Chystáš sa na dovolenku a ochorieš.Pixabay, Brainee x Canva
StoryEditor

Prečo ochorieme v momente, keď sa chystáme odísť na dovolenku? Lekár vysvetľuje, čo sa s nami vlastne deje

Nikola Michalkova25.02.2024., 10:00h

Stáva sa to takmer vždy. V práci si zoberieš voľno, chystáš sa na dovolenku a zrazu musíš siahnuť po liekoch na nádchu. Čo sa to s nami deje?

Lajkuj Brainee.sk na

Lekár odhalil dôvod, prečo sa stáva, že ochorieme hneď, ako sa chystáme odísť na dovolenku. Ak sa ti to už niekedy stalo, pravdepodobne si sa nepotešil. V nasledujúcich riadkoch sa dozvieš dôvod. 

Prečo sa to deje?

Dovolenková sezóna sa už čoskoro naplno rozbehne a množstvo ľudí plánuje cestovať. A často sa stáva, že akonáhle si ľudia vezmú voľno v práci, zároveň siahnu aj po vreckovkách a liekoch. Nezáleží na tom, či ide o zimnicu alebo nádchu, vyzerá to tak, že hneď, ako si človek zoberie voľno, telo začne protestovať, uvádza sa na portáli LadBible. 

image

Únava, stres, vyhoretie. Nauč sa 7 spôsobov ako oddychovať fyzicky aj duševne

Odborník na zdravie tento fenomén nazval aj „efekt zvoľnenia“ a je oveľa častejší, ako si myslíme. To, ako sa tomu vyhnúť a prečo sa to deje prezradil osobný a súkromný praktický lekár Suhail Hussain.

„Keď je telo zvyknuté fungovať na vysoké hladiny stresových hormónov a adrenalínu, a tie sa zrazu znížia, náš imunitný systém je vystavený riziku a potom sme náchylní na drobné infekcie a nadmernú únavu,“ povedal. 

„Zvyšuje sa aj bolesť svalov – adrenalín zvyšuje svalové napätie, takže si predstavte gumičku, ktorá je stále napnutá, čo sa stane, keď ju pustíte?“ dodáva. Efekt zvoľnenia sa najčastejšie vyskytuje práve po intenzívnom pracovnom týždni. 

image

Po prudkom zvoľnení často telo nereaguje ideálne

Unsplash/Kelly Sikkema

Ako tomu predísť?

Našťastie existuje spôsob, ako tomu predísť. Doktor radí, že sa tomu dá vyhnúť postupným odbúravaním stresu. Ak sa dokážeš uvoľniť pri filmoch, pred nástupom do lietadla si nejaký pusti. Okrem toho je na odbúranie stresu vhodná aj joga.

„Môžete sa pokúsiť zmierniť vplyv efektu zvoľnenia pomalým odbúravaním stresu. Namiesto toho, aby ste sa zrútili a vyhoreli, snažte sa na dovolenke zachovať určitú aktivitu alebo určitý stupeň cvičenia, aby nedošlo k masívnemu poklesu hladiny stresových hormónov, čo znamená, že môžete telu umožniť pomalú aklimatizáciu,“ hovorí. 

image

Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Globálny fenomén vyhľadáva čoraz viac ľudí

Samozrejme, niekedy sa stáva, že ľudia trpia aj chronickým stresom, preto je veľmi dôležité odhaliť to. „Neustále fungovanie na vysokej úrovni stresu je pre vás veľmi zlé. Vedie k vyššie uvedeným problémom, ale aj k dlhodobejším následkom, ako je tvorba plaku v tepnách, čo vedie ku koronárnym príhodám a mŕtviciam, depresiám a úzkostiam, a dokonca aj k závislosti,“ vysvetľuje. Ale ak na stres nič nezaberie, určite sa poraď so svojím lekárom. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:34