Ako bojovať proti starobe?Bryan Johnson/Blueprint, Unsplash/Brooke Cagle
StoryEditor

Na spomalenie starnutia nemusíš míňať milióny. Pozreli sme sa na to, čo ti pomôže byť mladý čo najdlhšie

Miroslav Kamody10.06.2023., 14:00h

Bohatí ľudia sa snažia zvrátiť proces starnutia. Často však zabúdajú na to, že základom sú veci, ktoré každý z nás môže robiť úplne zadarmo.

Lajkuj Brainee.sk na

Len málokto z nás by nechcel zostať mladý, keby takúto možnosť má. Do boja so starobou sa však púšťajú hlavne milionári a celebrity, ktorí si môžu dovoliť drahé experimenty a procedúry, ktoré ich majú udržať čo najdlhšie mladými, píše The Conversation.

Deje sa to už celé stáročia - Gréci a Rimania si vytvárali masky na tvár z krokodílieho trusu, oslie mlieko a labutí tuk sa používali na minimalizáciu vrások, Kleopatra sa zrejme denne kúpala v kyslom oslím mlieku a samozrejme nemôžeme zabúdať ani na Alžbetu Báthoryovú.

image

Magnát míňa milióny ročne na to, aby vyzeral mlado. Projekt Blueprint zabezpečuje 30 lekárov

Nikdy nezostarnúť?

Jasným príkladom súčasnej honby za mladosťou je 45-ročný americký technologický miliardár Bryan Johnson, ktorý každoročne vynakladá dva milióny dolárov na proces odvrátenia starnutia. A dostal sa do bodu, keby údajne starne pomalšie ako niektoré deti.

„Mnohé z Johnsonových metód zvrátenia veku sú sporné, zahŕňajú riskantnú vedu a majú známe vedľajšie účinky,” upozorňuje pre portál The Conversation Rachael Jefferson-Buchanan, lektorka štúdií ľudského pohybu a kreatívneho umenia na Univerzite Charlesa Sturta.

Ako pripomína, proces starnutia sa s pribúdajúcimi rokmi nedá zastaviť, existuje však niekoľko vecí, ktoré môžeme všetci na udržanie svojho zdravia urobiť zadarmo. Pozrime sa však najprv z vedeckého pohľadu na to, čo robí Johnson.

image

Američan si najal tím 30 lekárov, aby mu vrátili mladosť.

Bloomberg

Prísna strava aj transfúzie krvi od syna

Pôst - Johnson sa pôsti 23 hodín denne, následne si dopraje jeden pokrm - 2 250 kalórií výživného jedla „prispôsobeného“ potrebám jeho tela. „Jedlo počas dňa môže mať pozitívny vplyv na to, ako metabolizujeme živiny, hladinu zápalu, hormonálnu reguláciu a kardiometabolické zdravie cukor, triglyceridy, cholesterol, krvný tlak, BMI a obvod pása,” hovorí Jefferson-Buchanan.

Príjem potravy v štýle Spartanu však môže zhoršiť reakciu tela na cukor (glukózová tolerancia). Zároveň to nie je nevyhnuté a o nič účinnejšie na udržanie hmotnosti ako napríklad zníženie príjmu kalórií pri každom jedle. „Na potvrdenie obmedzených zistení rizika a prínosu pôstu sú potrebné rozsiahle dlhodobé štúdie na ľuďoch.”

image

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Kyslé peelingy - Aby si Johnson udržal mladistvý lesk pokožky, absolvuje týždenné kyslé peelingy. Už však nehovorí, že ochabnutú pokožku tváre či hlboké jazvy a vrásky jednoducho nevyhladíš. Kyslé peelingy tiež prinášajú riziká - poškodenia orgánov, infekcie, zjazvenia a opuch.

Plazmatické infúzie -  Snáď najbizarnejšou procedúrou navodzujúcou mladosť, o ktorú sa Johnson pokúsil, je prijímanie transfúzií krvi od svojho 17-ročného syna. Krvné transfúzie sú však rizikom kvôli prenosu infekcií, horúčke či alergickým reakciám.

„Americké biotechnologické spoločnosti už desaťročia skúmajú plazmové infúzie na boj proti chorobám súvisiacim s vekom u ľudí. Neexistujú však žiadne preukázané klinické výhody.”

image

Bryan Johnson

Bryan Johnson/Blueprint

Obľúbená kryoterapia

Dnes sa ľudia po celom svete snažia starobu odvrátiť kryoterapiou. „Niektoré výskumy naznačujú, že by to mohlo mať výhody súvisiace s dlhovekosťou tým, že spomaľuje bunkovú degeneráciu, stimuluje produkciu kolagénu a elastínu, zvyšuje metabolizmus a znižuje zápal,” vysvetľuje odborníčka.

Wim Hof zahŕňa ponorenie do studenej vody ako jeden z troch pilierov svojej metódy Wima Hofa na „zvýšenie spojenia mysle a tela“, Cristiano Ronaldo zase vystavuje svoje telo extrémne nízkym teplotám na dve až štyri minúty, aby znížil známky starnutia a zlepšil svoje celkové zdravie. Vystavuje sa však riziku zlomenín kostí, poškodenia nervov, krvácania či opuchov.

Investuj do týchto dvoch vecí

Čo teda môžeme urobiť, aby sme aspoň trochu skrotili proces starnutia? Dve z najbežnejších metód proti starnutiu, ktoré Johnson odporúča, sú každodenné návyky starostlivosti o seba, ako je spánok a cvičenie.

image

53-ročný Čech prekonal šialený svetový rekord. V planku vydržal bez prestávky takmer desať hodín

Má prísny plán spánku, ktorý zahŕňa odchod do postele o 20:00 s hodinovou večierkou v tmavej miestnosti. Príliš veľa alebo príliš málo spánku je spojené s väčším rizikom obezity, srdcových chorôb a predčasnej smrti.

„Vypracovanie si pravidelnej spánkovej rutiny, zníženie rušivých vplyvov v spálni, ako sú mobilné telefóny a pravidelné cvičenie, to všetko môže pomôcť zmierniť problémy so spánkom.”

Rachael Jefferson-Buchanan upozorňuje, že od stredného veku musíme všetci pravidelne cvičiť, aby sme zvýšili svalovú hmotu, hustotu kostí, silu, vytrvalosť, koordináciu a rovnováhu. Vďaka tomu sa vyhneš pádu - jednému z najväčších zdravotných rizík pre starších ľudí.

image

Spánok je základ, na ktorý by mal myslieť každý

Unsplash/Gregory Pappas

Malé zmeny v spánku, stravovaní (jesť veľa zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, zdravých tukov a dostatok bielkovín) a cvičenie môžu podporiť tvoje zdravé starnutie, znížiť pravdepodobnosť predčasného úmrtia a pomôcť nám všetkým viesť aktívny a nezávislý život v naše staršie roky. „To je to, do čoho sa skutočne oplatí investovať,” dodáva na záver odborníčka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 13:03