NeveraDreamstime
StoryEditor

Nemusí to byť tak, ako si myslíš. Podarilo sa identifikovať bežné vzorce, ktoré vedú k podvádzaniu vo vzťahoch

Miroslav Kamody10.02.2024., 11:00h

Príde skôr nevera alebo problémy vo vzťahu? Vedci poznajú definitívnu odpoveď.

Lajkuj Brainee.sk na

Podvádzanie je súčasťou mnohých vzťahov. O to horšie je, keď ide o tvoj vzťah. Ako pripomína portál LadBible, k takejto udalosti môže dôjsť z celého množstva rôznych dôvodov, hoci o niektorých sa určite hovorí oveľa menej ako o iných. Mnohí spájajú neveru s istou formou zrady, pričom väčšina postihnutých nechápe, ako jeho polovička mohla niečo také urobiť.

Výskumníci sa preto rozhodli identifikovať niektoré prvky psychológie podvodníkov a prečo vlastne robia to, čo robia. Výskum, zverejnený v Psychological Science, dokonca dokázal zdôrazniť kľúčové vzorce, ktoré môžu v prvom rade viesť k aféram a nevere.

image

Päť jazykov lásky svojho času poznal úplne každý. Vedci však tento koncept totálne zotreli, sú falošné, odkazujú

Nižšia psychická pohoda

Podľa štúdie existuje niekoľko vzorcov, ktoré sa neustále objavovali, keď došlo k podvádzaniu ľudí vo vzťahu. Univerzita v Tilburgu analyzovala skupinu približne 1 000 dospelých z Nemecka v priemere za osem rokov, aby pozorovala, ako určité životné udalosti ovplyvnili ich romantické vzťahy.

Štúdia sa snažila zistiť, či je podvádzanie priamou príčinou problémov vo vzťahoch, alebo či ide len o reakciu na problém, ktorý už vo vzťahu existuje. Vedci potvrdili, že neverní partneri môžu prežívať „nižšiu psychickú pohodu“ s pocitmi viny, stresom zo zatajovania zrady a skresleným obrazom vlastnej morálky.

image

Nevera

Dreamstime

Ale možno neočakávaným vzorom objaveným vedcami bol fakt, že nevera môže v skutočnosti predstavovať skôr dôsledok než príčinu problémov vo vzťahu. „Tým, že táto štúdia ukazuje, že blahobyt začína klesať skôr, ako dôjde k nevere, poskytuje diferencovaný pohľad na časovú dynamiku nevery,“ uvádza sa v štúdii.

Neuspokojivý vzťah

Zistilo sa, že podvádzanie môže byť pre partnera spôsob, ako zmerať, či je ich vzťah v prvom rade neuspokojivý. Výskumníci pripustili, že táto otázka je „predmetom teoretickej diskusie už desaťročia“.

image

Odhalili najväčšie trendy v randení a zoznamovaní pre rok 2024. Dominovať im budú vzťahy s veľkými vekovými rozdielmi

Ďalšou zaujímavou informáciou zistenou v rámci štúdie bol fakt, kedy sa vo vzťahu odohrali veľké životné udalosti – obe strany uvádzali pred udalosťou viac konfliktov a menšiu spokojnosť. Údaje tiež zistili, že takmer všetky ukazovatele vzťahovej pohody skončili klesaním, čo viedlo k následnej afére a nevere.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 01:44