FILE PHOTO: Giant male panda Xiao Liwu eats a meal of bamboo before being repatriated to China with his mother Bai Yun, bringing an end to a 23-year-long panda research program in San Diego, California, U.S., April 18, 2019. Picture taken April 18, 2019. REUTERS/Mike Blake/File PhotoMike Blake/Reuters
StoryEditor

Ako sa pandám vyvinul falošný palec? Vedci našli fosíliu, ktorá ich môže priviesť k odpovedi

TASR04.07.2022., 10:00h

Objav fosílie pandy v Číne pomohol výskumníkom vyriešiť záhadu, ako sa tomuto živočíšnemu druhu vyvinul "falošný palec" a stal sa jediným vegetariánom z čeľade medveďovitých.

Lajkuj Brainee.sk na

Skamenelinu starú približne šesť miliónov rokov objavili v provincii Jün-nan v juhozápadnej Číne. Mala aj značne zväčšenú zápästnú kosť nazývanú radiálny sezamoid. Skamenelé pozostatky patria starobylému príbuznému súčasnej pandy zvanému ailurarctos, ktorý žil pred šiestimi až ôsmimi miliónmi rokov.

Ide o najstarší známy nález falošného palca, ktorý súčasnej pande veľkej umožňuje uchopiť a lámať bambusové stonky, píše sa v článku uverejnenom v najnovšom vydaní čaopisu Scientific Reports.

„Panda veľká je... vzácny prípad veľkého mäsožravca s krátkym, mäsožravým tráviacim traktom... ktorý sa stal výlučným bylinožravcom,“ uvádza Wang Xiaoming, kurátor paleontológie stavovcov v losangeleskom prírodovednom múzeu.

„Falošný palec rodu ailurarctos po prvý raz ukazuje, ako pravdepodobne postupovala evolúcia pánd pri kŕmení sa bambusom,“ približuje americký prírodovedec.

image

The hand bones of the modern giant panda are seen in his undated handout illustration. Natural History Museum of L.A. County/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. REFILE - QUALITY REPEAT

Natural History Museum Of L.a. C/Via Reuters

Falošný palec pandy, ktorý funguje podobne ako palec ľudský, vedci poznajú už asi 100 rokov. Nedostatok skamenených dôkazov o jeho existencii však zanechával nezodpovedané otázky, ako a kedy sa vyvinul ďalší článok, ktorý sa u nijakého iného jedinca z čeľade medveďovitých nevyskytuje.

„Falošný palec veľkej pandy určite nie je práve najelegantnejší a najšikovnejší... ale aj malá hrčka na zápästí môže byť skromným pomocníkom proti vyšmyknutiu sa bambusu z ohnutých prstov,“ napísal Wang.

Objavené fosílie neďaleko mesta Čao-tchung na severe provincie Jün-nan obsahovali falošný palec, ktorý je dlhší, než majú dnešné pandy, ale bez vnútorného zahnutia na konci.

Zahnutý palec a mäsitá podložka okolo neho sa vyvinuli postupom času, pretože palec musel niesť bremeno značnej telesnej hmotnosti, vysvetľuje AFP.

Pandy pred miliónmi rokov vymenili potravu svojich predkov s vysokým obsahom bielkovín za bambus, ktorý má nízky obsah živín. Kŕmia sa ním preto až 15 hodín denne a dospelá panda dokáže za deň skonzumovať až 45 kg bambusu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:31