OSN vyzvalo k efektívnejšiemu využívaniu vody a upozornilo na jej nedostatok vo svete.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Ani si neuvedomujeme, ako nám je dobre. Čoraz viac ľudí na svete je bez prístupu k pitnej vode

TASR22.03.2023., 09:00h

Tento deň si 22. marca svet pripomína už od roku 1993. Tento rok sa Deň vody nesie v téme, ktorej kontext pramení v riešení krízy nedostatku vody a osvety v oblasti hygieny.

Lajkuj Brainee.sk na

Hlavným cieľom je je upriamenie pozornosti na dôležitosť každodenného správania sa jednotlivcov pri efektívnom zaobchádzaní s vodou a povzbudenie ľudí k tomu, aby vo svojom živote podnikli kroky zamerané na zmenu spôsobu používania, spotreby a hospodárenia s vodou, informuje TASR.

image

Katastrofa nevídaných rozmerov. Celosvetové centrum morskej biodiverzity zasiahla ropná škvrna z potopeného tankera

Je základnou podmienkou existencie života na Zemi a tvorí približne dve tretiny zemského povrchu. Zároveň je však viac než 97 percent tejto životne dôležitej molekuly súčasťou slaných morí a oceánov. Len 2,5 percenta zo všetkej vody na Zemi je sladkovodná, ale ani tá nie je všade dostupná alebo pitná.

Viac ako dve miliardy ľudí na svete nemalo podľa údajov OSN (v roku 2020) žiadny spoľahlivý a bezpečný prístup k pitnej vode. Navyše, neuvážené zásahy do prírodného prostredia často porušujú zákonitosti, ktorými sa zložitý mechanizmus vodného kolobehu riadi. V 20. storočí sa takýmto neuváženým civilizačným rozvojom zničilo spolu viac prírodných zdrojov ako za celé tisícročia ľudskej histórie.

Riziká súvisiace s vodou, akými sú napríklad záplavy a suchá, zvyšujú podľa Svetovej meteorologickej organizácie aj dôsledky klimatických zmien. Predpokladá sa, že počet ľudí trpiacich nedostatkom vody bude rásť a s nárastom populácie a znižujúcou sa dostupnosťou vody sa bude jej nedostatok zhoršovať. Štatistiky hovoria o tom, že každý rok spotrebujeme o jedno percento vody viac ako rok predtým, pričom sa očakáva, že do roku 2050 bude trpieť smädom sedem miliárd ľudí.

image

Grónsko sa topí vo vlastnej šťave. Na niektorých územiach je najteplejšie za tisíc rokov, čo spôsobuje rast hladín oceánov

Podľa najnovších klimatických štatistík OSN približne polovica svetovej populácie v súčasnosti zažíva aspoň v určitej časti roka vážny nedostatok vody. Najvýraznejšie to pociťujú chudobní ľudia.

Práve preto v New Yorku práve prebieha trojdňová Konferencia OSN o vode so zámerom zintenzívniť činnosť všetkých zainteresovaných strán a odvetví. Jej hlavným záverom by mal byť Akčný program pre vodu.

Ten má zahŕňať záväzky štátov s cieľom pomôcť mobilizovať opatrenia naprieč štátmi a odvetviami na naplnenie globálnych zámerov a úloh týkajúcich sa ochrany tejto životodarnej tekutiny a jej zdrojov. Aj preto generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil: "Marcová konferencia OSN musí vyústiť do odvážneho akčného programu o vode, ktorý dá tejto životodarnej sile nášho sveta miazgu, ktorú si zaslúži."

Počas Svetového dňa vody sa už tradične organizujú rôzne akcie pre širokú verejnosť ako prehliadky vodární, čistiarní odpadových vôd, priehrad a podobne.

image

Austrálsku rieku upchali milióny mŕtvych rýb, môže za to nedostatok kyslíka

Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku každoročne ponúkajú napríklad poradenstvo a analýzy vody. Ide o bezplatnú analýzu vzoriek vody z individuálneho zdroja pitnej vody (studne) na dusičnany.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:06