KávaUnsplash/Caleb George
StoryEditor

Chceš skončiť s kávou? Expert sa podelil o päť bezkofeínových alternatív na zvýšenie tvojej energie

Miroslav Kamody03.07.2024., 12:00h

Kofeín nám môže vo vysokej miere poriadne uškodiť. Poradíme ti, ako to najlepšie nahradiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Kofeín je pre mnohých z nás zlozvykom na udržanie vysokej hladiny energie počas celého dňa. Ako píše portál Indy100, vo výsledku to znamená, že prílišná konzumácia môže podľa odborníkov spôsobiť vážne zdravotné problémy. 

Rowan Connell, hlavný lekár v Benenden Health vysvetľuje, že hoci nie je „nič zlé“ na tom, keď si kávu vychutnáš, „existuje limit na množstvo kofeínu, ktoré by si mal denne skonzumovať“. Konkrétne ide o viac ako 400 miligramov kofeínu denne - to predstavuje približne šesť instantných káv.

image

Nevieš večer zaspať? Známy lekár poukázal na päť zlozvykov, ktoré zrejme robíš aj ty a ničia ti spánok

„Ak pravidelne konzumujete nadmerné množstvo kofeínu, môže to viesť k príznakom, ako sú problémy so spánkom, tráviace problémy, vysoký krvný tlak a zvýšené pocity úzkosti,“ povedal. Okrem kávy však musíš myslieť aj na ďalšie množstvo produktov, v ktorých sa nachádza. Bol by si prekvapený, kde všade sa nachádza - od liekov až po čokoládu.

Mnohí ľudia si preto začínajú dávať pozor na príjem kofeínu. Dôkazom toho je, že vyhľadávanie „kofeínových alternatív“ stúplo až o 300 percent. Na pomoc tým, ktorí hľadajú prirodzené spôsoby, ako zvýšiť svoju energetickú hladinu počas dňa, odborníci z Benenden Health zdieľali päť najlepších tipov.

Jedz potraviny zvyšujúce energiu

Ak chceš prirodzene zvýšiť energiu a zbaviť sa závislosti na rannej šálke kávy, skús zvýšiť množstvo bielkovín a komplexných sacharidov v strave. Patria sem mandle a ovos, ktoré uvoľňujú energiu pomaly počas dňa. Vitamín C môžeš vo svojej strave zvýšiť konzumáciou väčšieho množstva ovocia a zeleniny, ako sú pomaranče, jablká, brokolica a jahody.

image

Káva

Unsplash/Jayden Sim

Tento vitamín zvyšujúci energiu prispieva k fungovaniu vášho metabolizmu a pomáha znižovať únavu. Hoci by mohlo byť lákavé nahradiť tieto potraviny energetickým nápojom, asi ti je jasné, že to spôsobí viac škody ako úžitku. Vzhľadom na vysoký obsah kofeínu a cukru spôsobujú tieto nápoje počiatočný nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom nasleduje pád.

Denne cvič

Aj keď ti chýba energia, rozprúdenie krvi je skvelý spôsob, ako zvýšiť jej hladinu. Štúdie ukázali, že aj 30 minút mierneho cvičenia päťkrát týždenne zvyšuje hladinu kyslíka v krvi, čo ti pomáha udržať hladinu energie počas dňa. Či už teda začneš každý deň behať alebo cvičiť jogu, pravidelné cvičenie ti môže pomôcť minimalizovať tvoju závislosť od kofeínu.

Spi aspoň sedem hodín

Odporúčané množstvo spánku je sedem hodín. Je to však hodnota, ktorú sa nepodarí dosiahnuť každému. Samozrejme, ľahšie sa to povie, ako urobí, no vďaka lepšiemu spánku sa budeš počas dňa menej spoliehať na kofeínový nápoj.

image

Čo všetko sa deje v tele po vypití energetického nápoja? Prinášame rozbor minútu po minúte, ďalšiu plechovku si možno rozmyslíte

Ak máš naozaj problém zaspať v konkrétnom čase, skús zlepšiť spánkovú hygienu. To by mohlo zahŕňať vytvorenie konzistentného režimu pred spaním, vyhýbanie sa pitiu alkoholu a neskorému večernému jedeniu.

Zostaň hydratovaný

Vzhľadom na to, že naše telá pozostávajú zo zhruba 70 percent vody, aj mierna dehydratácia môže zhoršiť tvoju bdelosť. Aby si sa vyhol tomuto pocitu únavy, snaž sa vypiť aspoň 2,7 litra vody denne.

Mal by si si však dávať pozor aj na potraviny a nápoje, ktoré ťa môžu aktívne dehydrovať. Káva a iné kofeínové nápoje sú toho ukážkovým príkladom, pretože môžu zvýšiť produkciu moču a ovplyvniť úroveň hydratácie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 21:25