Nové pojmy súvisiace s randenímShardar Tarikur/Unsplash
StoryEditor

Situationship, orbiting či submarining​. Predstavujeme ti sedem nových pojmov, ktoré musíš poznať, ak práve randíš

Nikola Michalkova18.04.2023., 08:02h

Randenie sa s nástupom nových možností zmenilo. Zatiaľ čo v minulosti sa ľudia zvykli stretávať zoči-voči, dnes sa vzťah ukončuje cez správy. A rovnako sa rozšírili aj nové praktiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoznávanie sa a celkovo randenie nikdy nebola úplne najľahšia činnosť, ale s nástupom nových možností a technológií sa to posunulo opäť na vyšší, náročnejší level. Ľudia sa spoznávajú na sociálnych sieťach či zoznamkách, a preto sa niet čomu čudovať, že sa vďaka tomu vyvinuli nové pojmy, ktoré v minulosti až také známe neboli. 

Breadcrumbing

Prvý pojem, ktorý si rozoberieme, sa nazýva breadcrumbing. Stáva sa to práve vtedy, keď vás v podstate niekto vedie za nos, ale vážny vzťah nechce. Ak niekto, s kým by si chcel vzťah, ti dáva len toľko pozornosti či slov, aby si stále mal záujem, je pravdepodobné, že si sa stal obeťou tejto praktiky.

image

Tínedžeri sú zaslepení láskou, 30-tnici sa nechcú prispôsobovať. Existuje vôbec správny vek na uzavretie manželstva?

„Dávajú vám len toľko, aby ste si mysleli, že majú záujem, a potom nasledujú obdobia úplného mlčania, aby vás odradili. Keď cítia, že vás môžu stratiť, začnú opäť s pozornosťou, až kým nemajú pocit, že ste sa opäť chytili,“ povedala licencovaná manželská a rodinná terapeutka Kimberly Panganiban, uvádza sa na portáli Yahoo

Soft launch

Tento pojem sa vyskytuje v prípade, keď niekto na svojich sociálnych sieťach zverejní len úplnú narážku na to, že sa s niekým stretáva, ale jeho skutočnú identitu vôbec neodhalí. Túto indíciu väčšinou ukáže fotografiou dvoch tanierov v reštaurácií alebo zdieľaním fotografií s partnerom otočeným chrbtom alebo známe fotenie držanie rúk.

Keďže žijeme v dobe sociálnych sietí, pridávanie takýchto fotografií je vhodný spôsob pre tých, ktorí chcú ukázať, že sa s niekým stretávajú, ale nechcú odhaliť, o koho ide. Ale taktiež sa tento typ používa aj v prípade, ak sa pár neoznačuje ako priateľ a priateľka, pretože sú tam obavy, že vzťah nevyjde.

image

Praktiky týkajúce sa randenia

Priscilla Du Preez/Unsplash

Submarining

Áno, dosť zvláštny názov, ale keď ti vysvetlíme, ako to funguje, určite ti to bude dávať zmysel. Pojem ponorka sa v randení používa v prípade, ak sa niekto zrazu odmlčí, prestane komunikovať a po určitom čase sa opäť objaví – akoby sa ponoril a následne opäť vynoril.

Určite vieš, ako taká ponorka funguje, a preto si tento spôsob v randení vieš veľmi dobre predstaviť. Nie je to príjemné, najmä keď to už v sebe pomaly uzatváraš, a zrazu sa dotyčný opäť vynorí, akoby sa nechumelilo. 

Môže ti to pripomínať aj ghosting, ale tu ide o ukončenie kontaktu už nastálo, ponorkovanie si vyžaduje opätovné vynorenie sa väčšinou prostredníctvom správy. Tí, ktorí si zažijú takýto spôsob správania, sú väčšinou zmätení, úzkostliví a môže im to ublížiť. 

image

Nahý pred zrkadlom, len s make-upom, som si hovoril, aký som krásny. Daniel (Queen Kar‘Ma) o drag-u

Roaching

Niektoré pomenovania sa jednoducho preložiť voľne nedajú, preto ich radšej ponecháme tak, ako sú. Roaching sa vyznačuje najmä tým, že ak sa stretávaš s jednou osobou a myslíš si, že si jediný, žiaľ, nemusí to tak byť. Môže sa stať totiž to, že dotyčný sa zároveň stretáva aj s inými ľuďmi a tvoja exkluzivita sa pomaly vytráca.

Najčastejšie sa to vyskytuje práve na začiatku vzťahu, keď vládne neistota alebo neochota viazať sa, uvádza sa na portáli Glamour Magazine. Nie je to príjemné a určite by sa to nemalo stávať, ale je to niečo, čo jednoducho neovplyvníš. 

Situationship

Je v poslednej dobe spomínaný najčastejšie a mnoho ľudí si ním tiež často prechádza. Vyznačuje sa síce romantickým vzťahom, ale nie je oficiálne potvrdený. „Nevieš, čo od osoby čakať. Nevieš dokonca, ani kedy sa najbližšie uvidíte alebo ako dlho im bude trvať, kým odpovedia na správu alebo či vôbec vyvinú úsilie, aby ťa uvideli,“ vyjadrila sa Holly Schiff, licencovaná klinická psychologička pre portál Today. 

image

Randenie môže byť čoraz komplikovanejšie

Unsplash/Tibor Pápai

Opisuje sa síce, že sa vo vzťahu obaja na tom podieľajú rovnako a nikto nemá žiadne očakávania, pravdou je, že v tomto druhu vzťahu sa môže vyskytnúť aj niekto bez toho, aby si to uvedomoval. Niektorí ho opisujú totiž aj ako vzťah podľa situácie, alebo keď to situácia dovolí. 

Orbiting

Vyznačuje sa tým, že ti osoba prestane písať, ale aj naďalej vidíš od nej interakcie na sociálnych sieťach. Zahŕňa to pozeranie si tvojich „instastoriek“ alebo komentovanie či lajkovanie príspevkov. Taktiež sa vyskytuje aj v prípade zoznamovacích aplikácií, kde máš s niekým zhodu, ale nevyvinie žiadny krok, aby ste sa stretli osobne.

V skratke povedané, vzťah môže ukončiť, ale aj napriek tomu ťa má istým spôsobom stále v hľadáčiku, ktorý neprestáva sledovať. Niekedy to môže dokonca vyvolávať pocit, akoby ťa stále sledoval a kontroloval. Ktovie. 

image

Nedokážeš si nájsť milovanú polovičku? Tieto tipy na randenie z georgiánskeho obdobia ti odpália dekel

Fizzling

Podstata pojmu spočíva najmä v tom, že sa pomaly vytvára určitá vzdialenosť vo vzťahu, akoby sa jeden vo vzťahu začal postupne vzďaľovať. Priepasť sa postupne prehlbuje, až vzťah napokon potichu zanikne. Tento spôsob využívajú väčšinou ľudia, ktorí nechcú viesť zložité konverzácie a radšej vzťah nechajú prirodzene sa vytratiť, ako na rovinu povedať, čo je vo veci. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:17