Len málokedy nám však novoročné predsavzatia skutočne vydržiaPixabay
StoryEditor

Aj tvoje novoročné predsavzatia väčšinou vôbec nevyjdu? Psychologička vysvetľuje, čo každý z nás robí zle

Miroslav Kamody02.01.2024., 14:00h

Je čas priznať si, že väčšina z našich novoročných predsavzatí nemá šancu na úspech. To však ale neznamená, že si už žiadne nemáš dávať.

Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš - nový rok, nový ja. Dávame si rôzne predsavzatia, aby sme ho ukončili ako lepšia verzia samých seba, píše portál Unilad. Niekto chce prestať fajčiť, ďalší skoncovať s kilami navyše a iný zase dúfa, že v roku 2024 konečne prestane jesť mäso.

Len málokedy nám však novoročné predsavzatia skutočne vydržia. Niektorí to dokonca vzdajú hneď v prvých týždňoch roka. Prečo je to tak a prečo si vlastne dávame novoročné predsavzatia? Na to ponúkla odpoveď Jennifer Kowalski, psychologička a licencovaná profesionálna poradkyňa.

image

Takto u nás vyzerali oslavy nového roka v minulosti. Na stole nesmela byť hydina, vyhadzovanie smetí bolo prísne zakázané

Potrebujeme reštart

„Nový rok predstavuje nový začiatok a ľudia potrebujú niečo, čo by signalizovalo chvíľu na osvieženie, keď sa niečo skončí, je to otvorenie sa novému začiatku,” vysvetlila pre Verywell Mind.

Aj keď to môže začať s množstvom optimizmu a dobrých úmyslov, zdá sa, že mnohí ľudia sa cítia pod tlakom, aby si stanovili nejaké predsavzatie, namiesto toho, aby v skutočnosti chceli dosiahnuť skutočnú zmenu. Podľa prieskumu Forbes Health/OnePoll, ktorý sa uskutočnil v októbri, 61 percent opýtaných uviedlo, že cítia tlak, aby si dali novoročné predsavzatie.

image

Len málokedy nám však novoročné predsavzatia skutočne vydržia

Shutterstock

Klinická psychologička Terri Bly tvrdí, že novoročné predsavzatia často zlyhávajú, pretože sú príliš veľkým cieľom, akým je napríklad masívna zmena stravovacích návykov. Bly povedala„V novoročných predsavzatiach sa mýlime, je tu myšlienka, že by to mala byť nejaká veľká, rozsiahla zmena, pretože to znie trochu sexi. [Ale] ako ľudia nie sme pripravení robiť veľké rozsiahle zmeny.”

Stanov si menšie ciele

Bly tiež vysvetlila, že niektorí z nás nemusia byť v skutočnosti pripravení na zmenu, čo znamená, že nakoniec v našich predsavzatiach zlyháme. „Bolesť z nezmenenia musí byť väčšia ako bolesť zo zmeny, aby sme sa naozaj... zmenili. Novoročné predsavzatia sú zvyčajne voliteľné veci.”

image

VIDEO Takto svet vítal rok 2024: Magické ohňostroje, útoky pyrotechnikou na záchranárov aj horiaca bytovka v Bratislave

Ako dodáva, pokiaľ ide o niečo, čo nenávidíme, akýkoľvek cieľ, ktorý si stanovíme, bude predstavovať len bolesť s nejasnou odmenou, a preto sa ho nebudeme držať. Namiesto toho sa odporúča, aby sme si na nový rok stanovili menšie, dosiahnuteľnejšie ciele, aby sme sa vyhli prílišnému preťaženiu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:57