Sky CruiseYoutube/hashem Al-ghaili/
StoryEditor

Vysnívaná utópia alebo bláznivý nápad? Predstavili hotel pre 5-tisíc ľudí, ktorý nikdy nebude musieť pristáť

kam03.07.2022., 12:00h

Futuristický koncept lietajúceho hotela vyzerá ako zo sci-fi filmu. Otázkou je, či je vôbec uskutočniteľný.

Lajkuj Brainee.sk na

Cestovanie sa stalo našou prirodzenou súčasťou. Vďaka nemu si dokážeme oddýchnuť od rýchlej a hektickej doby, prepracovanosti či počas neho objavujeme samých seba a náš zmysel života. Zem nám už však akosi nestačí. Aj preto v posledných mesiacoch prekvitá vesmírny turizmus. Chceme niečo nové, niečo viac, zažiť niečo, čo ešte nikto pred nami.

Aj preto posledné dni na internete tak veľmi zarezonoval koncept lietajúceho hotela riadeného umelou inteligenciou. Dokonca by fungoval tak, že by sa po prvom vzlete už nikdy nemusel dotknúť zemského povrchu, píše portál LadBible.

image

Z Prahy do Košíc za štyri hodiny a s minimom emisií. Oblohu budú zrejme čoskoro opäť brázdiť vzducholode

Tisíce cestujúcich a žiadny pilot

Koncept s názvom Sky Cruise navrhol Hašem Al-Ghaili a ide v podstate o lietajúci hotel, ktorý by mal byť schopný v jeden moment prepraviť až 5-tisíc cestujúcich. Zvládnuť by to mal pomocou dvadsiatich jadrových motorov, ktoré ho budú donekonečna udržiavať vo vzduchu.

Al-Ghaili svoj vlastný koncept nazval budúcnosťou dopravy a vysvetlil, že klasické letecké spoločnosti budú len prevážať pasažierov na a z tohto lietajúceho hotela. Ako to bude vyzerať však nevysvetlil, no za to dodal, že všetky opravy tohto lietajúceho monštra by mali byť vykonávané priamo počas letu.

Ako prvý o tomto projekte informoval Daily Star, pre ktorý Al-Ghaili odpovedal aj na otázku, koľko pilotov by bolo potrebných na pilotovanie Sky Cruise. „Všetka táto technológia a vy stále chcete pilotov? Verím, že bude plne autonómny,“ znela jeho odpoveď. Ak sa aj s touto predstavou zmierime, stále bude potrebné ohromné množstvo personálu, keďže na palube by sa malo nachádzať aj obrovské nákupné centrum, bazény, kiná či telocvične.

Kritika na internete

Al-Ghaili svoj projekt predstavil pomocou videa na YouTube s názvom „Sky Cruise: Futuristický hotel nad oblakmi“. Stihol ho dokonca opísať ako „dokonalé svadobné miesto“. Koncept však priniesol viac kritiky ako nadšenia. „Skvelý nápad umiestniť jadrový reaktor do niečoho, čo by mohlo zlyhať a spadnúť z neba,“ napísal jeden z komentujúcich pod video.

image

Končí sa éra lacných leteniek? Ceny stúpajú a ich rast sa podľa expertov ešte zrýchli

Ďalší dodal: „Som si istý, že by som si mohol dovoliť lístok na najnižšiu palubu bez miesta na nohy a bez prístupu do salónika,“ kým tretí vtipkoval: „Mám pocit, že sem chodia všetci bohatí ľudia. skryť sa počas apokalypsy a len tak lietať nad všetkým zvyškom sveta, zatiaľ čo všetci medzi sebou bojujú v štýle filmov o Mad Maxovi.“

Podľa dostupných informácií je Al-Ghaili jemenský vedecký komunikátor a popularizátor vedy. Časť jeho životopisu znie: „Hašem, ktorý je povolaním molekulárny biológ, využíva svoje znalosti a vášeň pre vedu na vzdelávanie verejnosti prostredníctvom sociálnych médií a videoobsahu.“ Služby, na ktoré sa Al-Ghaili špecializuje zahŕňajú rozhovory, tvorbu obsahu a digitálny marketing. V roku 2018 mal Ted Talk o vzdelávacom systéme a o tom, ako ho možno zmeniť k lepšiemu.

image

Sky Cruise

Youtube/hashem Al-ghaili/

Je teda pravdepodobné, že tento koncept má veľmi ďaleko od uskutočniteľného návrhu, ktorý by mohol v najbližších rokoch vrázdiť oblohu. Nakoniec to zrejme bude len zaujímavé video, ktoré ukazuje, ako by sa dali budúce technológie využiť v prospech nových foriem cestovania a oddychu. Dovtedy nám zrejme bude musieť stačiť klasické cestovanie a dovolenka v Chorvátsku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:47