Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gejSharon Mccutcheon/Pexels
StoryEditor

Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gej. Online poradne sú terčom čoraz silnejúcej kritiky

kam23.12.2022., 16:00h

Online terapeutické poradne zažili rozmach počas pandémie. Aj keď robia cestu k duševnému zdraviu dostupnejšou, množí sa kritika odborníkov aj samotných ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Duševné zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Ísť na terapiu nie je žiadna hanba (!) a je prvým krokom k dosiahnutiu lepšieho ja. Nezabúdaj však na to, že nie je terapeut ako terapeut.

Ako totiž informuje portál Futurism, aj keď je online terapia cenovo dostupná a ľahko použiteľná alternatíva k osobnému stretnutiu, na internete sa množia doslova hororové príbehy o tom, ako zle v niektorých prípadoch prebehla.

Niektorí online terapeuti totiž nielenže nepomáhajú, ale dokonca využívajú na „liečbu“ svojich pacientov neprofesionálne a zastarané metódy. Svoje by o tom vedel povedať aj Caleb Hill, ktorého príbeh patrí k tým najextrémnejším.

image

Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou

Coming out nedopadol podľa predstáv

Ako prezradil pre Wall Street Journal, v mladosti ho jeho konzervatívni kresťanskí rodičia vyhodili z domu po tom, ako spravil coming out a oznámil im, že je gej. O niekoľko mesiacov neskôr, keď mal 22 rokov, ho dobehla depresia a osamelosť.

Vyhýbal sa svojej komunite a preto sa rozhodol vyskúšať online terapiu BetterHelp, ktorú často promovali v podcastoch, ktoré počúval. Požiadal o pridelenie LGBTQ+ špecialistu, no namiesto toho dostal niečo úplne iné.

Komunikovať s ním začal terapeut, ktorý sa na svojej osobnej webstránke propagoval ako kresťanský poradca. Na tom by ešte možno nebolo nič zlé, no potom nasledovali smiešne neprofesionálne rady.

image

Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gej

Cottonbro/Pexels

Obetovať rodinu, alebo to, že je gej

Hovoril mu, aby sa udobril so svojou rodinou a nakoniec mu navrhol, aby jednoducho prestal byť gej. Toto bizarné a samozrejme nereálne riešenie je tak neprofesionálne, že Americká psychologická asociácia sa proti nemu bráni už pomaly 50 rokov.

„Povedal, že ak sa rozhodnem vrátiť sa k tomu, kto som bol, a poprieť tieto pocity, môže ma to dostať tam, kde som potreboval,“ povedal Hill je Wall Street Journal. Terapeut mu údajne povedal, že musí „obetovať rodinu, alebo to, že je gej“.

„Potreboval som niekoho, kto by mi povedal, že som gej a to je v poriadku,“ povedal Hill. „Mám presný opak.“ Asi ťa to neprekvapí, no samotný terapeut odmietol na otázky novín reagovať. Ruky preč však dáva aj platforma BetterHelp.

image

Chromík vyzýva premiéra, aby boli trans ľudia „liečení“. Plaváková z PS: Chce ubližovať iným ľuďom

Odborníci varujú

„Vzhľadom na rozsah služby nie sú nešťastné a negatívne skúsenosti úplne prekvapivé,“ oznámil BetterHelp v písomnom vyhlásení. „To platí vo všetkých terapeutických prostrediach, či už tradičných alebo online.“

Samozrejme, mnohí by mohli argumentovať, že Hill je len jedným sťažujúcim sa človekom, no skutočnosť vyzerá inak. Odborníci na duševné zdravie a dokonca aj niektoré internetové celebrity varujú pred službami ako BetterHelp a jeho konkurentom Talkspace.

Tie zažili boom počas pandémie čoby dostupnejšia alternatíva k osobnej terapii. Podobné platformy vznikli aj v Česku a na Slovensku. Podľa kritikov sú tieto služby sužované nepriehľadnosťou cien, obáv o súkromie údajov až po problémy s udeľovaním licencií.

image

Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gej

Sharon Mccutcheon/Pexels

Terapeuta si vyberaj dôkladne

Okrem toho je tu nedostatok odborných znalostí v oblasti životného štýlu alebo duševných chorôb, ktoré pacienti s online terapiou potrebujú. Niektorí dokonca hovoria, že znalosti ich terapeutov boli doslova útržkovité.

Treba totiž myslieť na to, že, podobne ako v prípade Hilla, výsledky, ktorá prinesie stretnutie so zlým terapeutom počas zraniteľného obdobia, môžu zásadne ovplyvniť daného človeka. Veľmi dobre si preto sleduj recenzie či osobné skúsenosti svojich známych. Terapia je tu na to, aby nám pomohla, a nie ešte viac uškodila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:29