Pitný režim je dôležitý pri boji proti stresuElisa Ventur/Unsplash
StoryEditor

Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou

Nikola Michalkova15.10.2022., 13:00h

Existuje množstvo psychických problémov, s ktorými by nám dokázala pomôcť práve terapia. To však nie je lacná záležitosť. Tieto tipy ti môžu ukázať, čo robiť, ak si terapiu nemôžeš dovoliť.

Lajkuj Brainee.sk na

Terapia je účinný spôsob, akým sa dokážu prekonať rôzne psychické problémy. Efektívne sedenie s terapeutom môže pomôcť prekonať traumy z detstva, emocionálnu záťaž, a naučí ťa novým schopnostiam a technikám, ako zvládať stres v každodennom živote. Pokiaľ trpíš duševným ochorením, ako napríklad depresia alebo ADHD, terapia je vhodná cesta, ako sa naučiť tieto symptómy zvládať. 

Drahá záležitosť

Kvalitná terapia, ktorá zahŕňa odborníka, ktorý ťa vypočuje a reálne hľadá riešenia tvojich problémov, stojí peniaze. A nie málo. Čo môže mať za následok to, že ľudia pomoc nevyhľadajú, pretože duševné zdravie sa stále považuje za „tabu“ tému, ktorá nie je taká dôležitá a nechcú na to míňať toľké peniaze. 

Dlhé čakanie

Čo je však ďalší problém je, že čakacia doba na termín terapie je tiež veľmi dlhá. Čo znamená, že človek, ktorý vyhľadá odbornú pomoc, musí čakať niekoľko mesiacov. „V našej klinike je najkratšia čakacia doba tri týždne,“ hovorí Mary Grace Orquiza, psychologička pôsobiaca vo Filipínach. 

„Väčšina klientov, ktorí k nám prídu na odporúčanie z iných inštitúcií, čakajú na termín približne dva mesiace. A to je naozaj dlho.“

Samozrejme, Filipíny nie sú jedinou krajinou, kde sa na odbornú pomoc čaká dlho. Aj na Slovensku sa stretávame s tým, že ľudia na termín u odborníka čakajú niekoľko mesiacov. Zvýšenie záujmu terapie sa zaznamenalo najmä po pandémii, počas ktorej boli ľudia vystavení ťažkým situáciám, ktoré boli záťažou nielen pre fyzické zdravie, ale aj pre to psychické. 

Časy sa menia

Podľa portálu Vice ľuďom otvorila oči práve pandémia. Ukázala totiž, že psychické zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. V určitých prípadoch je psychika úzko spojená s fyzickým zdravím. Pri úzkostiach nám netrpí iba hlava, ale cítime príznaky aj vo fyziologických prejavoch, ako je búšenie srdca, bolesť na hrudi a podobne. 

Odborná pomoc potrebuje veľa investícií na to, aby zlepšila svoje služby a čakacia doba by ľudí nenechávala vo svojich problémoch osamote niekoľko mesiacov. Existujú aj alternatívy, ktoré dokážu pomôcť, avšak treba brať na vedomie, že tieto alternatívy nemusia problém vyriešiť a vždy je lepšie vyhľadať odborníka. 

„Tieto odporúčania nie sú náhradou za terapiu. Je tu šanca, že môžete odhaliť mentálny problém, ktorý ste doteraz možno nevideli. Preto ak cítite, že vaše psychické problémy narúšajú váš každodenný život, najlepšie je, ak vyhľadáte pomoc v podobe licencovaného odborníka,“ uvádza sa na portáli Vice. Vyhľadať pomoc nie je hanba a často nám jednoducho naše vlastné sily nestačia. 

image

Meditácia je účinný prostriedok, ako svoje myšlienky zamerať na správne dýchanie, ktoré je taktiež dôležité pri psychických problémoch

Daniel Mingook Kim/Unsplash

Aplikácie na meditáciu

Meditácia je účinný prostriedok, vďaka ktorému sa dokážeme upokojiť a myšlienky zamerať na svoj dych, pretože správne dýchanie dokáže prispieť k mentálnemu zdraviu. „Meditácia pomáha s fyziologickými prejavmi tela. Ak je vaše telo zrelaxované, dokážete myslieť jasnejšie,“ hovorí Orquiza. 

„Ďalšou dobrou vecou na meditácii je, že ste viac naladení na seba. Viac si uvedomujete, čo sa vám deje, vaše myšlienky, pocity a emócie. Dokážete tak spracovať veľa informácií a vecí o sebe. Dokáže vám to pomôcť zamyslieť sa, získať o sebe prehľad či zmierniť pocity ohrozenia.“

Psychologička Orquiza svojim klientom odporúča aplikácie, ktoré sú zamerané napríklad na kognitívno-behaviorálnu terapiu. „Zvyčajne odporúčam aplikácie na kognitívno-behaviorálnu terapiu, pretože pomáhajú ľuďom riešiť dysfunkčné myšlienky. Taktiež pomáhajú ľuďom identifikovať ciele a ako ich urobiť splniteľnými,“ hovorí Orquiza. 

„Odporúčam aj aplikácie, ktoré sa týkajú terapie zameranej na súcit. Tie sú určené na učenie ľudí, aby boli viac láskaví, jemní a súcitní so sebou tak, ako by normálne boli pre inú osobu.“

Dobrý spánok, veľa vody, oddych a relax

Rovnako dôležitá je aj samotná prevencia, aby sme sa psychicky cítili dobre. Práve kvalitný spánok dokáže pomôcť predchádzať psychickým problémom. Čistá voda je tiež účinným prostriedkom na boj proti psychickým problémom. Dehydratácia totiž môže spôsobovať úzkosť a zosilňovať stres. Preto vždy dbaj na pitný režim. Rovnako aj vitamín B6 (horčík) je určený na správne fungovanie psychiky. 

image

Pitný režim je dôležitý pri boji proti stresu

Elisa Ventur/Unsplash

Takisto je veľmi dôležité udržiavať istú rovnováhu medzi prácou a oddychom. Najmä v súčasnej dobe je dôležité nebrať si na plecia príliš veľa práce, pretože ak sa necháš pohltiť uponáhľaným spôsobom života, stres bude na tvojom každodennom poriadku. Je dôležité dopriať si oddych, čas určený pre seba a robiť veci, ktoré robíš rád. Nezabúdaj ani na pobyt v prírode, pretože práve prechádzka na čerstvom vzduchu pomáha redukovať stres.

„Práca je dôležitá, pretože podnecuje zmysel úspechu. Ale ak zanedbáte ostatné aspekty vo vašom živote, je pravdepodobnejšie, že zažijete vyhorenie a stres. Musíte si dovoliť oddychovať a relaxovať.“

image

Máš nedostatok spánku? Dávaj si pozor, môže to priniesť správanie, ktoré všetci okolo nenávidia

Linky pomoci

Pokiaľ si sám nevieš rady, určite svoje psychické zdravie nezanedbávaj. Pokiaľ si nemôžeš dovoliť terapiu v nejakej odbornej inštitúcii, k dispozícii sú linky pomoci, ktoré sú určené práve na pomoc pri úzkostiach či iných psychických problémoch. Na Slovensku je to napríklad IPečko, ktoré poskytuje svoje služby zadarmo a môžeš im zavolať či napísať, ak cítiš, že niečo nie je v poriadku. Pomôžu ti psychológovia, ktorí ťa vypočujú a poradia ti. 

Psychické zdravie je rovnako dôležité, ako to fyzické. Nie je prejavom slabosti vyhľadať pomoc, pokiaľ si my sami pomôcť nevieme. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:21