Planéta Zem z vesmíruUnsplash/NASA
StoryEditor

Prekvapení zostali aj vedci. V starodávnej štruktúre dna oceánov našli podzemné hory, sú päťkrát vyššie ako Everest

Miroslav Kamody11.09.2023., 10:00h

Vedci zistili, že tenká, ale hustá vrstva dna oceánu leží asi 2 900 kilometrov pod povrchom na hranici plášťa jadra, kde sa horniny stretávajú s roztaveným vonkajším jadrom planéty. A ukrýva zásadný objav.

Lajkuj Brainee.sk na

O našej domovskej planéte toho stále veľa nevieme. Ukazuje to aj nová štúdia Zeme, ktorá pod našimi nohami objavila, že okolo jadra planéty by mohla byť obalená starodávna štruktúra dna oceánu, ktorá by mohla byť v niektorých oblastiach vyššia ako Mount Everest. Informuje o tom portál Indy100.

Úplne nové mapovanie jadra vo vysokom rozlíšení odhalilo veci, ktoré vedci podľa štúdie, ktorá bola prvýkrát zverejnená v apríli, predtým nevedeli. Vedci zistili, že tenká, ale hustá vrstva dna oceánu leží asi 2 900 kilometrov pod povrchom na hranici plášťa jadra, kde sa horniny stretávajú s roztaveným vonkajším jadrom planéty.

image

Prelomový kúsok vedcov. Pomocou mozgových signálov zrekonštruovali legendárnu skladbu od Pink Floyd

O vnútre planéty vieme málo

„Seizmické výskumy, ako sú naše, poskytujú zobrazenie vnútornej štruktúry našej planéty s najvyšším rozlíšením a zisťujeme, že táto štruktúra je oveľa komplikovanejšia, ako sme si mysleli,” hovorí geologička Samantha Hansen z University of Alabama, ktorá je v štúdii citovaná.

„Náš výskum poskytuje dôležité spojenia medzi plytkou a hlbokou štruktúrou Zeme a celkovými procesmi, ktoré riadia našu planétu,” dodáva. Hansenová a jej tím uskutočnili výskum z 15 rôznych staníc v Antarktíde pomocou seizmických vĺn vytvorených zemetraseniami na vytvorenie mapy toho, ako vyzerá vnútro planéty.

image

Mount Everest

Unsplash/Andreas Gabler

Tím identifikoval neočakávanú energiu v priebehu niekoľkých sekúnd od hraničnej vlny zo seizmických údajov. Zistenia ukazujú, že hoci je vrstva veľmi tenká, šíri sa na mnoho, mnoho kilometrov a bola nazvaná „zónou s ultra nízkou rýchlosťou” (ULVZ) kvôli silnému zníženiu rýchlosti vĺn.

Päťkrát vyššie ako Everest

Vzhľadom na vlastnosti ULVZ sa odborníci domnievajú, že výška vrstvy sa môže dramaticky líšiť. Geofyzik Edward Garnero z Arizona State University dodáva: „Hrúbka materiálu sa pohybuje od niekoľkých kilometrov do desiatok kilometrov. To naznačuje, že v jadre vidíme hory, na niektorých miestach až päťkrát vyššie ako Mt. Everest.”

image

Vedci bijú na poplach. Nárast vysokých teplôt spôsobuje, že stromy prestávajú vykonávať fotosyntézu

Tieto podzemné hory by mohli hrať významnú úlohu v tom, ako teplo uniká zo zemského jadra a poháňa magnetické polia a sopečné erupcie. Štúdie tímu naznačujú, že vrstva by mohla obaliť celé jadro, ale bude potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či je to naozaj tak.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 06:37