Dym z elektronickej cigarety môže ovplyvniť tvoje spermie a semenníky.Canvaxbrainee, Pexels/nur Andi Ravsanjani Gusma/
StoryEditor

Fajčenie je za zenitom. Ak si presedlal na elektronické cigarety, spozorni: Môžu ovplyvniť tvoje spermie a semenníky

Michal Čiernik11.09.2023., 08:00h

Nový výskum naznačuje, že vaping môže zmenšiť semenníky a spôsobiť nižší počet spermií, výsum spravili na potkanoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Tureckí vedci chceli zistiť, aké účinky má vaping na veľkosť semenníkov a počet spermií potkanov. Myši a potkany majú anatomické, fyziologické a genetické podobnosti s ľuďmi, a preto sa počas experimentov neustále používajú.

Štúdia bola publikovaná v španielskom lekárskom časopise Revista Internacional de Andrología a zistenia boli prinajmenšom zaujímavé.

V štúdii mali potkany, ktoré neboli vystavené žiadnemu typu nikotínu, priemerný počet spermií 98,5 milióna na mililiter, zatiaľ čo tie, ktoré sa nasýtili dymom z e-cigariet, mali v priemere nižší priemer 95,1 milióna spermií na mililiter.

image

Zvieratá sa v štúdii rozdelili do troch skupín.

Pexels/

To nie je všetko. Niektoré z potkanov, ktoré boli vystavené cigaretovému alebo elektronickému cigaretovému dymu, mali to, čo autori štúdie opísali ako „dezorganizované semenné tubuly“. Ide o rúrkovité štruktúry v semenníkoch, ktoré produkujú spermie. A mať tieto veci dezorganizované nie je práve to, čo by si chcel, pretože to môže negatívne ovplyvniť produkciu a kvalitu spermií.

Menšie semenníky aj menej spermií

Zvieratá sa v štúdii rozdelili do troch skupín. Jedna bola vystavená cigaretovému dymu značky Winston, druhá bola zasiahnutá výparmi e-cigariet z vapu Joyetech eGo Aio a treťou bola kontrolná skupina, ktorú ničomu nevystavili.

Boli vložené do „špeciálne navrhnutých zvonových nádob“ a dym alebo výpary sa im podávali dvakrát denne na celú hodinu.

Výskumníci uviedli, že tento výskum poskytuje „vzrušujúcu príležitosť prehĺbiť súčasné poznatky o vplyve fajčenia a elektronických cigariet na patogenézu mužského pohlavného systému“.

image

Po rokoch sa mi podarilo prestať fajčiť: Ako vyzerali moje absťáky a čo mi najviac pomohlo?

Toto je len jedna z mnohých štúdií, ktoré aj elektronické cigarety považujú za zdraviu škodlivé. Napríklad štúdia z vroku 2021 zistila, že vaping je spojený s viac ako dvojnásobným rizikom erektilnej dysfunkcie.

Podľa doterajších zistení môžu výpary z e-cigariet pozostávať z množstva rôznych chemikálií ako napríklad nikotín, rôzne aromatické zlúčeniny, formaldehyd a celý rad nanočasticových zlúčenín ťažkých kovov, ako je kadmium, meď a olovo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 11:13