Čokoláda rapídne zdraželaUnsplash/Tamas Pap
StoryEditor

Milovníci sladkého majú hlavu v smútku. Cena čokolády stúpla o takmer polovicu, nič nenasvedčuje tomu, že sa to zmení

Miroslav Kamody06.07.2023., 13:00h

Keď sa cítiš zle, jedným z riešení je dať si čokoládu. No čo robiť, keď sa cítiš zle preto, že čokoláda zdražela tak, že si ju už nemôžeš dovoliť?

Lajkuj Brainee.sk na

Celý svet prežíva zásadnú krízu životných nákladov. A aj keď si si už možno myslel, že už nie je nič, čo by mohlo ešte zdražieť, prichádza zdrvujúca správa pre milovníkov sladkého. 

Ako informuje portál LadBible, cena kakaa, kľúčovej zložky čokolády, je v súčasnosti najvyššia za posledných 46 rokov a dosahuje 3 160 amerických dolárov (približne 2 910 eur) za metrickú tonu.

image

Tieto potraviny sa tvária zdravo, no opak je pravdou – nášmu telu škodia

Nárast takmer o polovicu

Pre porovnanie, oproti októbru minulého roka ide o 40-percentný nárast jeho ceny. Aj keď nárast začal už v septembri, je nutné dodať, že príčin zdražovania je hneď niekoľko.

Všetko to začalo nadpriemernými dažďami na Pobreží Slonoviny, čo viedlo k záplavám na kakaových poliach. Výsledkom je päťpercentný pokles vývozu v tejto sezóne. Pre lepšiu predstavu, podľa mesačného prehľadu Medzinárodnej organizácie pre kakao ide o deficit vo výške 100-tisíc ton kakaa.

image

Čokoláda rapídne zdražela

Unsplash/Pablo Merchán Montes

Nadmerná vlhkosť spôsobená záplavami podľa organizácie tiež „zvýšila pravdepodobnosť možného vypuknutia choroby čiernych strukov, ktorá je škodlivá pre úrodu”. Približne 75 % všetkého kakaa sa vyprodukuje v západnej Afrike, pričom len Pobrežie Slonoviny zodpovedá za polovicu svetovej produkcie.

Invázia či cena cukru

K tomuto problému sa pridala ruská invázia na Ukrajinu, ktorá spôsobila prudký nárast cien zemného plynu a uhlia, ktoré sú kľúčovými zložkami pri výrobe hnojív, takže menej hnojív znamenalo nižšiu úrodu kakaa. Napokon, s nárastom inflácie zvýšili ceny aj spoločnosti vyrábajúce čokoládu.

image

Šesťchodová večera, ale aj jedna oliva či jablko. Toto sú netradičné posledné jedlá, ktoré si želali pred smrťou vrahovia

Odborníci predpovedajú, že najväčší nárast cien by mala zaznamenať horká čokoláda, ktorá sa vyrába z 50 až 90 percent kakaovej sušiny. A aby toho nebolo málo, prudký nárast zažíva aj cena cukru, ktorá v apríli dosiahla 11-ročné maximum.

Cukor je ďalšou základnou zložkou potrebnou na výrobu väčšiny čokolád, takže sa zdá, že čokolatiéri a spoločnosti vyrábajúce čokoládu si nateraz rozhodne nemôžu vydýchnuť.

image

Čokoláda rapídne zdražela

Unsplash/Sigmund

Tento rok to neskončí

Vzhľadom na to, že na obzore je El Niňo, ktorý spôsobí sucho podobné tomu v západnej Afrike, sa zdá, že tento problém bude pokračovať aj v budúcoročnom cykle zberu. Podľa výročnej správy švajčiarskej čokoládovne Lindt viedol nárast surovín k „miernym úpravám cien”.

„Nárast predajných čísel však potvrdzuje náš odhad, že naši spotrebitelia budú akceptovať primerané zvýšenie cien svojej obľúbenej čokolády a zostanú verní našim značkám,” uvádza sa v správe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 01:03