Vedci objavili stovky nových druhovUnsplash/verdian chua
StoryEditor

Vedecké objavy minulého roka ukazujú, že o našej planéte takmer nič nevieme. Objavili sme takmer tisíc nových druhov

Miroslav Kamody02.01.2024., 13:00h

Rok 2023 priniesol viacero zaujímavých objavov, ktoré by si bola škoda nepripomenúť.

Lajkuj Brainee.sk na

Súhrn neuveriteľných objavov a vedeckých výkonov roka 2023 ukazuje, ako ďaleko môže ľudstvo doviesť zvedavosť a úžas, píše CNN. Zároveň však aj to, že o našej planéte stále vieme žalostne málo. To nám však umožňuje pokračovať v jej objavovaní a neustále ti prinášať zaujímavosti, ktoré často vyrážajú dych. 

Stovky nových druhov

V roku 2023 bolo na celom svete nájdených takmer tisíc nových druhov, čo výrazne pridalo na strome života a objasnilo, koľko biodiverzity na našej planéte ešte čaká na nájdenie. Vedci z Kalifornskej akadémie vied a londýnskeho Prírodovedného múzea odkryli stovky tvorov a rastlín od dna oceánu až po izolovaný vrchol v Angole.

image

Zo stáročného vtipu je realita. Vedci potvrdili, že alkohol skutočne môže spôsobiť štikútanie

Väčšinu novoobjavených druhov tvorili hmyz – vrátane ôs s kovovým odtieňom, ktoré pomáhajú eliminovať poľnohospodárskych škodcov. A vedci našli nezvyčajné tvory, ako je vzácny druh tichej žaby a gekon, ktorý je schopný z chvosta vystreliť žmolku.

Zároveň však treba dodať, že v dôsledku klimatickej krízy vedci bojujú s časom - pokiaľ ich nestihnú identifikovať včas, zmiznú skôr, ako vôbec budeme mať šancu dozvedieť sa o nich viac a pomôcť ich ochrániť.

Späť do budúcnosti

CNN pripomína, že objavujúcim sa vedeckým trendom v roku 2023 bola biológia vzkriesenia alebo pokus o oživenie kedysi vyhynutých reťazcov molekúl a zložitých organizmov. Študijný odbor znie ako základ „Jurského parku“, ale vedci ho využívajú na zvýšenie povedomia o vzostupe kedysi spiacich vírusov, keďže klimatická kríza spôsobuje rozmrazovanie permafrostu.

image

Do šiestich rokov budú údajne kráčať po Zemi mamuty.

Wikimedia Commons/Flying Puffin/

Biológia vzkriesenia sa využíva aj pri hľadaní farmaceutických riešení štúdiom genetických proteínov našich dávnych predkov. Vedci použili túto techniku na obnovenie vône egyptských mumifikačných balzamov. Cítiť ich môžeš v dánskom múzeu Moesgaard. A áno, prebiehajú aj snahy priviesť späť k životu vyhynuté zvieratá, ako je dodo, mamut srstnatý a tiger tasmánsky.

Tajomstvá oceánu

Výskumníci použili nezvyčajný zdroj na vyriešenie jednej z historických záhad o ľadovom štíte Západnej Antarktídy, ktorý sa v dôsledku globálneho otepľovania rýchlo topí.

Štúdiom DNA Turquetovej chobotnice, ktorá sa nachádza pozdĺž antarktického morského dna, vedci zistili, že ľadová pokrývka sa naposledy zrútila pred viac ako 100-tisíc rokmi. Pochopenie toho, ako sa ľadová pokrývka správa v priebehu času, by mohla poskytnúť pohľad na to, ako by sa v budúcnosti mohla zvýšiť hladina morí.

image

Žiadne rakety ani Bruce Willis. Zem sa dokáže ochrániť sama, nebezpečné asteroidy vie trhať na malé kúsky

„DNA živých zvierat dnes obsahuje všetky informácie o ich predkoch (v minulosti), takže je to ako časová kapsula,“ povedala Dr. Sally Lau, postdoktorandka z James Cook University v Austrálii.

Ďalšie zaujímavosti, ktoré priniesla veda v roku 2023:

  • Vedci použili röntgenové lúče na skenovanie jedného z Rembrandtových majstrovských diel, „Nočná hliadka“. Zistilo sa, že pod obrazom bola vrstva olova, ktorou chcel umelec ochrániť plátno svojho diela.
  • Ľudoopy dokážu rozpoznať starých priateľov,  ktorých nevideli celé desaťročia, podľa nového výskumu, ktorý zdokumentoval najdlhšiu sociálnu pamäť, akú kedy videli mimo ľudí.
  • Stopy po prepätí, ku ktorému došlo v magnetickom poli Zeme pred tisíckami rokov, boli doslova zapečené do starých mezopotámskych tehál.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:44