Energetické nápojeUnsplash/Kenny Eliason
StoryEditor

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Miroslav Kamody28.02.2023., 08:00h

O tom, že ide o hlúpy nápad, niet žiadnych pochýb. Následky však boli omnoho horšie, ako si vieš predstaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás niekedy v živote urobil hlúposť, na ktorú rozhodne nespomína dobre. Svoje by o tom vedel povedať osamelý hráč hier, ktorý len o vlások unikol smrti po tom, čo údajne vypil tucet plechoviek energetických nápojov za 10 minút. Chcel vraj ohúriť svojich spolupracovníkov, píše New York Post.

„Muž vypil 12 energetických nápojov za 10 minút. Toto sa stalo s jeho orgánmi,“ hovorí doktor Bernard Hsu divákom v úvodných momentoch videa na YouTube, ktoré nedávno uverejnil. Hsu, klinický farmaceut, ktorého kanál sa môže pochváliť viac ako 2,6 miliónmi predplatiteľov, často nahráva vtipné videá s bizarnými príbehmi z pohotovosti.

image

Zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

Hlúpy nápad

Hsu vo videu hovorí o mužovi s iniciálami „JS“, ktorý bol prijatý na pohotovosť s akútnou bolesťou brucha. Vo videu je možné vidieť 36-ročného zavalitého muža posadnutého Pokémonmi, videohrami a vecami, ktoré ako dieťa nemohol hrať. Počas svojho života mal mať problém so socializáciou.

Hsu opísal, že JS po vypití energetických nápojov pociťoval búšenie srdca a bolesti chrbta. „Hneď po vypití všetkých dvanástich energetických nápojov sa JS necítil dobre. Aby sa od všetkého odvrátil, začal hrať nejaké hry,” opisuje celú situáciu populárny doktor.

Do nemocnice sa neponáhľal

Nemohol nič jesť ani piť, no očividne si myslel, že všetko prejde. Nevyhľadal hneď lekársku pomoc, čo nakoniec rýchlo viedlo k nástupu akútnej pankreatitídy. JS skončil v nemocnici, kde lekári zistili, že jeho pankreas začal tráviť samého seba, keď sa jeho telo snažilo držať krok s kilom cukru a extrémnym množstvom kofeínu z dvanástich plechoviek.

Jeho pankreas bol opuchnutý nahromadenou tekutinou, ktorá infikovala jeho pečeň. To spôsobilo, že mu začali odchádzať obličky. Nemenovaného pacienta po bizarnom kúsku liečili intravenóznymi tekutinami a antibiotikami. Nakoniec však dokázal prežiť. Doktor Hsu ale hovorí, že celý incident bol pre muža „budíčkom“.

image

Zlý spánok, smútok aj vyššie riziko srdcového zlyhania. Toto všetko sa stane s tvojím telom, keď prestaneš mať sex

Nábeh na cukrovku

Jeho krvné testy ukázali, že má prediabetes - stav, keď sú hladiny cukru v krvi vyššie ako normálne, ale nie dostatočne vysoké na diagnózu cukrovky. „Väčšina ľudí vie, že energetické nápoje môžu byť nebezpečné, keď sa konzumujú vo veľkom nadbytku,“ povedal Hsu divákom.

„Hlavná vec, ktorú som sa naučil z jeho videí, je, že hneď ako sa dostanete do nemocnice, z akéhokoľvek dôvodu, bez ohľadu na to, ako sa hanbíte, VŽDY povedzte všetko, čo sa stalo lekárom,“ napísal jeden používateľ do sekcie komentárov k videu.

image

Energetické nápoje ti vo veľkom množstve môžu poriadne uškodiť

Unsplash/Alexander Sinn

Pozor na hlúpe výzvy

Zdravotní experti dlhodobo upozorňujú na nebezpečenstvo sladkých kofeínových nápojov. A to najmä po tom, čo sa na TikToku a iných sociálnych platformách rozšírili výzvy, ktoré zahŕňali aj energetické nápoje. Výsledkom toho napríklad bolo, že minulý rok tvorkyňa obsahu na OnlyFans Briatney Portillo utrpela srdcový infarkt.

Zúčastnila sa totiž TikTokovej výzvy, ktorá spočívala v tom, že ľudia mali zjesť hrsť doplnkového energetického prášku bez vody „Nikdy som si nemyslela, že sa mi niečo také niekedy stane,“ povedala pre The Post 20-ročná Portillo. „Najmä preto, že som taká mladá.“ Niekedy však treba myslieť na to, že hlúposť je často silnejšia než mladosť ľudského tela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:07