Josef Šálek prekonal rekord v polohe zvanej plankMAFRA/Petr Eret
StoryEditor

53-ročný Čech prekonal šialený svetový rekord. V planku vydržal bez prestávky takmer desať hodín

iDnes.cz27.05.2023., 13:00h

Guinessova kniha rekordov má od soboty nový rekord - 9 hodín, 38 minút a 48 sekúnd v polohe zvanej plank, kedy človek stojí celý čas len na prstoch nôh a lakťoch.

Lajkuj Brainee.sk na

V Plzni v Parkhoteli v rámci festivalu zdravého životného štýlu ho dosiahol 53-ročný Josef Šálek - český športovec, otužilec, kouč a ako sám hovorí - aj motivátor ľudí, píše Jitka Kubíková Šrámková z portálu iDnes.

Nechýbala asistencia komisára z Guinessovej knihy rekordov. Zhotovovaný bol kamerový záznam, aby nechýbal dôkaz, že sa neodchýlil od pravidiel. Takto prekonal rekord Austrálčana v dĺžke 9 hodín, 30 minút, jedna sekunda. Nie je to pritom Šálkov prvý výkon svetového dosahu.

image

Plavkyňa láme rekordy v extrémnych mrazivých antarktických vodách. Chce zachrániť planétu

Prekonal aj Wima Hofa

Tým prvým bol naboso, bez trička a v mraze najrýchlejšie odbehnutý polmaratón na snehu v čase 1 hodina, 36 minút a 21 sekúnd. Prekonal tým svetový rekord známeho otužilca Wima Hofa.

„Mojou ďalšou métou je zabehnúť bosý a v snehu maratón, plánujem to budúci rok vo februári, opäť so zapísaním do Guinessovej knihy rekordov,“ povedal Šálek. Po výkone na záhrade hotela mu tlieskali stovky ľudí a jeho podporovatelia ho kropili šampanským. Potom ich Šálek stíšil, začal spievať českú hymnu a väčšina ľudí sa pridala.

image

Josef Šálek prekonal rekord v polohe zvanej plank

MAFRA/Petr Eret

Aj počas planku mu ľudia k pódiu, kde výkon prebiehal, prichádzali vyjadriť podporu, on s nimi hovoril, ďakoval, okolo boli počuť aj bubny, pri ktorých sa ľudia striedali, aby mu fandili.

Dôkazom toho, že takýto výkon nie je fyzicky žiadna sranda, bol aj fakt, že po vyhlásení rekordu mal trochu problém zostúpiť z pódia. „Bolesť na rôznych miestach tela bola obrovská, bol som veľmi unavený,“ rozpráva Šálek.

Ráno na rozcvičku

Najhoršia časť takmer desaťhodinového planku bola podľa neho nutnosť prekonať bolesť v lakťoch. „Lakeť sa totiž nesmie zdvihnúť, môže sa maximálne posunúť alebo pootočiť,“ priblížil rekordér.

image

Vyniesol som 121 kíl, už ani v Himalájach to nefunguje ako v Tatrách, hovorí vysokohorský nosič

V nedeľu ráno už ho ale MF DNES zastihla po rannej rozcvičke, ktorá obnáša desaťminútový plank, kľučky a naťahovanie. „Už som oddýchnutý, cítim len príjemné spevnenie tela,“ uviedol ráno po výkone Šálek, ktorý dobrý stav tela a rýchlu regeneráciu pripisuje životnému štýlu a životospráve. Živí sa totiž len tekutou špeciálne zostavenou stravou.

Ešte pred piatimi rokmi mal ale o 15 kilogramov navyše a holdoval cigaretám a alkoholu. „A môj nezdravý jedálniček mi spôsobil zvýšený cholesterol a chorobu nazývanú dna. Svoje nezdravé návyky som ale zmenil,“ rozpráva Šálek. Napísal o tom knihu Zlaté dno.

„Hlavnú úlohu v nej hrá arabské väzenie, kam som sa na 60 dní dostal pri prestupe na letisku, keď si ma právnici pomýlili s inou hľadanou osobou a prepustili ma na slobodu až po dvoch mesiacoch. Tam som sa dostal na dno a rozhodol sa zmeniť život,“ načrtol.

Plank by mal cvičiť každý

Svojim rekordom vraj chcel Šálek nielen motivovať ľudí k zdravému životnému štýlu a k športu, ale chcel ich tiež upozorniť na plank, ktorý považuje za vynikajúci cvik.

image

Vypľúval krv, no má už druhý svetový rekord. Čech sa v plavkách ponoril 52 metrov pod ľad

„Ľudia by ho mali začleniť do svojho denného rytmu. Slúži totiž na spevnenie celého tela, čo následne pomáha nielen pri iných športoch, ale tiež vylepší chôdzu, spôsob sedenia pri sedavom zamestnaní, aby telo pri týchto činnostiach netrpelo. Je to skrátka vynikajúci cvik, ktorý pozitívne zafunguje za veľmi krátku dobu,“ odkázal Šálek. 

Lekári plzenskej fakultnej nemocnice mu údajne merali, rovnako ako ďalším vrcholovým športovcom takzvaný metabolický vek a dospeli k hodnote 37 rokov, čo je o 16 rokov menej, ako má v skutočnosti. „To bolo vlani, tento rok sa chcem dostať ešte nižšie,“ plánuje Šálek.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 16:50