OpicaBrainee X Canva/
StoryEditor

Nová tabletka proti opici vraj odbúra až 70 percent alkoholu za hodinu. Môže skutočne zachrániť pred ťažkým ránom?

kam06.07.2022., 16:00h

Na trhu sa objavil nový zabijak alkoholu, po ktorom vraj nebudeš mať opicu. Proti reklamnej kampani však stojí veda s nepriestrelnými argumentmi, prečo to tak nie je.

Lajkuj Brainee.sk na

Drvivá väčšina z nás (až na pár svetlých výnimiek) veľmi dobre vie, aké to je ráno po prepitej noci objímať záchodovú misu, byť citlivý na svetlo a mať bolesti hlavy, nehovoriac o tom, že akýkoľvek zvuk sa zdá ako explózia bomby priamo v tvojom mozgu. Mať opicu nie je nič závideniahodné a keďže len málokto z nás definitívne skončí s pitím, hľadáme možnosti, ako sa jej vyhnúť.

Aj keď aj na Slovensku si môžeš kúpiť rôznych zabijakov alkoholu či „vyprošťováky”, do predaja vo Veľkej Británii prišiel skutočný game-changer, informuje portál The Conversation. Nový doplnok proti opici predáva švédska firma Myrkl ako „tabletku pred pitím, ktorá funguje“.

image

Vedci vo vesmíre objavili alkohol. Môže zohrávať zásadnú úlohu pri tvorbe hviezd

Odbúra väčšinu alkoholu

Tabletka vraj po 60 minútach odbúra až 70 % alkoholu. To znamená, že ak niekto vypije „poldeci” 40 % domácej, ktorá obsahuje 20 mililitrov čistého alkoholu, do krvného obehu sa ti dostane len 6 mililitrov alkoholu. To je to isté, ako keby človek vypil iba 15 mililitrov domácej. To so sebou prináša zníženie krátkodobých účinkov alkoholu, ako je eufória a znížená úzkosť.

Spoločnosť Myrkl odporúča, aby si užil dve pilulky s tým, že jednu by si si mal dať už dvanásť hodín pred pitím alkoholu. Probiotický doplnok obsahuje dve baktérie priaznivé pre črevá – Bacillus subtilis a Bacillus coagulans – vyrobené z fermentovaných ryžových otrúb.

image

Tabletka ťa vraj ochráni pred opicou

Unsplash/lilartsy/

Tieto baktérie prirodzene rozkladajú alkohol na vodu a oxid uhličitý. Kapsula odolná voči kyselinám chráni baktérie pred prirodzenými kyselinami žalúdka, takže sa môžu dostať do čriev, kde sa väčšina alkoholu absorbuje do krvného obehu. Podľa všetkého tak ide o dokonalý doplnok pre tých, ktorí nechcú mať na ďalší deň opicu. Ale je to naozaj tak?

Nejasné dôkazy

„Opica je spôsobená hlavne dehydratačnými účinkami alkoholu, ktorý môže spôsobiť bolesť hlavy. Priamy účinok alkoholu na žalúdok môže tiež spôsobiť bolesť žalúdka a nevoľnosť. Ak sa do tela dostane menej alkoholu, riziko dehydratácie je menšie. Ale keďže tabletky účinkujú až po prechode alkoholu cez žalúdok do čriev, nezastavia účinok alkoholu na žalúdok,” vysvetľuje Ashwin Dhanda, čestný docent hepatológie z University of Plymouth.

Problém tabletky od spoločnosti Myrkl je ten, že dôkazy o jej účinkoch sú založené na jedinej publikovanej výskumnej štúdii. Dvadsaťštyri zdravých mladých dospelých bielej pleti bolo požiadaných, aby užívali buď dve tabletky, alebo placebo každý deň počas siedmich dní. Potom im bolo podané malé množstvo alkoholu podľa ich hmotnosti.

image

Stratíš v meste peňaženku či preženieš to s alkoholom? Pomôže ti Armáda špásy

Nasledujúce dve hodiny im merali hladinu alkoholu v krvi. Vedci zistili, že počas prvých 60 minút bolo množstvo alkoholu v krvi o 70 % nižšie u tých, ktorí dostali Myrkl v porovnaní s placebom.

„Hoci bola táto štúdia dobre navrhnutá, vrátane náhodného pridelenia ľudí do skupín s tabletkou a placebom, niekoľko problémov výsledky oslabuje. Po prvé, vedci oznámili výsledky iba od 14 z 24 ľudí, pretože desať malo na začiatku nižšiu hladinu alkoholu v krvi. Po druhé, výsledky sa medzi rôznymi ľuďmi líšili, čo znižuje presnosť štúdie. A po tretie, výskumníci testovali sedem dní liečby, ale spoločnosť odporúča iba dve tabletky a jednu až 12 hodín pred vypitím akéhokoľvek množstva,” vysvetľuje Dhanda.

Množstvo nezodpovedaných otázok

Štúdia tiež necháva veľa nezodpovedaných otázok. Funguje tabletka u ľudí, ktorí nie sú mladí, zdraví a bielej pleti? Funguje aj u ľudí s ochorením čriev alebo pečene? Existujú rozdiely v účinku tabletky medzi mužmi a ženami? Čo sa stane, keď sa jedlo a alkohol dajú dokopy? Menia lieky účinok piluliek?

image

Príliš veľa alkoholu spôsobuje na ďalší deň opicu

Unsplash/paolo Bendandi/

Je už známe, že priateľské črevné baktérie menia dlhodobé ochorenia a životný štýl (fajčenie, pravidelná konzumácia alkoholu a diéta). Je tiež známe, že alkohol sa absorbuje odlišne v závislosti od hmotnosti, pohlavia, fyzickej aktivity a spotreby potravy. Tieto faktory môžu znížiť alebo zvýšiť účinok priateľských baktérií v tabletkách Myrkl.

Dobrá rada proti opici

Probiotiká sú bezpečné a široko dostupné. Dajú sa kúpiť ako jogurty, nápoje alebo tabletky v mnohých supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou. „Dve baktérie v tabletkách Myrkl sú tiež pravdepodobne bezpečné pre väčšinu ľudí. Napriek tomu probiotiká podávané ľuďom s chorobami môžu narušiť prirodzenú rovnováhu zdravých črevných baktérií spôsobujúcich infekciu alebo črevné symptómy,” dodáva Dhanda.

image

Pivo alebo víno? Ak ti ide o zdravie, vedci majú jednoznačnú odpoveď

Niektorým ľuďom by určite prospela tabletka pred pitím, ktorá by zabránila opici na druhý deň. „Pri všetkých nezodpovedaných otázkach okolo Myrkl však najlepším liekom na opicu zostáva pitie menšieho množstva alkoholu deň predtým,” radí na záver Dhanda.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:39