Američan si najal tím 30 lekárov, aby mu vrátili mladosť.Bryan Johnson/Blueprint
StoryEditor

Magnát míňa milióny ročne na to, aby vyzeral mlado. Projekt Blueprint zabezpečuje 30 lekárov

Nikola Michalkova28.01.2023., 12:00h

Kto by nechcel byť stále mladý. Spomalenie starnutia je niečo, čo mnohí ľudia stále považujú za sci-fi. Američan platí niekoľko miliónov dolárov, aby vrátil späť svoju mladosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Starnutie je niečo, čo určite nejednému z nás spôsobuje vrásky na tvári. Zatiaľ čo sa niektorí ľudia rozhodnú kupovať krémy proti starnutiu či vráskam, americký technologický magnát si zvolil inú cestu. 

Projekt Blueprint

Bryan Johnson je 45-ročný muž pochádzajúci z Ameriky. Narodil sa v Utahu v početnej mormonskej rodine, vychovávala ho matka a nevlastný otec. Keď mal 19 rokov, odišiel na dvojročnú misiu do Ekvádoru. Keď dovŕšil 45 rokov, starnutie začalo byť pre neho zjavne neprijateľný fakt. Preto sa rozhodol najať tím 30 lekárov, ktorým platí ročne 2 milióny dolárov, aby mu vrátili späť jeho mladosť. Celý projekt nazvali Blueprint. 

image

7 spôsobov, ako udržať svoj mozog mladý čo najdlhšie

Jeho cieľom je mať opäť telo 18-ročného muža, čomu by zodpovedala aj výkonnosť a funkcia tela a orgánov, hovorí sa vo videu, ktoré zverejnil portál Inside Edition. Na portáli Daily Mail sa píše, že muž vo svojich 30 rokoch založil úspešnú spoločnosť Braintree Paymant Solution, ktorú v roku 2013 predal za 800 miliónov dolárov. Pre portál Bloomberg sa tiež vyjadril, že životný štýl, ktorý v minulosti viedol, mu spôsoboval psychické problémy, ako bola depresia. Aj to bol dôvod, prečo sa rozhodol zamerať sa na fungovanie svojho tela. Našiel niekoľko startupov, ale pred dvomi rokmi objavil najambicióznejší projekt, ktorý sa venoval prepracovaniu jeho tela. 

Pravidlá

Samozrejme, aby svoj vytúžený vek dosiahol, musí dodržiavať pravidlá. Každé ráno vstáva o pol štvrtej, pričom nezabúda na niekoľko desiatok doplnkov a svoj odvar, ktorý nazýva „Giant Green.“ Jeho strava sa skladá výlučne z vegánskeho jedla a celý proces sa precízne monitoruje. „Nie je tu ani možnosť, že si dám niečo iné. Je to jednoducho vylúčené,“ hovorí. Dôkazom je aj to, že má vyše 33 tisíc snímok svojich čriev a sleduje všetko – od hmotnosti kostí až po počet nočných erekcií, pre čo býva celú noc pripojený na prístroj, ktorý erekcie počíta, uvádza sa na portáli Daily Mail. 

Bryan podstupuje množstvo sledovaní a lekárskych zákrokov, pričom niektoré z nich sú extrémne a bolestivé. Ich výsledky sa následne merajú pomocou krvných testov, magnetickej rezonancie, ultrazvuku a kolonoskopie. Tím lekárov vedie 29-ročný doktor Oliver Zolman, ktorý sa špecializuje na terapie zaoberajúce sa starnutím na Cambridge. Okrem toho Bryan používa sedem rôznych krémov na tvár, aby dosiahol svoj vytúžený vzhľad pokožky. 

Sledujú zmeny

Podľa jeho tímu lekárov sa mu jeho cieľ skutočne môže podariť. Počas dvoch rokov sledujú značné zmeny, ktoré by to mohli dokázať. Za tento čas sa mu totiž znížil celkový biologický vek o viac ako päť rokov, pričom teraz má srdce ako 37-ročný, pokožku 28-ročného a kapacitu pľúc má ako 18-ročný človek. „Na svete neexistuje človek, ktorý by mal 45 rokov, ale každý orgán by mal ako 35-ročný,“ povedal pre agentúru Bloomberg doktor Oliver Zolman. 

Samozrejme, nie všetko je úplne bezpečné a niektoré veci sú skutočne rizikom. Podľa slov kardiológa môže byť tento proces nebezpečný. „Všetko, čo zájde do extrému, vrátane kombinácie doplnkov, nadmerného cvičenia a nadmerných zmien v strave, môže byť potenciálne škodlivé pre telo.“ 

Jeho životný štýl a posadnutosť podviesť vplyvy času si od verejnosti vyslúžili určitú kritiku. Diváci jeho online obsahu ho zvyknú prirovnávať k Patrickovi Batemanovi z filmu American Psycho. „Očakával som to a je to v poriadku. To, čo robím, môže znieť extrémne, ale snažím sa dokázať, že sebapoškodzovanie a rozklad nie sú nevyhnutné,“ vyjadril sa pre agentúru.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:24