Japonské mestá stráži pred medveďmi hrôzostrašný robotický super vlk.Twitter/popular Science/
StoryEditor

Samosprávy našli spôsob, ako zatočiť s medveďmi. Na pomoc si zavolali roboty, v Japonsku sa im darí

Michal Čiernik05.10.2023., 14:00h

Robo vlk bojuje proti premnoženým medveďom, ktoré sú v Japonsku čoraz viac odvážnejšie a agresívnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Strašidelný robot bol prvýkrát použitý v meste Takikawa na jeseň roku 2020, uviedol Motohiro Miyasaka, prezident jeho výrobcu Wolf Kamuy. Odvtedy si ho objednávalo čoraz viac samospráv. Zo začiatku bol používaný na farmách, aby plašil divokú zver.

Solárny robotický vlk však nechráni len farmy a pôdu, ale je tiež celkom dobrý pri ochrane samotných farmárov. Ako informovalo BBC, medvede sú v mnohých oblastiach Japonska čoraz väčším, niekedy dokonca smrteľným problémom, a to vďaka kombinácii vážnych faktorov vrátane klimatických zmien, odlesňovania a rozširovania miest. 

image

Budúcnosť je pred dverami. Umelá inteligencia už navrhuje aj potraviny, toto všetko zatiaľ vytvorila

Populácia medveďov v regiónoch ako Hokkaido skutočne rastie. Podľa BBC niektorí výskumníci odhadujú, že sa v okolí Hokkaida nachádza celkovo viac ako 22 -tisíc medveďov. Kvôli tomu všetkému zaznamenal región za posledných šesť desaťročí najmenej 150 útokov, so štyrmi úmrtiami v roku 2021.

Medvede odrádza hlasné zavýjanie

Odborníci dúfajú, že nainštalovaním strážnych robotov v mestských oblastiach odradia medvede od schádzania do obývaných oblastí, a tým znížia potencionálne strety s ľuďmi. Výskumníci predtým odhadovali, že vytie robo-vlka účinne odrádzalo medvede do vzdialenosti približne jedného kilometra štvorcového.

Samozrejme, ľudstvo sa v boji proti medveďom nemôže spoliehať len na armádu robotických vlkov. Medvede (nehovoriac o nespočetnom množstve iných druhov) čelia obrovským existenčným hrozbám zoči-voči prebiehajúcim klimatickým katastrofám. Aj kvôli nim sa stále zúfalejšie snažia nájsť nové zdroje potravy medzi ľudskými obydliami, nie je to však ich vina. 

Najlepším liekom je preto pokračovať v zameraní sa na klimatické riešenia, ako je ochrana, obnoviteľná energia a udržateľné mestské plánovanie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 04:01