Kontinuálny glukózový monitorProfimedia
StoryEditor

Nediabetici začali nosiť glukomery. Nový trend má svojich fanúšikov aj odporcov, toto im odkazuje lekár

Miroslav Kamody19.07.2023., 13:00h

Nerozumejú fungovaniu tela a ani hodnotám. Aj napriek tomu si čoraz viac ľudí bez cukrovky sleduje hodnotu glukózy v tele. Tento trend je však podľa odborníkom úplne zbytočný.

Lajkuj Brainee.sk na

„Pozrime sa, čo urobí tyčinka Snickers s mojou hladinou cukru v krvi,“ hovorí vo videu Justin Richard, 52-ročný TikToker z Toronta. Keď si o nejaký čas skontroluje glukomer na svojej ruke, odhalí sledujúcim svoje hodnoty. „Mal som prudký nárast hladiny cukru v krvi,“ hovorí. „To nie je šokujúce, pretože (tyčinka) je plná cukru.“

Ako píše portál Engadget, toto je typické 60-sekundové video od Richarda, vďaka ktorým sa stal na sociálnej sieti populárny. V inom videu zje brokolicu a potom ďalšiu „snickersku“, aby ľuďom ukázal, ako môžu zmeny v príjme potravy ovplyvniť alebo dokonca zabrániť prudkému nárastu glukózy v krvi.

image

Blíži sa katastrofa nevídaných rozmerov, varujú vedci. Do roku 2050 bude mať túto chorobu takmer 1,5 miliardy ľudí

Kontinuálny monitor glukózy (CGM), aký nosí aj Richard, sa už dlho používajú ako nástroj na sledovanie hladín cukru v krvi u ľudí s diabetom 1. a 2. typu. Tu je však vec - Richard nemá cukrovku.

Nový trend na sociálnych sieťach

Jednoducho sa len vezie na populárnom trende na sociálnych sieťach. Ľudia ako Richard, ktorí CGM integrovali do svojho každodenného života, zobrali útokom platformy ako TikTok a Instagram, aby sa z nich stali internetoví zdravotní tréneri a dietológovia. 

Na TikToku má hashtag #insulinresistance 1,2 miliardy zobrazení, zatiaľ čo #continuousglukosemonitor má viac ako 32,7 milióna zobrazení. Richard hovorí, že sa dostal k nepretržitému monitorovaniu glukózy, aby „optimalizoval svoje zdravie“ a predchádzal chronickým ochoreniam, čo bolo pre neho obzvlášť dôležité vzhľadom na jeho rozsiahlu rodinnú anamnézu diabetu 2. typu.

„Je to ako mať trénera,“ povedal v rozhovore. „Ale tréner ti hovorí, aby si niečo urobil.“ To niečo bolo podľa neho urobiť nejaké dosť dramatické zmeny v stravovaní. „Nie som zdravotnícky pracovník a nepredstieram, že ním som. Všetky moje testy sa týkajú mojej hladiny cukru v krvi a toho, čo som čítal online a ako ma to ovplyvňuje,“ povedal a dodal, že kľúčovou súčasťou jeho správ je jeho odmietnutie zodpovednosti, že „jednotlivé výsledky sa budú líšiť“.

Pre nediabetikov žiaden problém

CGM sú životne dôležitým nástrojom na prevenciu diabetickej ketoacidózy, život ohrozujúcej komplikácie pozorovanej u pacientov s diabetom 1. typu. Keď je hladina cukru príliš vysoká a telo začne rozkladať tuk ako palivo, môže to viesť k vysokému množstvu cirkulácie kyseliny v krvnom obehu.

Pre nediabetikov však komplikácie vyplývajúce z extrémne vysokých alebo nízkych hladín cukru v krvi nie sú problémom. Existuje len malý alebo žiadny výskum, ktorý by podporil, že monitorovanie hladín glukózy v krvi u všeobecne zdravých dospelých sa rovná celkovému zlepšeniu zdravia.

image

Tento bežný liek jedia Slováci ako cukríky. Vedci varujú, spôsobiť môže infarkt či mozgovú príhodu

Dr. Idz, ďalší TikToker s viac ako 1,7 miliónmi sledovateľov, kritizuje používanie zariadení CGM pre dospelých bez akejkoľvek predpísanej lekárskej potreby. Dr. Idz, skratka pre Idrees Mughal, je certifikovaný britský lekár s odbornými znalosťami v oblasti nutričného výskumu. Stal sa prominentnou osobnosťou, keď začal vyvracať „nezmyselné zdravotné informácie“, ktoré kolujú na TikToku a ktoré „vykorisťujú zraniteľných ľudí“.

