Troška troskaTroška Troska/
StoryEditor

TROŠKA TROSKA: Lebo medveď

Troška troska01.07.2022., 10:00h

Medvede sú témou leta, ale oprávnene?

Lajkuj Brainee.sk na

Ako hovorí stará ľudová múdrosť: Kto sa bojí, nech nejde do lesa.

Avšak stará ľudová múdrosť nehovorí, čo má robiť človek, ktorý išiel odvážne do lesa a pod vplyvom nečakaných informácií sa začal báť až v lese. Lebo to je presne môj prípad.

Do lesa chodím, aby som si utriedil myšlienky a našiel novú perspektívu. S týmto zámerom sa prechádzam po Štiavnických vrchoch, keď natrafím na obyvateľov neďalekej dediny, ktorí úplne zmenia moju perspektívu. A tá nová perspektíva je medveď. Vraj sa potuluje po okolí a za posledný týždeň ho videli dvakrát. Keby som toto vedel... Tak asi nejdem do lesa.

V dnešnej dobe som konfrontovaný s rôznymi témami. Klimatická kríza, covid, feminizmus, potraty, rasizmus, práva LGBTI, utečenci, vojna, tradičná rodina... Na sociálnych sieťach na mňa vyskakovali aj medvede, ale to je téma, ku ktorej nemám jasné stanovisko, lebo o nej nič neviem. A teraz mi vidiečania hovoria, že nablízku je medveď.

image

TROŠKA TROSKA: O rozpade tradičnej rodiny, za ktorý nemôžu gejovia

Čo to ale znamená? Hrozí mi bezprostredné nebezpečenstvo? Asi sa ľudia bežne varujú pred medveďmi. Ale toto je nový kontext, keď na sociálnych sieťach vzniká panika a ľudia volajú po strieľaní medveďov.

Paniku väčšinou rozpútavajú politici pred voľbami a vždy je tu nová hrozba. Raz to boli Maďari, potom homosexuáli, teraz sa straší liberalizmom... Ale medvede? O tom neviem nič.

Čo mám teraz robiť, keď natrafím na medveďa? Mám stáť, alebo utekať? Mám sa mu pozerať do očí, alebo sa vyhýbať pohľadom? Mám hrať mŕtveho, alebo ho mám zastrašiť? Som úplne mimo. Správy sú plné emócií, ale praktické rady absentujú.

Kráčam tou istou cestou naspäť a čo predtým vyzeralo ako romantická prechádzka prírodou, teraz na mňa pôsobí ako hrôzostrašná výprava plná nástrah. Lebo medveď.

Najlepšou stratégiou asi bude eliminovať možnosť stretnutia. Ale ako? Spomínam si, že jedna reklamná agentúra spravila podcast ako prevenciu proti medveďom. Celý podcast je postavený na tom, že 2 hodiny cinká rolnička z mobilu.

Nechcem sa sťažovať, som vďačný aj za tú najmenšiu pomoc, ale... Nie je tá rolnička akosi potichu? Však aj vtáčiky hlasnejšie čvirikajú, aj potôčik hlasnejšie tečie a aj vánok v korunách stromov je viac počuť. Na môj vkus je celý zvuk akosi subtilný. A stavil by som svoj život na reklamu od telekomunikačného operátora? To ani náhodou! Navyše, vybíja sa mi mobil a som na desiatich percentách. Takto to dopadne, keď ľudia z reklamiek vymýšľajú blbosti.

Najnebezpečnejšie sú vraj samice s mláďatami. Tu asi nepomôže rolnička. To pomôže jedine alfa samica. Vypínam podcast a púšťam novú Beyoncé.

Teraz sa rozhodne cítim bezpečnejšie. Jednak mi Beyoncé hovorí z duše, lebo tiež sa chcem oslobodiť a tak som dal výpoveď v práci. A aj refrén „You Won't Break My Soul“ mi príde ako silné posolstvo voči medveďom. Zároveň si pripadám ako čistý debil.

Celý život žijem v Petržalke a vybudoval som si silnú averziu na chuligánov, ktorí si púšťajú Rytmusa nahlas z mobilu na preliezkach, v autobuse, medzi regálmi v hypermarkete... Proste všade, Rytmus je sídliskový sen.

A ja tu teraz chodím ako čistý Petržalčan po lese a púšťam Beyoncé. Ale našťastie, Beyoncé nie je Rytmus. JAU!

Prechádzam lesom a rozmýšľam nad playlistom proti medveďom. Do užšieho výberu prechádzajú interpretky, ktoré oslavujú silu ženy a prebúdzajú v sebe alfa samicu. Napríklad, I Will Survive od Glorie Gaynor, Strong Enough od Cher, Toxic od Britney... Nuž... Neviem, či je Toxic o sile ženy, alebo o jej slabostiach. Každopádne, je to dobrá pesnička a it's Britney, bitch!

Vychádzam z lesa a už som v záhradkárskej oblasti. Tu už sú ľudia, tak sa cítim bezpečnejšie a vypínam si mobil, aby som nebol za debila z Petržalky. V civili­zácii mi už nič nehrozí.

image

TROŠKA TROSKA: Ako sa cítim v krajine, kde som pre Igora Matoviča nepriateľ štátu

Kráčam, kráčam, keď začujem šušťanie v kriakoch. To môže byť hocičo a určite to nie je medveď. Idem ďalej.

Zase počujem šušťanie, ale snažím sa to ignorovať. Nič sa nedeje. Všetko je v poriadku. Upokoj sa. Nepanikár.

Idem ďalej. A zrazu sa šušťanie zintenzívni... A cez cestu mi prebehne diviak.

Stále neviem, čo si mám o medveďoch myslieť. Vraj sa nemá pred medveďom utekať, ale čítam si článok o ľuďoch, ktorí utekali a prežili. Vraj mali šťastie. Rolničky sú neúčinné, lebo vydávajú monotónny zvuk. Keď ste v lese, rozprávajte sa nahlas. Spreje sú fajn, ale neúčinkujú vždy. Pri stretnutí s medveďom si chráňte tvár. Pri stretnutí s medveďom sa mu pozerajte do očí. Stretnutia s medveďmi bývajú zriedkavé. Najčastejšou príčinou hospitalizácie býva poštipnutie hmyzom. Jelene útočia tiež.

Problémy s medveďmi spôsobuje prikrmovanie. Problémy s medveďmi spôsobujú otvorené kontajnery. Medvede treba strieľať. Medvede treba chrániť.

Informácii veľa, emócii ešte viac a aj tak o medveďoch neviem nič. Ale ako hovorí stará ľudová múdrosť: Kto sa bojí, nech nejde do lesa.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/troska-troska, menuAlias = troska-troska, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:52