Hovoria o ňom ako o zázraku, ktorý dopomôže k chudnutiu. Užívanie tohto lieku má však aj rad nežiadúcich účinkov.Shutterstock/Shutterstock
StoryEditor

„Zázračný“ hack na chudnutie: Influenceri užívajú liek na cukrovku. Ten má teraz výpadok a cukrovkárom nič nezostalo

mor15.01.2023., 15:00h

Tento trend sa šíri hlavne po TikToku, no propagoval ho aj Elon Musk. Pre vysoký záujem o liek, používaný pri diabete, došlo k jeho globálnemu výpadku. Avšak množstvo tých, ktorí liek užívajú, nevie o jeho nežiadúcich účinkoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Ozempic je vyrábaný dánskou farmaceutickou spoločnosťou Novo Nordisk a jedná sa o injekčný liek, ktorý upravuje hladinu cukru a inzulínu u diabetikov. Akonáhle sa však influenceri začali na svojich sociálnych sieťach chvastať údajne zázračnými účinkami Ozempicu na stratu hmotnosti, nastal ošiaľ a masové vykupovanie liečiva. 

image

Experimentálny liek prekonal všetky očakávania. Priniesol rekord v chudnutí, niektorí zhodili desiatky kíl

Semaglutid, liečivo, ktoré Ozempic obsahuje, svojou chemickou štruktúrou pripomína hormón glukagón a ten je v tele zodpovedný za reguláciu chuti do jedla (mimo iné). Tým pádom pacienti po požití lieku cítia rýchlejšie pocit sýtosti a to môže viesť aj k znižovaniu hmotnosti. 

„Liek na chudnutie“

Internet účinok liečiva zredukoval len na jeden účinok: vedľajší efekt v podobe znižovania hmotnosti. Ľudia ho začali zrazu masovo propagovať. Na TikToku pod hashtagom #Ozempic nájdeš tisícky videí a má už viac než 381 miliónov zobrazení a toto číslo neustále rastie. 

K zástupu ľudí propagujúcich diabetický liek sa pridal aj nový šéf Twitteru Elon Musk. Ten vo svojom tweete napísal, že Ozempic bol jedným z dôvodov, vďaka ktorému zhodil 13 kíl. V ďalšom tweete zas píše o tom ako „sa zdá, že semaglutid (aka Ozempic/Rybelsus/ sa javí byť účinným pri kontrole chuti do jedla a to s minimálnymi vedľajšími účinkami.“

Aj na Facebooku sa rozmohlo šírenie informácii ohľadne užívania lieku na chudnutie. Ľudia si tam zakladajú skupiny, kde si vymieňajú skúsenosti a majú desiatky tisíc členov. 

Výpadky lieku

Nárast globálnej spotreby Ozempicu spôsobil veľký výpadok v Austrálii, ten by mal trvať až do marca tohto roku. Austrálska vláda taktiež vyzvala zdravotníkov, aby okamžite prestali predpisovať pacientom, ktorí chcú chudnúť, Ozempic a mysleli tak na pacientov, ktorí trpia diabetom. 

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Štúdia varuje, že vyvoláva rizikové správanie

Francúzska národná agentúra pre bezpečnosť liekov vydala pre lekárov tiež podobné pokyny. Vo svojom dokumente vyzvala, aby lieky typu Ozempic predpisovali len pacientov s diabetom 2. typu, ktorí majú v anamnéze mŕtvicu alebo srdcové ochorenia. 

Spojené kráľovstvo spolu s Austráliou vo svojej snahe chrániť záujmy a zdravie cukrovkárov zakročili aj proti influencerom propagujúcim údajne zázračné účinky lieku. Vyslali k nim varovanie, že v prípade propagácie užívania lieku by mohlo dôjsť k právnemu stretu. 

Na Slovensku je aktuálne tiež výpadok Ozempicu (až na Ozempic O,25 mg), podľa dostupných informácií z lekárne. Ten však údajne nemusí byť zapríčinený zvýšeným dopytom na našom území, ale celkovým globálnym výpadkom.

Spoločnosť Novo Nordisk pre EuroNews uviedla, že sa zaviazala „úzko spolupracovať s vládnymi orgánmi na dotknutých trhoch, aby sme minimalizovali dopad na pacientov a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme boli schopní čo najrýchlejšie uspokojiť dopyt.“ Farmaceutická poločnosť v roku 2022 investovala 1,5 miliárd eur do rozširovania svojich výrobných liniek. Ich závody na Ozempic sú v prevádzke 24 h denne 7 dní v týždni len aby mohli uspokojiť zvýšený globálny dopyt. 

Vedľajšie účinky pri užívaní

Ako každý liek aj pri užívaní Ozempicu sa môžu prejavovať niektoré z nežiadúcich vedľajších účinkov, ktoré výrobca uvádza v sprievodnej informácii pribalenej v krabičke. Tieto vedľajšie účinky sa prejavujú aj u pacientov s cukrovkou ako aj pri tých, ktorí chcú len chudnúť. Jedná sa o zápchu, zápal pankreasu a v zriedkavých prípadoch môže podnieť vznik rakoviny. 

image

Veľa liekov na predpis má taktiež kontraindikácie s ďalšími liečivami. Preto je dôležité, aby ich predpisoval lekár. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k nepriaznivému vzájomnému pôsobeniu liečiv, ktoré môže viesť k rozvoju iných závažnejších a neočakávaných vedľajších účinkov. 

Národná lekárska knižnica USA varuje, že injekčný liek Ozempic „môže zvýšiť riziko, že sa u vás vyvinú nádory štítnej žľazy vrátane medulárneho karcinómu štítnej žľazy (MTC), čo je typ rakoviny štítnej žľazy. U laboratórnych zvierat, ktorým bol podaný semaglutid, sa vyvinuli nádory, ale nie je známe, či tento liek zvyšuje riziko nádorov u ľudí.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 08:17