Zdravé telo si poradí samo

Hovorí, že CGM nie sú v skutočnosti určené pre nediabetikov, pretože „naše telo je navrhnuté tak, aby regulovalo tieto skoky.“ Dr. Idz hovorí, že ľudia musia pochopiť, že zvýšenie hladiny glukózy v krvi nie je problém. V skutočnosti sa to má stať, keď ješ jedlo.

Dokonca aj konzumácia bielkovín môže zvýšiť hladinu inzulínu. Je to dôležité, pretože ľudia majú strach z prudkých nárastov glukózy v krvi, pretože to „zvyšuje váš inzulín“ a myslia si, že to spôsobuje priberanie tuku a inzulínovú rezistenciu, vysvetľuje Dr. Idz. „Ale o tom naozaj nikto nerobí humbuk, však?“

image

Kontinuálny glukózový monitor

Profimedia

Aj keď pre ľudí, ktorí nosia CGM zariadenie na sledovanie hladín cukru, nemusí existovať prirodzené fyzické riziko, existuje reálna možnosť, že prístup k „príliš veľkému množstvu údajov“ môže viesť k preťaženiu informáciami, falošným poplachom, zbytočnej úzkosti, zmätku alebo nesprávnej interpretácie.

Je to normálne

Je nutné si uvedomiť, že mierne kolísanie hladiny cukru v krvi je u ľudí, ktorí nemajú cukrovku, normálne. Dr. Robert Shmerling, hlavný redaktor fakulty pre Harvard Health Publishing a autor knihy Oplatí sa sledovať hladinu cukru v krvi bez cukrovky? píše, že „sme na úplnom začiatku krivky učenia pre domáce monitorovanie hladiny cukru v krvi u ľudí bez cukrovky. Skôr než sa pustíme do toho, čo môže byť ďalším výstrelkom v oblasti monitorovania zdravia, myslím si, že sa musíme naučiť oveľa viac.“

Napriek tomu nie je prekvapením, že viac ľudí má záujem o experimentovanie so CGM zariadeniami. Nielen, že TikTokeri propaguje monitorovanie hladiny glukózy v krvi ako indikátor zdravia a pohody, ale sociálne siete zaplavujú aj reklamy na CGM od nových značiek ako Nutrisense, Veri a Signos.

image

„Zázračný“ hack na chudnutie: Influenceri užívajú liek na cukrovku. Ten má teraz výpadok a cukrovkárom nič nezostalo

Spoločnosti používajú jazyk, ktorý má priemernému človeku predať, že je dôležité pravidelne sledovať hladinu cukru v krvi ako spôsob chudnutia alebo ako „hacknutie metabolizmu“.

Nedáva to zmysel

Ide o to, že konzumácia rafinovaných uhľohydrátov a sladkých potravín môže zvýšiť hladinu glukózy v krvi a časom sa bunky, ktoré majú absorbovať inzulín a regulovať produkciu glukózy v pečeni, stanú odolnými voči hormónu v dôsledku zlých diét.

Heather Davis, registrovaná a licencovaná dietologička a odborníčka na výživu v Nutrisense popiera, že by spoločnosť sľubovala chudnutie prostredníctvom monitorovania glukózy. „CGM nie je zariadenie na chudnutie samo o sebe,“ povedala. „CGM je jednoducho jedným z mnohých nástrojov, ktoré môžu podporiť pohľad na to, ako rôzne prístupy k stravovaniu a životnému štýlu ovplyvňujú metabolické zdravie vrátane faktorov hmotnosti.“

Dr. Idz  však s Nutrisense nesúhlasí. Tvrdí, že väčšina ľudí ani nebude vedieť interpretovať výsledky CGM. „Aj ja ako lekár by som sa pravdepodobne potreboval pozrieť na nejaké referenčné hodnoty každého jednotlivca, viete, možno budem musieť urobiť nejaké výpočty. A to som ja, kto je lekár. Predstavte si priemerného človeka, ktorý práve hovorí: ‘Och, môj bože, to je vysoká hodnota. To musí znamenať, že je to zlé, však?‘ Ani nevieš, ako to interpretovať. Takže to bude úplne zbytočné.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:21