Ochorenie zásadne ovplyvňuje srdce aj obličkyUnsplash/Ivan Aleksic
StoryEditor

Blíži sa katastrofa nevídaných rozmerov, varujú vedci. Do roku 2050 bude mať túto chorobu takmer 1,5 miliardy ľudí

Miroslav Kamody15.07.2023., 08:00h

Je to paradox - práve náš blahobyt spôsobuje, že stovky miliónov ľudí po celom svete budú trpieť chorobou, ktorej sa dá vo väčšine prípadov predísť.

Lajkuj Brainee.sk na

V budúcnosti bude ľudstvo čeliť mnohým problémom, s ktorými bude mimoriadne ťažké vysporiadať sa. Ako uvádza portál The Washington Post, okrem následkov klimatických zmien bude do roku 2050 až 1,3 miliardy ľudí čeliť cukrovke.

To by bol viac ako dvojnásobok súčasného počtu. Išlo by o hroziacu epidémiu ktorá by znamenala zvýšené spoločenské a zdravotné náklady, keďže chronický stav vedie k problémom so srdcom, zlyhaniu obličiek a celému radu ďalších problémov.

image

Nechávaš psie ho*ienka na ulici? Robíš obrovskú chybu. Hrozia ti choroby aj odolnosť voči antibiotikám

Pochmúrna irónia

Tento zvyšujúci sa výskyt cukrovky 2. typu možno väčšinou pripísať nárastu obezity, uviedli vedci v štúdii publikovanej v magazíne The Lancet. Odhadujú, že v súčasnosti je približne 529 miliónov ľudí s diabetom 1. aj 2. typu, čo predstavuje približne 6,1 percenta svetovej populácie.

Keď toto číslo narastie, zvýrazní to pochmúrnu iróniu: aj keď medicína napreduje a svetové ekonomiky rastú, naše skutočné zdravie a priemerná dĺžka života trpia – často v dôsledku podmienok spojených s naším vlastným relatívnym blahobytom, čo vytvára zvláštne a zložité nové výzvy pre verejné zdravie.

image

Cukrovku by mohlo mať až 1,3 miliardy ľudí

Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Tento predpokladaný globálny nárast miery cukrovky bude konkrétne znamenať obrovskú novú záťaž pre mnohé systémy zdravotnej starostlivosti. V inej štúdii publikovanej v časopise Diabetes Care sa v roku 2015 odhadovali ekonomické náklady na diabetes na celom svete na 1,3 bilióna dolárov a v najhoršom prípade by sa do roku 2030 mohli zvýšiť až na 2,5 bilióna dolárov.

Obličky, srdce aj nervy

Cukrovka, ku ktorej dochádza, keď telo nedokáže vyrobiť dostatok inzulínu alebo ho nedokáže efektívne využiť na reguláciu glukózy v krvi, môže spôsobiť kaskádu problémov, ktoré môžu poškodiť hlavné telesné systémy, ako sú obličky, srdce a nervy.

image

Tieto vzácne a desivé mentálne stavy ti nedovolia zaspať. Nechýba syndróm chodiacich mŕtvol či mimozemskej ruky

V roku 2021 WHO odštartovala niekoľko nových iniciatív na prevenciu cukrovky spolu s „liečebnými cieľmi“, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2030, ale ešte sa uvidí, či to bude mať nejaký vplyv, keďže cukrovka sa s najväčšou pravdepodobnosťou preženie celosvetovou populáciou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:26