Stres na Vianoce býva u každého pomaly bežnou záležitosťou. Odborníci vytvorili zoznam vecí, ktoré pomôžu stres zredukovať.Kaspars Grinvalds/Shutterstock
StoryEditor

Urči si hranice a nauč sa povedať nie. Psychológovia radia, ako si užiť Vianoce bez toho, aby si sa zbláznil

ČTKiDnes.cz22.12.2022., 15:00h

Americká psychiatrická asociácia (APA) vykonala prieskum medzi viac než dvetisíc dospelými. Až 41 percent z nich uviedlo, že vianočné sviatky sú pre nich stresujúce a že u nich v tomto období narastajú obavy.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí z nich dokonca očakávajú, že stres sa u nich proti predošlému roku ešte navýši. Odborníci preto dali dokopy zoznam odporúčaní, ako sa stresu počas sviatkom vyhnúť.

Toto ročné obdobie môže byť tak hektické, až sa zdá, že preťaženie je nevyhnutné. Dôvodov je mnoho: spoločenské povinnosti, starosti s darčekmi, napätie v rodine, problémy s cestovaním, finančné obavy. Zoznam by mohol pokračovať, píše sa na The New York Times.

„Pokiaľ si naložíte až príliš a vyvolá to u vás chuť zakričať, možno by bolo lepšie si najskôr nastaviť hranice,“ hovorí terapeutka Nedra Gloverová Tawwabová. „Najskôr si určite, čo je dôležité,“ píše sa na portáli iDnes. 

„Pozrite sa na úlohy vo svojom kalendári a rozhodnite sa, koľko času a energie ste ochotní venovať každému z nich,“ radí psychologička Afton Kapuscinská. Akonáhle máte priority zrovnané, musíte sa naučiť hovoriť nie. 

Napätie ako tradícia

Pre niektorých z nás je rodinné napätie samostatnou sviatočnou tradíciou. Sociológ Karl Pillemer preto navrhuje niekoľko pravidiel. „Pripomeňte si, že rodinné stretnutia nie sú príležitosťou k tomu, aby ste niekoho napravovali,“ hovorí odborník. 

Je lákavé zabrúsiť do zložitých alebo osobných tém, ale vyhnite sa tomu, aby ste sviatočné jedlo využili k presviedčaniu rodičov, že sa lepšie majú starať o svoje zdravie. Pokiaľ ide o napäté politické diskusie, položte si otázku, či je nejaká šanca zmeniť postoje a myslenie druhých. „Pokiaľ je odpoveď záporná, nezapájajte sa,“ dodáva sociológ. 

image

Čakajú ťa vianočné nákupy? Takto dokážeš ušetriť

Keď vás vášnivá debata alebo stresujúca rodinná situácia zláka, skúste prijať stratégiu nedostatočnej reakcie. Namiesto okamžitej odpovede sledujte, čo vaši blízki robia a ako sa cítite. „Môžete si predstaviť, že ste výskumník, ktorý sleduje vývoj interakcií vašej rodiny, skôr než niekto zainteresovaný do drámy,“ upozorňuje psychológ. Podľa Pillemera je tiež dôležité dopriať si fyzický odstup. 

Kupovať len to, čo si môžete dovoliť

Ekonomická situácia spôsobila, že tohtoročné sviatky sú pre niektorých obzvlášť stresujúce. Aj napriek tomu je možné prežiť zmysluplný a nezabudnuteľný koniec roku. Finančný kouč Rick Kahler navrhuje, aby ste si urobili čas a zamysleli sa nad tým, čo si môžete reálne dovoliť. „Akonáhle budete mať rozpočet, prediskutujte so svojimi blízkymi, čo si v tomto období najviac ceníte, a stanovte si priority výdajov na tieto veci,“ radí sociálna pracovníčka Judith Gruberová. 

Jednou z možností, ako ušetriť, je tiež darovať ľuďom zážitky namiesto predmetov. Medzi lacné nápady patrí usporiadanie zimnej túry, naplánovanie výletu do múzea v deň, kedy sú voľné vstupenky, pitie horúcej čokolády a korčuľovanie, alebo večierok s pečením sušienok či hraním hier. 

Opulentná sviatočná hostina môže pre hostiteľa predstavovať obzvlášť veľkú finančnú záťaž, pretože je v nej často zahrnuté mnoho tradícií. Aby ste obmedzili náklady bez toho, aby ste ju museli zrušiť, finančný poradca navrhuje, aby každý z hostí priniesol nejaké jedlo. 

image

Odborník navrhuje, aby ľudia kupovali len to, čo si reálne môžu dovoliť, aby sa vyhli stresu.

Eugene Zhyvchik/Unsplash

Deti ako stres

Dni voľna v niektorých deťoch môžu vyvolať tie najhoršie vlastnosti. „Ale v skutočnosti to nie je ich vina,“ hovorí sociálna pracovníčka Carla Naumburgová. Ich rozvrh a rutina sa totiž podľa odborníčky cez prázdniny rúti. Niektorí rodičia tento odklon od radu vítajú, a to je v poriadku.

Pokiaľ sa ale vaše dieťa vymkne kontrole a vás to stresuje, opäť nastavte hranice. Niekedy stačí len dodržiavať skorý čas spania, dokonca aj u babky. Možno tiež potrebujú ísť každý deň von a vybiť si trochu energie bez ohľadu na to, čo má zvyšok rodiny na pláne. „Deti musia mať rozvrh, aj keď niektoré dni sú vyhradené pre flákanie sa,“ hovorí Naumburgová. 

Počas sviatkov je veľký tlak na to, aby sme boli spoločensky aktívni. Tiež sa pre tieto očakávania môžete cítiť smutne, najmä pokiaľ sú vaše sociálne siete plné večierkov, na ktoré ste neboli pozvaní, alebo ľudí, ktorí zrejme využili sviatočnú atmosféru tak, ako vy nemôžete. „Obmedziť používanie sociálnych sietí je jedným zo zrejmých riešení,“ hovorí psychologička Jaime Kurtzová, ktorá vykonala rozsiahly výskum schopností vedome si všímať predovšetkým pozitívnych zážitkov. 

image

Omrzeli ťa sviatočné klasiky v televízii? Máme pre teba 5 najhorších vianočných filmov všetkých čias

„Venujte tiež nejaký čas úvahám o veciach, ktoré očakávate,“ odporúča Kurtzová. Opýtajte sa samých seba, na čo a na aké tradície sa tešíte. Výskumy ukazujú, že pozitívne očakávania vám môžu pomôcť zlepšiť náladu a zmierniť stres. Môžete sa ale tiež s niekým porozprávať o tom, na čo sa tešíte, pokiaľ vám to príde prirodzenejšie.

Počas sviatkov sa snažte vychutnať si toto obdobie. Pomaly a zámerne jedzte svoje obľúbené jedlá, aby ste si všímali ich chuť a textúry. Zastavte sa a oceňte útulnosť svojho domova. „Stačí pár sekúnd a v pokoji si uvedomíte, čo prežívate,“ uzatvára psychologička. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:23