KávaReuters/Alina Smutko
StoryEditor

Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu

Miroslav Kamody08.04.2024., 15:00h

Krátkodobé vystavenie chemikálii môže poškodiť tvoj centrálny nervový systém. A vystavenie dlhší čas dokonca vyvolať rakovinu pečene a pľúc.

Lajkuj Brainee.sk na

Máme zlú správu pre fanúšikov bezkofeínovej kávy. Ako informuje CNN, táto verzia obľúbeného nápoja totiž môže obsahovať chemikáliu, ktorá môže spôsobiť rakovinu. Upozorňujú na to aktivisti v oblasti zdravia a životného prostredia, ktorí presadzujú zákaz používania tejto látky pri výrobe kávy bez kofeínu.

Ide o metylénchlorid a pražiarne kávy ju používajú na odstránenie kofeínu z kávových zŕn. Používa sa tiež ako rozpúšťadlo v rôznych výrobných a komerčných procesoch, ale federálna vláda v roku 2019 zakázala jeho použitie ako odstraňovača náterov a teraz zvažuje takmer úplný zákaz o jeho použití pre spotrebiteľov a priemysel.

image

Čo sa stane, keď definitívne vysadíš kofeín? Odborník vysvetľuje skryté výhody aj nepríjemné príznaky

Poškodenie nervového systému aj rakovina

Výskum totiž ukazuje, že krátkodobé vystavenie chemikálii môže poškodiť tvoj centrálny nervový systém. A vystavenie chemikálii dlhší čas môže vyvolať rakovinu pečene a pľúc, ako aj všeobecnejšie poškodenie pečene. Aj napriek tomu americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povoľuje použitie metylénchloridu na výrobu potravín pri príprave kávy bez kofeínu.

Ak a ti to zdá podivné, rozhodne nie si sám. CNN uvádza, že koncom minulého roka skupina obhajcov zdravia, do ktorej patrí Environmental Defence Fund a Breast Cancer Prevention Partners, podala petíciu FDA, v ktorej žiadala agentúru, aby zakázala výrobu metylénchloridu z procesu výroby kávy bez kofeínu.

image

Káva

Pixabay

FDA zverejnila petíciu v januári a do marca akceptovala verejné pripomienky k žiadosti. V súčasnosti federálne predpisy povoľujú použitie metylénchloridu ako rozpúšťadla na odstránenie kofeínu z kávových zŕn, pokiaľ chemická látka „nepresahuje 10 častíc na milión (0,001 percenta) v bezkofeínovej praženej káve a v bezkofeínovom rozpustnom kávovom extrakte.

Sú dostupné aj bezpečné procesy

Vysoká riaditeľka pre chemickú politiku Fondu na ochranu životného prostredia Maria Doa pre CNN tvrdila, že toto nariadenie je „desaťročia staré a zjavne zastarané“.

image

Po tomto si už kávu na palube lietadla nevypýtaš. Stevard odhalil nechutný dôvod, prečo si ju počas letu neobjednávaj

„Aj keď hladiny metylénchloridu môžu byť vo všeobecnosti minimálne, je to úplne zbytočné, pretože sú dostupné a používajú sa bezpečnejšie procesy na dekofeínovú kávu,“ povedal Doa o všetkých stopových množstvách metylénchloridu, ktoré sa našli v tomto druhu kávy.

Metódy, ktoré nevyžadujú použitie metylénchloridu, zahŕňajú využitie oxidu uhličitého ako rozpúšťadla na odstránenie kofeínu a švajčiarsky vodný proces, ktorý zahŕňa praženie zŕn namáčaním v teplej vode a používanie organických rozpúšťadiel namiesto metylénchloridu. Pokiaľ si teda chceš byť istý, že piješ bezpečnú kávu, hľadaj podľa týchto procesov jej prípravy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:30