PrasklinaUnsplash/Brina Blum
StoryEditor

V Spojených štátoch sa objavili obrovské trhliny, ktoré rozdeľujú krajinu. Spôsobil ich človek a jeho chamtivosť

Miroslav Kamody12.09.2023., 12:30h

Spojené štáty čelia pred vážnym problémom, ktorý môže mať dopad na milióny ľudí v krajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Spojené štáty čelia obrovskému problému. Odčerpávajú totiž toľko podzemnej vody, že zem v juhovýchodných častiach krajiny sa roztvára na kilometre ďaleko. Tieto obrovské trhliny boli zaznamenané v štátoch vrátane Arizony, Utahu a Kalifornie, píše portál Business Insider.

Podzemná voda je jedným z hlavných zdrojov sladkej vody na Zemi – poskytuje takmer polovicu všetkej pitnej vody a asi 40 percent celosvetového zavlažovania. Problémom však je, že ľudia ju pumpujú rýchlejšie, ako ju Zem dokáže prirodzene doplniť.

image

Najhoršie obavy sa stali skutočnosťou. Invazívne červené mravce dorazili do Európy, štípu a ničia všetko, čo im stojí v ceste

Zašli sme priďaleko

Keď sa príliš veľa podzemnej vody načerpá z prírodných zvodnených vrstiev pod povrchom, spôsobí to pokles pôdy a vytvorenie týchto trhlín, povedal Joseph Cook, ktorý skúma trhliny Zeme v Arizona Geological Survey. Pukliny „nie sú prirodzene sa vyskytujúcou vecou,” povedal Cook. „Je to niečo, čo sme spôsobili.”

Praskliny sú znakmi napätia na Zemi, povedal Cook. Obrubujú veľké ploché oblasti zeme, ktoré sa potopili, keď stratili podporu podzemnej vody. Trhliny sa bežne vyskytujú v povodiach medzi horami a môžu poškodiť domy, cesty, kanály a priehrady, ako aj ohroziť hodnoty majetku, hospodárske zvieratá a ľudí.

Arizona o tomto probléme vie už dlho a sleduje ho minimálne od roku 2002. V súčasnosti je zmapovaných 271 kilometrov puklín Arizonským geologickým prieskumom. Nedávne vyšetrovanie New York Times dokonca poznamenalo, že trhliny sú dôkazom národnej krízy.

Niečo už nezachránime

The Times skúmali hladiny vody na desiatkach tisíc lokalít po celých Spojených štátoch. Informovala o tom, že vodonosné vrstvy, ktoré zásobujú asi 90 percent vodných systémov v krajine, sú vyčerpané tak vážne, že sa už možno nebudú môcť zotaviť.

Takmer polovica sledovaných lokalít za posledných 40 rokov „výrazne ubudla“. A štyri z každých desiatich lokalít dosiahli v poslednom desaťročí „úplné minimá“, keďže americké čerpanie podzemnej vody predstihuje jej dopĺňanie. Obnova vodonosných vrstiev môže trvať stáročia alebo dokonca tisíce rokov, ak sa vôbec dokážu zotaviť.

Niektoré lokality v Arizone sú už podľa Cooka nezachrániteľné. „V podstate niektoré z týchto povodí v Arizone sú tak ďaleko za týmto bodom, že sa už nikdy neobnovia,“ dodal Cook.

image

Na dne starobylého jazera objavili tajomnú dedinu. Má tisícky rokov a bola postavená na drevených koloch

Zmena klímy

Keď sa k tomu pridá zmena klímy, príprava „krízy“ je v plnom prúde, povedala pre Times profesorka práva a odborníčka na vodu Warigia Bowmanová z University of Tulsa. Ako sa globálne teploty zvyšujú, rieky sa zmenšujú, čo núti farmárov, aby sa ešte viac spoliehali na zásoby podzemnej vody.

Rieka Colorado, ktorá zásobuje sladkou vodou farmárov na celom juhozápade vrátane Arizony, už od roku 2000 klesla takmer o 20 percent. A ak sa globálne teploty v povodí rieky Colorado do roku 2050 zvýšia o ďalšie stupne, ako sa predpokladalo, podľa The Climate Reality Project by to mohlo znížiť prietok rieky o 10 až 40 percent.

Jedným z hlavných problémov pri riešení nadmerného čerpania je nedostatočná regulácia. Federálna vláda nemá takmer žiadne predpisy proti čerpaniu podzemnej vody a jednotlivé štáty majú podľa Times slabé, premenlivé pravidlá v jednotlivých regiónoch. Ak nezmeníme svoje správanie, život na planéte bude čoraz menej prívetivý.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 07:08