Dochádza nám pitná voda.Tasr/b. Račko/Tasr
StoryEditor

Slovensku hrozí problém. Dochádza nám pitná voda, v niektorých oblastiach je to už kritické

TASRAlexandra Ševčíková30.06.2022., 13:30h

Extrémne suchá nútia k obmedzeniam pri používaní vody. Na strednom Slovensku dochádza voda.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko bojuje s obrovskými horúčavami, ktoré sprevádza aj veľké sucho. Aj keď je naša krajina bohatá na vodné zdroje, tak ani tie nie sú neobmedzené. Tento mimoriadne suchá rok bez poriadneho dažďa trápia najmä stredné Slovensko. Ako uvádza portál imeteo.sk, vodohospodári bijú na poplach, keďže voda v tejto oblasti dochádza.

Zákaz umývania áut či polievania trávnikov

Výzvu na dočasné obmedzenie užívania pitnej vody na iné účely zverejnila aj Stredoslovenská vodárenská a prevádzková spoločnosť (StVPS) Banská Bystrica. Obmedzenie sa týka obyvateľov miest a obcí na Horehroní, strednom Pohroní a aj v Honte.

{embed_photo}43164{/embed_photo}

Obyvatelia by podľa StVPS nemali polievať pitnou vodou záhrady a trávniky. Polievať sa tiež zakazujú ihriská, cestná zeleň a verejné priestranstvá. Vydaný je tiež zákaz umývania áut s výnimkou áut používaných na účely zdravotníctva a zakázané je tiež napúšťanie bazénov.

Týka sa to celkovo 12 obcí a miest v pôsobnosti závodov StVPS vo Zvolene a v Žiari nad Hronom, medzi inými aj Žarnovice a Novej Bane a Dudiniec a 22 obcí v pôsobností závodov okresov Banská Bystrica a Brezno. Ich presný zoznam nájdeš zverejnený na stránke StVPS.

{article}65035{/article}

Kritická situácia s drahým riešením

V obci Pača v okrese Rožňava sú vodojemy takmer prázdne, vodu do nich musia voziť pomocou cisterny. Pre TASR to uviedol starosta obce Ladislav Zagiba.

Pramene, ktoré zásobujú obecný vodovod, sú podľa starostu vyschnuté. „Situácia je katastrofálna. Už mesiace u nás nepršalo, nie je z kade tú vodu zobrať,“ uviedol Zagiba.

Samospráva obyvateľov zároveň vyzývala na šetrenie pitnou vodou a žiadala, aby ľudia obmedzili polievanie záhrad či napúšťanie bazénov. Pre kritickú situáciu sa v obci konalo aj verejné zhromaždenie.

{embed_photo}43163{/embed_photo}

Podľa starostu je obec v dôsledku nedostatku zrážok odkázaná na dopĺňanie vodojemov z cisterien. „Našli sme aj jeden možný vodný zdroj neďaleko obce. Budeme mať stretnutie s hydrogeológom, musíme zistiť jeho výdatnosť,“ poznamenal Zagiba. Ako dodal, riešenie spojené s novým vrtom by však trvalo mesiace a nevie, odkiaľ by naň obec zobrala financie.

Suchá trápia celú Európu

V niektorých európskych krajinách je situácia ešte horšia. Najkritickejšie je to zatiaľ v Taliansku. Pádsku nížinu sužuje najväčšie sucho za posledných 70 rokov, píše portál imetero.sk.

Vodou musia šetriť napríklad aj v Miláne. Rieky sú vyschnuté a situácia je až taká kritická, že sa hovorí o čiastočnom vypustení jazera Lago di Garda, aby priniesli do údolia vlahu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 04:46