Záhada masturbujúceho muža v Pompejách vyriešená.Instagram/Pompeii - Parco Archeologico
StoryEditor

Záhada masturbujúceho muža v Pompejach vyriešená. Odborníci odhalili, prečo ho našli v podivnej polohe

kov10.07.2022., 09:00h

Na Pompeje sa spomína ako na miesto prekvapivej liberálnosti. Turisti sa stále hrnú do ruín tohto kedysi živého mesta a často sú šokovaní množstvom kamenných falusov vytesaných do dlažby a stien.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred pár rokmi internet zaplavili mémy s masturbujúcim mužom z Pompejí. Nešťastníka totiž sopečný popol z Vezuvu navždy zakonzervoval v polohe, pri ktorej si pravou rukou zviera penis. Oddával sa však muž v posledných chvíľach života skutočne masturbácii? Odborníci odhalili, že to pravdepodobne bolo inak.

Liberálne Pompeje, falusy na stenách

V roku 79 pred Kristom bolo staroveké rímske mesto Pompeje zničené výbuchom sopky Vezuv, ktorá sa nachádza v talianskom Neapolskom zálive. V meste môžeš dodnes nájsť tisíce skamenelých tiel mŕtvych, ktoré sú pokrútené v zvláštnych polohách. Najbizarnejším kúskom je však spomínaný masturbujúci muž, píše web Conversation.

image

Ohnivé peklo ľudí spálilo na popol. Explózia LPG terminálu v San Juanicu zničila všetko, čo jej stálo v ceste

Fotografiu pôvodne na Instagrame uverejnil Archeologický park Pompeje, a na internete rýchlo nabrala virálny charakter. Ako to teda naozaj bolo s masturbujúcim mužom?

Na Pompeje sa spomína ako na miesto prekvapivej liberálnosti. Turisti sa stále hrnú do ruín tohto kedysi živého mesta a často sú šokovaní množstvom kamenných falusov vytesaných do dlažby a stien (niektoré dokonca visia nad dverami a pecami).

Hovorí sa, že tieto falusy slúžili ako raná forma reklamy. Ak by si sledoval ich smer, ocitol by si sa v najbližšom verejnom dome. Prostitúcia bola nielen právne prípustná, ale bola všeobecne považovaná za spoločenskú normu pre mužov a v niektorých prípadoch aj pre bohatšie ženy.

Sexualita a sexuálne správanie neniesli tie isté hanebné stigmy, aké poznáme dnes. Sexualita bola považovaná za rovnako prirodzenú ako jedenie či vyprázdňovanie.

image

Záhada masturbujúceho muža v Pompejách.

Twitter/Pompeii Sites

Jeden verejný dom v meste zostáva otvorený pre zákazníkov aj dnes (ide o turistickú atrakciu). Lupanar z Pompejí začali vykopávať v roku 1862. Toto dvojposchodové zariadenie vzbudilo zvláštny záujem zvedavých cestovateľov vďaka erotickým (a všeobecne vtipným) graffiti a umeleckým dielam, ktoré sa nachádzajú vo vnútri. Na jeho stenách sa nachádza viac ako 150 takýchto obrázkov.

Umenie v celom zariadení je rovnako pútavé a tlmí všetky pochybnosti o tom, že ľudia v tej dobe neexperimentovali s polohami a svojimi telami. Pokiaľ ide o obrázky penisov, je však oveľa pravdepodobnejšie, že tieto falusy boli v skutočnosti používanými symbolmi v starovekom Ríme, a nie „reklamou“ na verejné domy.

Fungovali ako emblém šťastia a ochrany, ktorý mal odohnať zlomyseľných návštevníkov.

Čo sa vlastne stalo s masturbujúcim mužom?

Keď fotka nešťastníka z Pompejí zaplavila internet, odborníci sa rozhodli preskúmať, čo sa skutočne stalo. Spolu s ďalšími obeťami žijúcimi v okolí sopky Vezuv bol tento muž zabitý horúcou pyroklastickou vlnou. Účinok tohto tepla na telo je zodpovedný za ohýbanie rúk a končatín. K tomuto efektu dochádza nielen počas nárazu, ale aj post mortem, čo znamená, že telá po smrti naďalej menia polohu.

Predpokladá sa, že toto je skutočný dôvod, prečo sa mnohé telá – nielen náš masturbujúci muž – našli v podivných polohách, pričom mnohé vyzerajú, akoby chytali alebo tápali po častiach svojho tela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:57