Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín?Unsplash/Nathan Dumlao
StoryEditor

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín? Odborník vysvetľuje skryté výhody aj nepríjemné príznaky

Miroslav Kamody20.01.2024., 10:30h

Budeš sa cítiť omnoho lepšie, ešte aj tvoje zuby budú lepšie. No predtým si ešte budeš musieť prejsť viacerými nepríjemnosťami. Všetko záleží od toho, koľko kofeínu do seba denne dávaš.

Lajkuj Brainee.sk na

Kofeín je najviac konzumovanou psychoaktívnou zlúčeninou na svete. Aj keď nepiješ kávu alebo čaj, pravdepodobne stále pravidelne konzumujete kofeín, pretože sa nachádza vo všetkom - od šumivých nápojov a liekov proti nachladnutiu až po kávu bez kofeínu a čokoládu, píše portál The Conversation.

Telo kofeín veľmi rýchlo absorbuje - maximálny účinok dosahuje do dvoch hodín, no z tela sa dostáva približne deväť. „Je tiež rozpustný vo vode a tukoch, takže sa dostáva do všetkých telesných tkanív, čo vysvetľuje, prečo môže kofeín pôsobiť na mnoho rôznych častí tela,” vysvetľuje Adam Taylor, profesor a riaditeľ Centra pre výučbu klinickej anatómie na Lancaster University.

image

Po tomto si už kávu na palube lietadla nevypýtaš. Stevard odhalil nechutný dôvod, prečo si ju počas letu neobjednávaj

Aj keď má káva (a kofeín v nej) množstvo pozitívnych účinkov, ľudia si všímajú najmä tie negatívne - svalové chvenie, nevoľnosť, bolesti hlavy, búšenie srdca a v extrémnych prípadoch aj smrť. Aj preto sa kofeínu čoraz viac ľudí vzdáva. Aké výhody to však nakoniec človeku prinesie? 

Funkcia mozgu

Vynechanie kofeínu môže spôsobiť bolesti hlavy, únavu a únavu. Je to preto, že telo si vytvára toleranciu na kofeín. „Kofeín sa viaže na receptor v mozgu, ktorý využíva adenozín. Väzba kofeínu na tieto receptory spôsobuje, že telo odďaľuje nástup únavy. Ale v priebehu času mozgové bunky produkujú viac adenozínových receptorov, aby umožnili normálnu väzbu adenozínu,” hovorí Taylor.

Keď nie je kofeín, adenozínovách receptorov je nadbytok. To spôsobuje únavu a bolesti hlavy - v hlave a krku spôsobuje kofeín zúženie krvných ciev, čím sa znižuje prietok krvi do mozgu. 24 hodín od vysadení kofeínu sa krvné cievy vrátia do normálu a začne ťa bolieť hlava - toto môže trvať až deväť dní.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín?

Unsplash/Nathan Dumlao

Kofeín je ale tiež spojený so zvýšenou úzkosťou a záchvatmi paniky – a to nielen u tých, ktorí majú predispozíciu k problémom duševného zdravia. „Zníženie alebo odstránenie kofeínu môže zlepšiť vašu náladu. Čiastočne to môže byť preto, že zlepšuje spánok. Nedostatok spánku môže zhoršiť úzkosť a iné poruchy nálady,” vysvetľuje odborník.

Kardiovaskulárne zdravie aj jasnejší úsmev

Zníženie alebo odstránenie kofeínu môže tiež vyliečiť pálenie záhy a poruchy trávenia. „Kofeín indukuje sekréciu kyseliny v žalúdku a oslabuje pažerákový zvierač, ktorý riadi reflux obsahu žalúdka do pažeráka – spúšťa pálenie záhy a tráviace ťažkosti.” Stopka kofeínu môže priniesť zníženie krvného tlaku aj srdcovej frekvencie, no niektoré štúdie preukázali len malú zmenu.

Veľkým pozitívom tiež je, že vzdanie sa kofeínu zlepšuje belosť vašich zubov. Nie však priamo kvôli nemu - káva a čaj obsahujú zlúčeniny vrátane tanínov, ktoré farbia zuby. „Cukor v energetických nápojoch môže tiež spôsobiť poškodenie zubov. Dôkazy tiež naznačujú, že nápoje s kofeínom môžu znížiť množstvo slín, ktoré produkujete, čo bežne chráni naše zuby pred poškodením.” Po odvykaní potom môžeš mať aj zvýšenú citlivosť na chuť sladkých jedál, ktorú kofeín inak blokuje.

image

Kávičkovaním proti Alzheimerovi. Vedci zistili, že espresso priaznivo pôsobí na zhluky bielkovín v mozgu

Menej často na záchode

Kofeín pôsobí na hladké svalstvo čriev, najmä v hrubom čreve, spôsobuje ich kontrakciu a vyvoláva nutkanie na kakanie. „Kofeín môže tiež zmeniť konzistenciu vášho výkalu – najmä ak ho pijete príliš veľa, pretože kofeín ovplyvňuje vstrebávanie vody.”

Zníženie príjmu kofeínu môže spôsobiť menej časté nutkanie ísť na záchod – a zmeniť sa môže aj konzistencia tvojej stolice. Kofeín totiž pôsobí ako mierne diuretikum, čo spôsobuje zvýšenie produkcie moču. Existuje tiež dôkaz, že kofeín dráždi močový mechúr, čo môže spôsobiť častejšie nutkanie na močenie. Vynechanie kofeínu môže znížiť denné návštevy toalety.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín?

Unsplash/Nathan Dumlao

Hlavne postupne

„Ak vážne uvažujete o odstránení kofeínu zo svojho jedálnička, najlepší spôsob, ako to urobiť, je postupne. Prechod prinesie vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy a únava, ktoré môžu trvať dva až tri týždne. To, aké závažné a dlhotrvajúce sú, závisí od toho, koľko kofeínu ste denne skonzumovali a ako dlho trvá váš návyk,” dodáva na záver Taylor.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:44