Ilustračné fotoPeter Mayer/
StoryEditor

Plavcov v jazere napádajú paraziti. Priamo do kože im vnikajú larvy motolice

Ivana Lesková13.07.2023., 08:00h

Práve počas týchto horúcich dní sa kúpeme všade, kde sa to len dá. Nie vo všetkých českých jazerách a rybníkoch je však voda zdravotne bezpečná. Desiatkam detí aj dospelých sa na koži objavili vyrážky. Zistilo sa, že do kože sa im počas kúpania zavŕtali parazity spôsobujúce ochorenie nazývané cerkáriová dermatitída.

Lajkuj Brainee.sk na

Kvôli cerkáriám, čo sú larvy parazitických červov, platí od konca júna zákaz vstupu napríklad na prírodné kúpalisko Lhotka v Prahe, rybník v areáli Škodaland v Plzni, Proboštovský rybník v Tepliciach a Horný a Dolný Bělovodský rybník v Lukove v Zlínskom kraji. Hygienici, prevádzkovatelia alebo majitelia vodných plôch tieto kúpaliská uzavreli alebo vyvesili výstražné tabule po tom, ako ľudia nahlásili kožné problémy.

Problémom čelia najmä deti

"Upozornenie na výskyt cerkáriovej dermatitídy na Hornom a Dolnom Bělovodskom rybníku sme zverejnili hlavne kvôli deťom, pretože ich pokožka je oveľa jemnejšia a parazit do nej ľahšie preniká," povedal starosta Lukova Michal Teplý.

Aj jeho päťročná dcéra dostala po kúpaní v rybníku vyrážky. "Dva týždne ju svrbeli a na tele mala pupienky. Pomohli jej fenistilové kvapky," opísal starosta.

image

Znečistenie vody ohrozuje viac životov ako vojny. Pomáhajú senzory vyvinuté s pomocou českých vedcov

V krátkom čase tam vyrážku dostalo asi 20 ľudí, väčšinou detí. Približne u polovice z nich dermatológ potvrdil cerkáriovú dermatitídu spôsobenú larvami vtáčej krvotoče rodu Trichobilharzia, červa z triedy chvostoskokov, ktorých konečnými hostiteľmi sú najčastejšie kačice, husi, labute a iné vtáky. Infekčné larvy cerkárií sa však rozmnožujú v telách medzihostiteľov, v tomto prípade sladkovodných slimákov. Potom sa uvoľňujú do vody a následne prenikajú do kože vtákov alebo kúpajúcich sa ľudí.

image

Nočná mora žiakov a študentov. Dokážete určiť európske mestá na slepej mape? Tento kvíz zvládne len skutočný znalec

Podľa epidemiologičky Kateřiny Fabianovej zo Štátneho zdravotného ústavu je cerkáriová dermatitída alergickou reakciou organizmu na prítomnosť parazitov. Približne hodinu po napadnutí larvami vtáčej hlísty sa na ľudskej koži objavia červenkasté škvrny, ktoré sa v priebehu nasledujúcich hodín zmenia na vyvýšené červené pupienky a v nasledujúcich dňoch sa uprostred pupienkov vytvoria malé pľuzgieriky naplnené čírou tekutinou. Neskôr sa pľuzgieriky zmenia na chrasty, ktoré sa postupne zahoja.

Za posledné štyri roky lekári do informačného systému infekčných chorôb nahlásili najviac štyri prípady (vlani dva, rok predtým žiadny). Tento rok je to už 25 prípadov a odborníci tvrdia, že skutočný výskyt je vyšší.

Za posledných päť rokov bolo v Českej republike do včerajšieho dňa nahlásených celkovo 99 prípadov cerkáriovej dermatitídy, najviac v roku 2018, keď lekári diagnostikovali 64 prípadov.

image

Parazity sa počas kúpania dostanú priamo do kože.

Twitter/idnes.cz/

Epidemiologička Kateřina Fabiánová sa však domnieva, že tieto čísla neodrážajú skutočný výskyt ochorenia v krajine.

"Kým v minulosti boli prípady cerkáriovej dermatitídy v európskych krajinách zriedkavým a často prehliadaným ochorením, v posledných rokoch sa diagnostikujú častejšie. V skutočnosti je cerkáriová dermatitída z rôznych dôvodov nedostatočne hlásená," hovorí Fabianová.

Nie všetci ľudia napadnutí parazitmi vyhľadajú lekársku pomoc a nie všetci lekári určia presnú príčinu vyrážky.

"Parazit v ľudskej koži našťastie pomerne skoro odumiera, ale príznaky infekcie po týždni alebo dvoch úplne vymiznú. Nejde o závažné ochorenie, ale u mnohých ľudí sa prejavuje neznesiteľným svrbením, ktoré ich núti škriabať si pľuzgiere. U citlivejších jedincov sa môže objaviť aj horúčka alebo zdurenie lymfatických uzlín, najmä ak sa s cerkáriami stretávajú opakovane," vysvetlila Fabiánová.

Liečba je zameraná len na zmiernenie príznakov, hlavne svrbenia. V miernejších prípadoch by mal stačiť napríklad horčicový olej, v ťažších prípadoch pomôžu lieky proti alergii.

V Česku plavcov najčastejšie napádajú chrípky rodu Trichobilharzia, ktoré sa zvyčajne spájajú so spomínanými vodnými vtákmi. Podľa parazitologičky Jany Bulantovej z Karlovej univerzity súvisí ich zvýšený výskyt aj s oteplením.

"Vyššie teploty predlžujú aktivitu hostiteľských slimákov počas roka a skracujú obdobie vývoja parazita v medzihostiteľovi, čo môže znamenať vyššiu produkciu cerkárií. V teplom počasí ľudia trávia viac času vo vode, takže sú častejšie vystavení cerkáriám," povedal Bulant.

