Oslavy príchodu nového roka v LondýneTASR/AP Photo/Alberto Pezzali
StoryEditor

VIDEO Takto svet vítal rok 2024: Magické ohňostroje, útoky pyrotechnikou na záchranárov aj horiaca bytovka v Bratislave

TASRMiroslav Kamody01.01.2024., 10:00h

Pozri sa, ako mestá po celom svete vítali nový rok 2024. Niekde sa ľudia kochali ohňostrojmi, inde sa z nich stala zbraň.

Lajkuj Brainee.sk na

Milióny ľudí oslavovali v uliciach európskych metropol príchod nového roka 2024.  Búrlivé boli novoročné oslavy v nemeckom hlavnom meste Berlín, kde sa záchranné a bezpečnostné zložky aj tento rok stali terčom útokov pyrotechnikou. Ako podľa agentúry DPA oznámila polícia na sociálnej sieti X, približne 500 ľudí po sebe odpaľovalo pyrotechniku pri Neptúnovej fontáne.

Veľké zatýkanie

Pri zásahu polície začala skupina približne 200 ľudí odpaľovať pyrotechniku aj na jej príslušníkov. Niekoľko ľudí bolo zatknutých. V štvrti Lichtenrade zasahovala polícia voči veľkej skupine ľudí, ktorá odpaľovala pyrotechniku "na všetko, čo sa pohlo". V štvrti Neukölln policajti zadržali deväť ľudí pripravujúcich Molotovove koktaily.

V štvrti Tempelhof skupina osôb strieľala plynovými zbraňami na autobus, zadržaných bolo šesť ľudí. Podľa bilancie zverejnenej 3.00 h bolo počas silvestrovskej noci v Berlíne zranených najmenej 15 policajtov a predbežne zadržaných okolo 300 osôb, mnohí za porušenie zákona o výbušninách.

image

Priprav sa na suchý január. Ak vydržíš mesiac bez alkoholu, môžeš ušetriť poriadny balík peňazí

Veľkolepá londýnska šou

V centre Londýna odbili polnoc tradične údery zvona Big Ben. Nasledovala veľkolepá takmer 15-minútová šou, ktorej súčasťou bolo okrem ohňostrojov, laserov a svetiel aj 600 dronov, vykresľujúcich na oblohe rôzne obrazce — to všetko sprevádzané hudbou od interpretov ako Spice Girls, Beyoncé, Louis Armstrong, The Kinks a Dua Lipa.

Podľa starostu Sadiqa Khana išlo o "najlepšiu a najväčšiu" silvestrovskú oslavu, akú kedy Londýn zažil. Bola tiež poctou korunovácii nového kráľa Karola III., ako aj pripomienkou 75 rokov existencie Národnej zdravotnejslužby (NHS) a desiateho výročia legalizácie manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Čakanie na olympijské hry

Viac ako 800-tisíc ľudí prišlo podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina privítať nový rok na bulvár Champs Élysées. Hlavnou témou sprievodného programu boli tohtoročné letné olympijské hry v Paríži.

Pokojnejšie ako v minulých rokoch boli novoročné oslavy v Česku. V centre Prahy boli posilnené bezpečnostné opatrenia a platil zákaz odpaľovania pyrotechniky, ktorý však ľudia nerešpektovali. V uliciach boli vzhľadom na nedávny útok strelca v budove Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity aj policajti so samopalmi.

Polícia zasahovala iba pri hromadnej bitke v podchode metra. Spočiatku dávala aj pokuty za nedovolené odpaľovanie pyrotechniky, s blížiacou sa polnocou však bolo odpálenej pyrotechniky toľko, že „vinníkov“ nebolo možné pokutovať všetkých. V súvislosti s oslavami zasahovali českí hasiči pri desiatkach pri desiatkach požiarov od pyrotechniky.

V Bratislave horela bytovka

Aj keď Bratislava nemala žiadny oficiálny ohňostroj, ľudia si robili svoj vlastný. Aj to sa zrejme podpísalo pod požiar strechy bytovky na Kozmonautickej ulici.

Požiar sa hasičom podarilo lokalizovať, potvrdili z Operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Príčina požiaru je podľa HaZZ v štádiu vyšetrovania, na internete sa však šíria videá, ktoré zachytávajú na streche ľudí tesne pred vypuknutím požiaru. Z bytovky evakuovali hasiči viacero osôb.

A ako vyzeralo v ďalších častiach sveta? Nižšie nájdeš videá zo svetových metropol, ktoré zachytávajú svetelnú šou aj radosť oslavujúcich ľudí.

Hong Kong

Taiwan

Dubaj

New York

Sydney

Atény

Dallas

Rio de Janeiro 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:30