RandenieShardar Tarikur/Unsplash
StoryEditor

Päť jazykov lásky svojho času poznal úplne každý. Vedci však tento koncept totálne zotreli, sú falošné, odkazujú

Miroslav Kamody27.01.2024., 11:00h

Poznáš päť jazykov lásky? V tom prípade je najvyšší čas sa na ne vykašľať!

Lajkuj Brainee.sk na

Koncept „jazykov lásky“, ktorý prvýkrát teoretizoval baptistický kazateľ na začiatku 90. rokov, má v popovej psychológii neresť už desaťročia. No teraz niektorí vedci začali definitívne vystupovať proti nim, píše portál Futurism.

V novom článku publikovanom v magazíne Current Directions in Psychological Science si výskumníci z University of Toronto Mississauga posvietili na „posadnutosť jazykmi lásky“. Po dôkladnom prečítaní desiatich štúdií o vzťahoch zistili, že teória jednoducho nemá veľa „silnej empirickej podpory“.

image

Odhalili najväčšie trendy v randení a zoznamovaní pre rok 2024. Dominovať im budú vzťahy s veľkými vekovými rozdielmi

Tajomstvo lásky, ktorá trvá

V roku 1992 kazateľ Gary Chapman vydal svoj knižný bestseller „5 jazykov lásky: Tajomstvo lásky, ktorá trvá“. Predpoklad je priamo v názve: ak chceš mať trvalé vzťahy, musíš prísť na to, na ktorý z piatich „jazykov lásky“ reaguje tvoj partner a ako môžete spolu harmonicky spolupracovať.

Pre upresnenie, týchto päť jazykov zhŕňa komplimenty, kvalitný čas, darčeky, skutky služby a fyzický dotyk. Aj keď je táto myšlienka sama o sebe dostatočne benígna, už roky sa kritizuje nielen zdrojový materiál – jedna nedávna recenzia ho označovala ako „kresťanskú propagandu“ – ale aj to, či v prvom rade existuje len päť takzvaných jazykov lásky.

Posledná kritika bola obzvlášť stručná, pretože, ako zistil tím vedený UTM psychologičkou Emily Impettová pri skúmaní štúdií o vzťahoch, „nebolo presvedčivé, či päť jazykov lásky skutočne predstavuje zmysluplný rámec na pochopenie rôznych spôsobov, akými ľudia vyjadrujú a cítia lásku“.

image

Randenie

Pixabay

Všetky jazyky sú dôležité

„Medzitým, aj keby bola pravda, že päť jazykov lásky, ako ich navrhol Chapman, predstavuje do istej miery oddeliteľné konštrukcie,“ pokračuje článok, „je dôležité vziať do úvahy, že nemusia zahŕňať všetky zmysluplné spôsoby, ktorými ľudia vyjadrujú a cítia lásku.“

Impettová, ktorá tiež vedie UTM‘s Relationships and Well-Being Laboratory, v tlačovej správe o výskume vysvetlila, že súčasťou problému s Chapmanovou teóriou je predovšetkým to, ako sú definované a rozhodované.

„Ľudia určujú svoj primárny jazyk lásky na základe Chapmanovho kvízu, ktorý ich núti vybrať si prejavy lásky, ktoré považujú za najzmysluplnejšie,“ povedala. „Môže to byť napríklad výber medzi prijímaním darčekov alebo držaním sa za ruky. Toto sú kompromisy, ktoré v skutočnom živote nemusíme robiť. V skutočnosti ľudia uvádzajú, že všetky veci opísané jazykmi lásky považujú vo vzťahu za neuveriteľne dôležité.“

image

Zaľúbený pár tri dni po svadbe rozdelila vojna. Stretli sa úplnou náhodou po 60 rokoch

Kritika

Navyše, spôsob, akým sa baptistický autor k svojej teórii vôbec dostal, je viac než podozrivý. „Jedna kľúčová vec, ktorú si treba zapamätať, je, že Chapman vyvinul päť jazykov lásky tým, že pracoval so vzorkou bielych, nábožensky založených párov so zmiešaným pohlavím,“ vysvetlila Impettová.

Dokument tvrdí, že koncept jazykov lásky sa stal tak populárnym, pretože prináša „ľahko stráviteľné posolstvo bez vedeckého žargónu“. Ako náhradu navrhuje Impettová a jej tím inú jednoduchú metaforu: „zdravú a vyváženú stravu“.

„Zatiaľ čo Chapmanova jazyková metafora naznačuje, že ľudia môžu cítiť lásku iba vtedy, keď ich partner hovorí ich jazykom lásky, metafora zdravej výživy naznačuje, že ľudia potrebujú viacero základných živín, aby si udržali uspokojivé vzťahy,“ píše sa v magazíne.

image

Randenie

Dreamstime

„Hoci ľudia môžu určite zostať nažive, ak konzumujú iba niektoré zložky (napr. sacharidy), v konečnom dôsledku potrebujeme všetky kľúčové nutričné zložky (napr. sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály), aby sme boli v najlepšom zdravotnom stave.“ A to už znie ako omnoho lepší pohľad na vzťahy, čo povieš?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:03