KávaArchív
StoryEditor

Aj ty si hneď po prebudení vypiješ šálku kávy? Nič horšie nemôžeš urobiť, toto je ideálny čas na prvú dennú dávku kofeínu

Miroslav Kamody01.08.2024., 10:00h

Ranná šálka kávy po prebudení nie je ideálnou voľbou. Omnoho lepšie „zapíše” v inom čase.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľadová sprcha, rýchla prechádzka so psom, rutina starostlivosti o pokožku či cvičenie - každý z nás má svoje vlastné rituály, ktorými začíname deň. Ako píše portál LadBible, pre veľké množstvo ľudí je absolútnou nevyhnutnosťou ranná šálka kávy (a u niektorých rovno aj dve). 

Možno aj ty patríš k ľuďom, ku ktorým je najrozumnejšie sa neprihovárať, kým si nedajú prvú dávku kofeínu po prebudení. Je však úplne jedno, aký dôvod na pitie rannej kávy máš - odborníci pred týmto obľúbeným zvykom varujú. Milovníci kávy sú totiž presvedčení, že pokiaľ si dáš prvú šálku neskôr, „zapíše” ti omnoho lepšie, ako keď si práve vstal.

image

Chceš skončiť s kávou? Expert sa podelil o päť bezkofeínových alternatív na zvýšenie tvojej energie

Nie je to najlepší nápad

Hovorca spoločnosti Oddy Knocky Coffee pre Bristol Live vysvetlil: „Skočiť ráno rovno na kávu nemusí byť najlepší nápad, ak chceme zostať hore bez toho, aby sme sa uprostred popoludnia zrútili. Všetko závisí od prirodzených rytmov nášho tela.”

Aby sme boli presní - všetko závisí od toho, ako naše telo produkuje adenozínu (ktorý spôsobuje ospalosť) a takzvaný „stresový hormón“ - kortizol. „Obe tieto chemikálie ovplyvňujú, ako dobre nás zasiahne denná dávka kofeínu,” dodal.

image

Káva

Unsplash

„Adenozín je nízky ráno, keď sa zobudíme, a počas dňa sa zvyšuje stále viac, takže pred spaním sme prirodzene unavení. Na druhej strane, kortizol je na najvyššej úrovni ráno.” Ak teda piješ kávu hneď, ako ráno otvoríš oči, môže to ovplyvniť, či vnútorné hodiny tvojho tela budú fungovať tak, ako by mali.

Konflikt chemikálií

Dodal, že „konflikt chemikálií“ ťa potom tak trochu rozbije, takže budeš „nesústredený a neproduktívny“. A to rozhodne nie je tá ideálna nálada, po ktorej ráno túžime. Najlepším „pro tipom“ je dopriať si prvú kávu až hodinu po prebudení.

image

Mekáč, KFC aj Starbucks majú problém, na Slovensko chce prísť až štvorica nových fastfoodov. Vieme, o koho ide

„Vyváženie príjmu kofeínu s prirodzeným rytmom kortizolu a adenozínu v tele môže zlepšiť účinnosť vašej rannej šálky a vyhnúť sa narušeniu vnútorných hodín vášho tela,“ vysvetlil.

„A čo sa týka nočných sov, nezabudnite si dať poslednú šálku kávy aspoň šesť hodín pred spaním, aby ste zabránili tomu, aby kofeín rušil váš spánok, a aby ste si oddýchli.“ Možno bude náročné zmeniť tento bežný návyk, no za vyskúšanie to rozhodne stojí, čo povieš?

ANKETA
Piješ kávu hneď po prebudení?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 12:08