ŽuvačkaUnsplash/Sandra Seitamaa
StoryEditor

Naozaj sa ti zlepia črevá, keď prehltneš žuvačku? Odborník vysvetľuje, čo sa v skutočnosti deje v tvojom tele

Miroslav Kamody01.10.2023., 08:00h

Aj ty máš traumu z prehĺtania žuvačiek? Vyvraciame všetky tvoje obavy!

Lajkuj Brainee.sk na

Každý to veľmi dobre pozná - ten pocit, keď prehltneš žuvačku a spomenieš si na všetky varovania, ktoré ti hovorili tvoji rodičia - o tom, ako sa ti zlepia črevá, že ti v tráviacom trakte zostane navždy či že sa bude rozkladať dlhých sedem rokov. Uvedomil si si však niekedy, že to v skutočnosti vôbec nie je pravda? 

K celej téme sa vyjadril profesor klinickej gastroenterológie Simon Travis z Oxfordskej univerzity. V rozhovore pre CNN vysvetlil, že myšlienka, že žuvačka sa nám usadí v žalúdku na dlhých sedem rokov, je jednoducho „rozprávka starých mám“.

image

Určite ho máte doma aj vy. Obľúbené umelé sladidlo používané v nápojoch, zmrzline či žuvačkách je potenciálny karcinogén

Na jednu vec si daj pozor

„Nemám tušenie, odkiaľ sa ten mýtus vzal. Viem si len predstaviť, že to vzniklo, pretože niekto chcel zabrániť ich deťom žuť žuvačku.“ Aj keď možno ide o úľavu pre mnohých z nás, ktorých trápili traumy z detstva, Travis dodáva, že pravidelné prehĺtanie žuvačky môže byť skutočne škodlivé.

Ako pokračoval, prehĺtanie troch alebo viacerých kúskov denne by sa už považovalo za nadmerné. „Ak prehltnete žuvačku, prejde žalúdkom do čreva a na druhom konci vyjde nezmenená,“ vysvetľuje profesor.

„Sú prípady, keď sa žuvačka ukladá v črevách dojčiat a dokonca aj detí, ak jej veľa prehltnú, čo potom spôsobí prekážku.“ Jedným dychom ale dodáva, že za viac ako 30-ročnú prax sa s takýmto prípadom ešte nestretol.

image

Žuvačka

Unsplash/Marvin Meyer

Nie je to zdravé

Jeho slová potvrdzuje aj profesor pediatrie a hlavný zdravotnícky pracovník na Indiana University Aaron Carroll, ktorý napísal niekoľko kníh, v ktorých vyvracia bežné mýty o ľudskom tele. Podľa jeho slov ti prehĺtanie žuvačky neuškodí, aktívne však od toho odrádza. 

„Nemá žiadnu nutričnú hodnotu. Guma je vyrobená zo sladidiel, príchutí a vôní na báze gumy. Gumová báza je zmesou elastomérov, živíc, tukov, emulgátorov a voskov. Nepovedal by som teda, že je to zdravé,“ vysvetlil.

Žuvačka v tvojom žalúdku ti teda nijako neublíži, ale tiež by si mal prehodnotiť, či ju radšej nevyhodíš. Existujú však skupiny, ktoré by mali byť pri ich požívaní o niečo opatrnejšie. Sú to hlavne ľudia, ktorí mali v minulosti problémy s gastrointestinálnym traktom, ako je Crohnova choroba. Ich rozpad môže trvať dlhšie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:41