Budúcnosť ľudského rozmnožovania vo vesmíre.Twitter/futuroprossimo/
StoryEditor

Budúcnosť ľudského rozmnožovania vo vesmíre. Vedci plánujú v kozme umelo oplodniť vajíčko v inkubátore

Michal Čiernik08.09.2023., 11:00h

Holandská spoločnosť plánuje vypustiť do vesmíru embryonálny inkubátor na oplodnenie ľudského vajíčka in-vitro. Podľa vedcov je takéto počatie dieťaťa vo vesmíre bezpečnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Startup so sídlom v Holandsku s názvom SpaceBorn United si predstavuje osídľovanie vesmíru, pri ktorom je počatie a výchova dieťaťa v kozme nielen realizovateľná, ale aj bezpečná, uvádza web Futurism.

„Ak chceme mať ľudské sídla, napríklad na Marse, a ak chceme, aby tieto sídla boli skutočne nezávislé, vyžaduje si to vyriešiť problém reprodukcie,“ povedal pre BBC výkonný riaditeľ SpaceBorn United Egbert Edelbroek.

Deti z inkubátora

Myšlienkou je úplne preskočiť proces prirodzeného počatia vo vesmíre, pretože to „eticky a medicínsky nie je dobrý nápad“, ako povedal Edelbroek.

Poukázal na výskum, ktorý naznačuje, že počať dieťa vo vesmíre môže byť zo svojej podstaty riskantné. Plod v matkinom bruchu môže trpieť všetkým, od škodlivých účinkov vesmírneho žiarenia až po potenciálne zmeny v štruktúrnej formácii ľudských embryí v beztiažovom prostredí.

Spoločnosť vytvorila to, čo Edelbroek opísal ako prototyp veľkosti CD-ROM, ktorý využíva technológie na zmenšenie existujúceho zariadenia potrebného na umelé oplodnenie. Disk v zariadení sa otáča, aby simuloval účinky zemskej gravitácie.

„Spomínaný disk obsahuje rôzne komory s tekutinami spermií a vajíčok a na tomto disku môžete naprogramovať celý proces počatia,“ povedal Edelbroek pre BBC. „Náš prvý prototyp je hotový a pripravený ísť do vesmíru.“

Ak všetko pôjde podľa plánu, spoločnosť chce časom poslať ľudské reprodukčné bunky do vesmíru, oplodniť ich a začať s ich vývojom pomocou umelej gravitácie, uvádza jej web.

Zatiaľ pôjde len o myšie bunky

Testovanie ľudských embryí je vysoko kontroverznou oblasťou výskumu a medzinárodné smernice obmedzujú kultiváciu ľudských embryí iba na 14 dní.

Séria plánovaných misií ARTIS, ktorých štart do vesmíru je predbežne naplánovaný v priebehu nasledujúcich piatich rokov, bude najskôr zahŕňať len myšie bunky. Následné misie – teda ak spoločnosť dostane zelenú – budú už zahŕňať ľudské vajíčka a spermie.

image

Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína

Na jednej strane miliardári zdvojnásobili vývoj nových spôsobov, ako môžu ľudia tráviť čas vo vesmíre a na povrchu iných planét. No na druhej spoločnosti nezohľadnili potrebu dlhodobého prežitia nášho druhu ďaleko od domova, argumentoval Eldebroek.

„Je dosť zbytočné míňať všetky tie miliardy dolárov a úsilie na prípravu osád na Marse, ak nedokážete vyriešiť problém s reprodukciou,“ dodal na záver pre BBC .

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 08:59