V poslednom čase sa podľa nej často objavujú lokálne ohniská v revitalizovaných vodných nádržiach, zvyčajne rok alebo dva po zásahu. "Čoraz viac je aj ľudí, ktorí si na dvore vybudujú prírodné jazierka na kúpanie a po roku alebo dvoch zistia, že sú nepoužiteľné kvôli cerkáriám, a tak vyhľadajú pomoc u nás," povedala parazitologička.

Okrem parazitológov monitorujú výskyt cerkárie aj hygienici, na ktorých webových stránkach sa nachádzajú informácie o kvalite vody na oficiálnych kúpaliskách v jednotlivých regiónoch. Tam je možné zistiť, kde je kvalita vody z rôznych dôvodov horšia, najmä v dôsledku premnoženia siníc alebo baktérií.

Musia loviť slimáky

Zatiaľ nie je jasné, či a kedy sa budú môcť ľudia opäť kúpať v prírodných kúpaliskách alebo rybníkoch, ktoré boli koncom júna uzavreté kvôli cerkáriám. Zbaviť sa parazitov nie je jednoduché.

Napríklad v Lukove teraz uvažujú o tom, že rybníky budú v zime dezinfikovať vápnom sypaným na ľad. Nemôžu si však byť istí, či to bude fungovať.

V športovom areáli Škodaland, ktorý patrí mestskému obvodu Plzeň 3, chcú čo najskôr opäť povoliť kúpanie. Preto tam už vyzbierali stovky vodných slimákov a pokračujú ďalej.

"Naším cieľom je spolu s brigádnikmi vyloviť všetky slimáky. Myslím si, že je to reálne, hoci odhadujeme, že ich bude viac ako tisíc. Slimáky však potrebujú pravidelne dýchať nad hladinou, takže vychádzajú na brehy, kde ich môžeme pomerne ľahko pozbierať," povedal hydrobiológ Henry Duras. Obliekol si neoprénový oblek a ponoril sa do rybníka, aby lepšie zhodnotil situáciu pod hladinou a vylovil sladkovodné slimáky aj z ťažšie prístupných miest pod mólom. Slimáky si podľa neho obľúbili miestny rybník pre jeho čistú vodu. Potvrdila to aj analýza. Bežnou analýzou vody sa však cerkáriá zvyčajne nezisťujú. Treba sa zamerať na vyšetrenie vodných slimákov.

"Koncom júna sme z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe dostali prvé výsledky parazitologického vyšetrenia dvoch šarží našich slimákov. Zo štyroch doteraz zistených druhov slimákov sú tri masívne napadnuté hlístami, to znamená, že uvoľňujú cerkárie. Vyšetrenie potvrdilo minimálne tri druhy cerkárií. Z vedeckého hľadiska je teda rybník veľmi zaujímavou lokalitou, ale kúpanie v ňom momentálne nie je vhodné," dodal Duras.

Hovorkyňa tretieho plzenského obvodu Michaela Adámková poznamenala, že robia všetko pre to, aby koncom júla rybník opäť otvorili a zaručili bezpečné kúpanie.

image

Aj týmto sa môžeme pri kúpaní nakaziť. Hygienici pripravili návod, ako si pri ňom chrániť zdravie

"Zber slimákov by sa mal skončiť približne v polovici mesiaca. Nasledovať bude šetrné chemické ošetrenie vody. Jej kvalitu potom otestuje hydrobiológ, a to doslova kúpaním," uviedla hovorkyňa.

Podobne sa postupuje aj na prírodnom kúpalisku Lhotka v Prahe. "Nazbierali sme už tisíce slimákov. V stredu budú vzorky vody odoberať ľudia zo Štátneho zdravotného ústavu. Podľa výsledkov buď oznámime termín opätovného otvorenia, alebo koniec sezóny," povedal vedúci strediska Jakub Ott.

V Proboštove slimáky zatiaľ nezbierajú, čakajú na odborníka a jeho rady. Podľa zástupcu starostu Romana Nešetřila rybník nie je určený na kúpanie.

"Kedysi to bol chovný rybník. Vlani sme rybník premenovali a revitalizovali, takže má najčistejšiu vodu, akú sme kedy mali," povedal Nešetřil.

Problém môže zmyznúť aj sám od seba 

Podmienkou dotácie však bolo, že obec nemôže do rybníka dať nové ryby.

"Takže sú tam len vodné vtáky, čo vytvorilo podmienky pre premnoženie slimákov, ktorí sú prenášačmi cerkárií," povedal Nešetřil. Poznamenal, že v uplynulých dňoch tam vysadili vodné rastliny a podľa odborníkov by sa situácia mohla o rok či dva zlepšiť. Univerzálna metóda na rýchle zbavenie vody cerkárií neexistuje. Riešenie závisí od konkrétnych podmienok. Často je jedinou možnosťou zber slimákov.

"Z dlhodobého hľadiska pomáha pravidelné vypúšťanie alebo aspoň výrazné zníženie hladiny vody cez zimu či nasadenie vhodných druhov rýb, ktoré regulujú populáciu slimákov, ale nemajú negatívny vplyv na kvalitu vody," uviedla parazitologička Bulantová.

A potvrdila, že problém s cerkáriami často zmizne sám od seba, pravdepodobne vďaka zvyšujúcej sa rozmanitosti organizmov vo vode, paradoxne vrátane slimákov a ich parazitov. "Niekedy v dôsledku jednoduchého úhynu infikovaných slimákov v mieste, kde sa chrobákovi nepodarilo dokončiť svoj životný cyklus prostredníctvom vtáčích hostiteľov," dodala parazitologička.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 01:05