Ak by si vyhodil na nový rok smeti, tvoja babka by rozhodne nebola nadšená.Braine x Canva s použitím AI
StoryEditor

Takto u nás vyzerali oslavy nového roka v minulosti. Na stole nesmela byť hydina, vyhadzovanie smetí bolo prísne zakázané

TASR01.01.2024., 12:00h

S prvým dňom nového roka sa v minulosti spájali viaceré úkony súvisiace s mágiou počiatku. Čo ľudia urobili na Nový rok, to sa malo diať aj počas celého nasledujúceho roka, uviedla etnologička Novohradského múzea a galérie v Lučenci (NMG) Michaela Škodová.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre dôležitosť prvého dňa v roku musela byť domácnosť v minulosti uprataná. Smeti sa z domu nemali vyhadzovať von, lebo by ľuďom ubudlo z majetku. Potrebné bolo vyhýbať sa lenivosti i hádkam.

image

VIDEO Takto svet vítal rok 2024: Magické ohňostroje, útoky pyrotechnikou na záchranárov aj horiaca bytovka v Bratislave

„Podľa stredovekého cirkevného kalendára sa za Nový rok považoval dátum 25. december. Keď sa neskôr Nový rok presunul na 1. januára, niektoré obrady z 25. decembra sa už len zopakovali,” priblížila Škodová.

Šťastie uletí, peniaze sa rozutekajú

Na spoločnom novoročnom obede sa v minulosti väčšinou stretla celá rodina. Podávať sa nesmelo jedlo z hydiny ani zo zajaca, pretože by ľuďom uletelo šťastie a rozutekali sa peniaze.

image

Kuracie prsia 

Pixabay

„Keď išiel niekto von z domu, mal sa pozerať, koho stretne ako prvého. Ak dievča stretlo ako prvého Žida, malo sa cez rok vydať, keď Cigána, mal im priniesť šťastie,” dodala etnologička NMG. Od tohto značne rasistického zvyku, sa však už našťastie upustilo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 04:46