Vianoce sú pre mnohých sviatkami osamelostiBrainee x Canva
StoryEditor

Cítiš sa na Vianoce osamelo? Psychologička má pre teba šesť spôsobov, ako s týmto negatívnym pocitom bojovať

kam23.12.2023., 09:30h

To, že tráviš Vianoce osamote, ešte nemusí znamenať, že tieto sviatky nemôžu byť výnimočné. Máme pre teba rady, ako sa dostať z depresívnej špirály, ktorá ťa ťahá smerom na dno.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa zamyslíš nad slovom Vianoce, pravdepodobne ti hneď napadne stretnutie s rodinou, sneh, dobrá nálada, kopa jedla či nezabudnuteľné momenty s blízkymi. V skutočnosti sa ale počas týchto sviatkov u mnohých umocňujú pocity osamelosti.

Ako píše portál The Conversation, po večierkoch a spoločenských stretnutiach, ktoré viedli k Štedrému dňu, rýchlo nasleduje pretrvávajúca prázdnota. Zatvoria sa školy, obchody či úrady a v mnohých to môže vyvolať pocit, že celý svet je zachytený v univerzálnom prežívaní Vianoc, z ktorých sme vylúčení.

image

Žiadny mobil a sociálne siete. Štyri zaručené rady, ako si dať cez Vianoce dokonalý digitálny detox

„Nepomáha nám, že vianočné reklamy zasahujú do našich emócií a vytvárajú očakávania, ako by mali Vianoce vyzerať,” hovorí Nilufar Ahmedová, docentka sociálnych vied na Univerzite v Bristole.

Na Vianoce myslíme od augusta

Vytvára sa zdanie, že hromadenie vecí okolo Vianoc začína každý rok skôr a dôkazy naznačujú, že ľudia začínajú na tieto sviatky myslieť už v auguste. A s aktuálnou krízou životných nákladov plánujú svoje výdavky dostatočne vopred.

Keď nakoniec Vianoce prídu, je ťažké (ak nie nemožné) im úplne uniknúť. Existujú však veci, ktoré môžeš urobiť, aby si to zvládol, najmä ak tento článok čítaš počas toho, ako sviatky tráviš osamote.

image

Mnohí Vianoce prežívajú osamote

Unsplash/Sasha Freemind

„Môže vám pomôcť mať na pamäti, že rodinnú oslavu na štýl reklamy na Coca-Colu organizuje oveľa menej ľudí, než by ste očakávali. Pre niektorých to bude rušné obdobie, ale pre iných to bude čas tichej reflexie,” hovorí Ahmedová.

Aj obklopení blízkymi sa môžeme cítiť zle

A netreba zabúdať ani na výsledky výskumu, podľa ktorého môžu ľudia cítiť zníženú pohodu aj vtedy, keď sú obklopení svojimi blízkymi. Medzi hlavné dôvody patrí hlavne rodinné napätie a finančné starosti.

„Kríza životných nákladov a priemyselné spory tento rok uvrhnú plány mnohých ľudí do chaosu. To všetko naruší ten stereotyp univerzálnych Vianoc plných veselia, ktoré všetci ostatní prežívajú bez nás.”

image

Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou

Osamelosť sa týka všetkých vekových kategórií a podľa niektorých štúdií sa mladší ľudia dokonca cítia častejšie osamelo ako iné vekové skupiny. Aj preto pre teba máme šesť tipov, ako sa s týmito (a každými ďalšími) Vianocami vysporiadať.

1. Spoj sa s ostatnými

Buď s tými priateľmi, rodinou, blízkymi alebo skupinou, s ktorými cítiš spojenie. Pridaj sa napríklad k bežeckej skupine, ak máš rád cvičenie. „Byť súčasťou skupiny, s ktorou zdieľate cieľ a identitu, môže zlepšiť vašu náladu,” vysvetľuje Ahmedová.

Pokiaľ váhaš, či osloviť ľudí, ktorých poznáš, pretože sa obávaš, že na teba nebudú mať čas, zamysli sa nad tým, ako by si reagoval, keby oni oslovili teba. Ak by si si na nich našiel čas, je vysoko pravdepodobné, že aj oni na teba.

image

Neboj sa ozvať ľuďom, na ktorých ti záleží

Unsplash/Adem AY

2. Venuj sa dobrovoľníctvu

Zváž dobrovoľníctvo pre všetky vekové skupiny, komunity, útulky pre zvieratá alebo charitatívne organizácie. Dobrovoľníctvo môže znížiť osamelosť a zvýšiť tvoj pocit prepojenosti.

„Cítiť sa osamelo nie je to isté ako byť sám. Byť sám môže mať veľa pozitívnych aspektov, o ktoré sa môžeš cez Vianoce oprieť,” hovorí psychologička.

3. Nájdi si čas na vďačnosť

Keď sa cítime osamelo, môžeme skončiť v negatívnej slučke, kde pocity osamelosti vedú k negatívnym myšlienkam, ktoré posilňujú osamelosť. Chvíľka na precvičenie vďačnosti je tým správnym liekom na prerušenie tohto cyklu.

„Môže zvýšiť vašu pohodu presmerovaním vašich myšlienok na povznášajúce aspekty života. Zistilo sa, že pravidelná prax vďačnosti znižuje osamelosť a dokonca aj depresiu.”

image

TROŠKA TROSKA: Lebo medveď

4. Doháňaj knihy

Nechaj sa pohltiť dobrou knihou. Čítanie ti môže zásadne zlepšiť náladu. Pokiaľ nepatríš k milovníkom čítania, stále si môžeš napríklad vypočuť audioknihu a nechať svoju myseľ voľne blúdiť po čarovnom svete príbehov.

5. Zacvič si

Výhody cvičenia pre fyzické a duševné zdravie sú dobre známe. „Aj to najšetrnejšie cvičenie dokáže zázraky, ktoré ťa rozveselia.” Ak si nájdeš čas na sústredenie sa na prechádzku, môže ti to pomôcť dostať sa zo špirály, ktorá ťa ťahá na dno.

image

Prechádzka ťa môže nakopnúť

Unsplash/Harsh Gupta

6. Uži si rituály

To, že tráviš Vianoce osamote, ešte nemusí znamenať, že tieto sviatky nemôžu byť výnimočné. Ak sú pre teba niečím, čo miluješ, potom môžu rituály spojené s Vianocami posilniť tvoje duševné zdravie, vďaka čomu budeš lepšie bojovať proti osamelosti.

„Pripomeňte si, že sa môžete rozhodnúť, čo pre vás Vianoce znamenajú a ako ich chcete stráviť, a to je darček,” dodáva na záver Ahmedová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:42