Stromy v tropických lesoch môžu stratiť schopnosť fotosyntézy vplyvom vysokých teplôt.Kenrick Baksh/Unsplash
StoryEditor

Vedci bijú na poplach. Nárast vysokých teplôt spôsobuje, že stromy prestávajú vykonávať fotosyntézu

Nikola Michalkova31.08.2023., 11:00h

Klimatická kríza si opäť vyberá svoju daň a tentokrát ju zaplatia stromy v tropických lesoch. Vysoké teploty totiž spôsobujú, že strácajú schopnosť fotosyntézy.

Lajkuj Brainee.sk na

Nečinnosť a ľahostajnosť ľudstva pri klimatickej kríze si vyberá svoju daň. Sledujeme to pri prívalových dažďoch, ktoré nám zaplavia domy či extrémnom počasí, ktoré rozbíja všetko naokolo. Najnovšia štúdia ukazuje, že ovplyvňuje aj fotosyntézu stromov, píše sa na portáli Vice. 

Strácajú schopnosť fotosyntézy

Listy stromov, ktoré sa nachádzajú v tropických lesoch, sa blížia ku kritickým teplotám, pri ktorých sa fotosyntéza zastaví. Časť z nich ale túto hranicu už prekročila, čo vyvoláva obavy o osud týchto dôležitých ekosystémov. Faktom je, že tropické lesy poskytujú domov približne polovici známym druhom na Zemi a okrem toho majú zásadnú úlohu v zdraví a stabilite globálnej klímy. A namiesto toho, aby sme tieto ekosystémy chránili, dávame im na plecia ešte väčšiu záťaž. 

image

V Atlantickom oceáne hrozí kolaps. Môže ohroziť aj našu potravinovú sebestačnosť

Tropické lesy sú, samozrejme, zvyknuté na vyššie teploty, ale ako sa hovorí, čo je veľa, to je veľa. Listy totiž začínajú odumierať pri teplote vyššej ako 46,7 stupňov. Je to najmä preto, že pri tak vysokej teplote nedokážu vykonávať fotosyntézu, čo je základný metabolický proces premeny slnečného svetla na energiu, ktorý poháňa rastliny, nehovoriac o produkcii kyslíka. 

Vedci pod vedením docenta ekoinformatiky na Northern Arizona University Christophera Doughtyho zistili, že približne 0,01 percent listov v tropických lesoch môže už v bežnom roku prekročiť túto hranicu. „Chceme pochopiť budúce teploty tropických lesov, pretože v nich žije väčšina druhov na svete, a pretože tropické lesy sú dôležité pre svoje klimatické regulačné vlastnosti,“ povedal Doughty. 

„Začali sme skúmať teplotu jednotlivých listov a to, čo sme videli a čo sa objavovalo vo viacerých súboroch údajov, je ‚dlhý chvosť‘, keď vykreslíte ich distribúciu. To znamená, že ak sa pozriete na niekoľko listov stromu, je ich tam mnoho, ktoré sa skutočne blížia k týmto kritickým prahovým hodnotám,“ pokračuje. 

image

Tropický les

David Clode/Unsplash

Málo vedomostí o odumieraní stromov

Údaje z projektu Ecostress ukázali, že teploty v tropických korunách majú tendenciu dosahovať maximum pri teplote, ktorá sa pohybuje okolo 34 stupňov, pričom v niektorých oblastiach už prekročila 40 stupňov. „Keďže medzi jednotlivými listami na jednom strome existujú prekvapivo veľké teplotné rozdiely, výskumníci odhalili, že približne desatina percenta všetkých listov v tropických lesoch je každoročne posunutá nad kritickú hranicu 46,7 stupňov, ktorá predstavuje bod zlomu fotosyntézy,“ píše sa na stránke. 

„Už dlho vieme, že keď listy dosiahnu určitú teplotu, ich fotosyntetický mechanizmus sa pokazí. V skutočnosti sa prvé merania tejto skutočnosti uskutočnili pred viac ako 150 rokmi, ale táto štúdia je skutočne prvou štúdiou, ktorá stanovuje, ako blízko môžu byť koruny tropických lesov k týmto limitom,“ hovorí vedec. 

Podľa vedcov je táto štúdia veľmi dôležitá, pretože stále sa nevie všetko o tom, prečo stromy odumierajú. „Vieme, že keď sa strom vyvráti počas búrky a stratí korene, odumrie. Vieme, ako odumiera pri požiari. Oveľa menej ale vieme o interaktívnych účinkoch tepla, sucha, vody a teploty. Myslím si, že táto štúdia nám naozaj pomôže začať túto medzeru zapĺňať,“ hovorí. 

image

Koniec mýtov o silných mužských lovcoch. Nezakladá sa na pravde, vo väčšine domorodých komunít lovia aj ženy

Keďže ako ľudstvo nič nerobíme preto, aby sme nárast globálnej teploty spomalili, stále viac tropických listov prekročí svoje schopnosti fotosyntézy, čo spôsobí úhyn rastlín. Hoci vedci zdôrazňujú, že v ich modeloch sú ešte neistoty, varujú, že ak sa globálna teplota zvýši o približne 3,9 stupňa, mohlo by to spôsobiť veľký fotosyntetický kolaps tropických lesov. Predpoklad je založený na klimatických modeloch, ktoré predpokladajú budúcnosť, v ktorej sa emisie skleníkových plynov, spôsobené ľudskou činnosťou, začnú znižovať až po roku 2080. 

Stále máme moc to zvrátiť

Je ale dôležité si uvedomiť, že ak sa tieto lesy dostanú na kritickú úroveň a skutočne stratia schopnosť fotosyntézy, bude to mať negatívne následky na svetovú klímu a biodiverzitu. Samozrejme, Doughty tvrdí, že túto katastrofu by sme mohli odvrátiť, ak by sme znížili spotrebu fosílnych palív, čo je stále pre mnohých nepredstaviteľné riešenie. 

image

Každých päť sekúnd zmizol dažďový prales o rozlohe futbalového ihriska. Strácame tak prostriedok na boj s klimatickou krízou

„Stále je v našej moci rozhodnúť o osude týchto kritických oblastí uhlíka, vody a biodiverzity. Kombinácia klimatických zmien a lokálneho odlesňovania môže už teraz spôsobiť, že najteplejšie oblasti tropických lesov sa priblížia ku kritickej tepelnej hranici alebo ju dokonca prekročia,“ hovorí Doughty. 

„Naše výsledky preto naznačujú, že kombinácia ambicióznych cieľov zmierňovania zmeny klímy a zníženia odlesňovania môže zabezpečiť, aby tieto dôležité oblasti uhlíka, vody a biodiverzity zostali pod tepelne kritickými hodnotami,“ uzatvára. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 10:56