklad aj smrteľné požiare v Grécku. Tie sa mimochodom do histórie zapísali ako najväčšie zaznamenané v Európskej únii. „V poslednom desaťročí sme na celom svete určite videli množstvo extrémnych a katastrofických požiarov,“ povedal John Abatzoglou, profesor klímy na Kalifornskej univerzite.

Mnohé z týchto požiarov spája rýchla rýchlosť šírenia požiaru a pocit prekvapenia z toho, ako rýchlo sa šírili. V mnohých prípadoch zohráva úlohu zmena klímy, dodal, „umožňujúc aktívnejšie obdobia požiarov a veľmi veľké požiare“.

Požiare sú poháňané množstvom faktorov, či už prírodných alebo spôsobených človekom, ale vedci tvrdia, že globálne otepľovanie nahráva v prospech intenzívnejších a závažnejších požiarov. Vyššie teploty sú najjasnejším prispievateľom k lesným požiarom spôsobeným zmenou klímy.

Teplo mení celú vegetáciu

Teplo vysáva vlhkosť z vegetácie a robí ju oveľa horľavejšou. „Suchšie palivá sú kritickou súčasťou požiaru, čím je palivo suchšie, tým ľahšie je založiť oheň,“ povedal Mike Flannigan, profesor divokých požiarov na University of Alberta. Okrem vysychania vegetácie môže teplo zmeniť aj vegetáciu samotnú.

Horúce letá na Havaji napríklad uľahčili uchytenie sa rýchlo rastúcim a horľavejším inváznym druhom a vytlačili pôvodnú vegetáciu, ako sú tienisté lesy. Obdobia sucha, ktoré sa s otepľovaním sveta predlžujú a zintenzívňujú, tiež vysušujú vegetáciu a zvyšujú pravdepodobnosť rýchleho vznietenia a šírenia požiarov. 

image

Klimatický konšpirátor tvrdil, že vláda úmyselne zakladá lesné požiare. Teraz sa priznal, že 14 zapálil on sám

Priprav sa na ohnivé peklo

Vedci stále pracujú na tom, aby pochopili, aký vplyv, ak vôbec nejaký, má globálne otepľovanie na vetry, ktoré vyvolávajú požiare. Výskum zistil, že klimatické zmeny podporujú rýchle zosilnenie hurikánov, čo núti búrky explodovať smrteľným tempom. 

Podľa nedávnej správy neziskovej výskumnej skupiny Climate Central, ktorá zistila, že obdobia lesných požiarov sa predlžujú a zintenzívňujú, pretože zmena klímy zvyšuje pravdepodobnosť extrémneho počasia následných požiarov. A pokiaľ sa klíma bude naďalej otepľovať, počasie s masívnymi požiarmi a následnými rizikami bude čoraz častejšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:35