LiekyUnsplash/towfiqu Barbhuiya/
StoryEditor

Tento bežný liek jedia Slováci ako cukríky. Vedci varujú, spôsobiť môže infarkt či mozgovú príhodu

Miroslav Kamody21.06.2023., 08:00h

Doma ho má zrejme každý. V priebehu roka si dá jednu tabletku takmer každý Slovák a niektorí ho dokonca užívajú denne ako prevenciu. Je to však obrovská chyba.

Lajkuj Brainee.sk na

Aspirín patrí k najčastejšie užívaným liekom na svete. Štúdie podľa CNN dokonca ukazujú, že viac ako 40 % dospelých vo veku 60 rokov alebo starších užíva aspirín každý deň, aby zabránili nebezpečným krvným zrazeninám, ktoré by mohli viesť k infarktu alebo mŕtvici.

Aj na Slovensku sa však rozšíril trend, ktorý odporúča užívať každý deň jednu tabletku „len tak”, pre istotu. A asi ti nemusíme pripomínať, že takto sa lieky brať rozhodne nemajú.

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Vedci varujú, že vyvoláva rizikové správanie

Riziko prevažuje prínos

V priebehu posledných rokov odborníci ustúpili od plošného užívania aspirínovej terapie u starších dospelých. Ukázalo sa totiž, že užívanie aspirínu so sebou nesie zvýšené riziko závažného krvácania, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou preváži akýkoľvek prínos pri prevencii prvých srdcových infarktov alebo mozgových príhod.

Zároveň však treba dodať, že v istých prípadoch sa stále odporúča ľuďom, ktorí mali srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu, aby sa zabránilo ďalším podobným zdravotným problémom.

image

Aspirín môže spôsobiť vážne problémy

Unsplash/Diana Polekhina

Keďže aspirín môže prispieť k nebezpečenstvu veľkých krvácaní, ako sú aneuryzmy, výskumníci chceli vedieť, či môže byť tiež faktorom pri jemnejšej strate krvi: druhu, ktorý môže viesť k anémii alebo zníženiu kyslíka v krvi.

Trápi najmä starších

Anémia je ďalším veľkým problémom starších ľudí, aj keď možno podceňovaný v porovnaní so srdcovými infarktmi a mozgovými príhodami. Štúdie ukazujú, že 30 % dospelých vo veku 75 rokov a starších na celom svete trpí anémiou, ktorá je spojená s horším zdravotným stavom, a to vrátane únavy, problémov s pamäťou a myslením, depresie a zvýšeného rizika úmrtia.

Štúdia zverejnená v pondelok v Annals of Internal Medicine sledovala viac ako 18-tisíc dospelých vo veku 65 a viac rokov z USA a Austrálie. Polovica užívala 100 miligramov aspirínu denne (nízku dávku) zatiaľ čo druhá polovica si vzala fiktívnu tabletku. Vedci ich sledovali asi päť rokov.

image

Väčšina z nás má v sebe vírus, o ktorom nikto počul. Prináša však so sebou zásadné riziká, ktoré ohrozujú teba aj deti

Účastníci štúdie absolvovali každoročné návštevy lekárov a krvné testy na hemoglobín a feritín, proteín v krvných bunkách, ktorý ukladá železo. A videli malý, ale jasný rozdiel. Dospelí, ktorí užívali aspirín, mali o 20 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú anemickí ako tí, ktorí ho neužívali.

Výsledky hovoria jasne

Vedci na základe svojich výsledkov odhadli, že u 24 % seniorov v skupine s denným užívaním aspirínu sa do piatich rokov rozvinie anémia v porovnaní s 20 % v skupine s placebom. Tí, ktorí užívali aspirín, mali tiež mierne nižšie hladiny hemoglobulínu a feritínu, ktoré pomáhajú krvným bunkám prenášať kyslík.

Rozdiel zostal aj vtedy, keď výskumníci upravili svoje údaje tak, aby zohľadňovali rakovinu a závažné krvácavé príhody počas štúdie a ďalšie rozdiely medzi účastníkmi, ako je vek, pohlavie, cukrovka, ochorenie obličiek a užívanie nesteroidných protizápalových liekov.

image

Aspirín môže spôsobiť vážne problémy

Unsplash/Hal Gatewood

Štúdia sa nezaoberala tým, ako môže aspirín prispievať k anémii, ale autori majú predstavu o tom, ako by sa to mohlo stať. Aspirín sťažuje zrážanie krvi, pretože zabraňuje zlepeniu krvných doštičiek.

Vedci varujú

Blokuje tiež enzým Cox-1, ktorý je dôležitý pre udržanie sliznice žalúdka a čriev. S touto poškodenou ochrannou bariérou je ľahšie, aby malé množstvá krvi časom vytiekli z čreva, čo nakoniec spôsobuje anémiu.

image

WHO varuje svet: Príde ďalšia pandémia, môže byť ešte smrteľnejšia ako koronavírus

Vedci napísali, že keďže tento účinok videli v mnohých rôznych skupinách, bez ohľadu na ich základné zdravie, je pravdepodobné, že bude väčším problémom pre ľudí, ktorí majú iné riziko anémie, ako sú zápalové ochorenia, ako je artritída alebo chronická renálna insuficiencia.

Jedným dychom dodávajú, že lekári by mali  zvážiť dôkladnejšie sledovanie hladín hemoglobínu u svojich pacientov, najmä ak majú viaceré rizikové faktory vrátane užívania aspirínu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 09:17